characters characters

Medicii avertizeaza: incidenta cariilor dentare creste in perioada sarbatorilor

20 decembrie 2019    |   2302 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

sanatatea dentara in perioada sarbatorilor
Luna decembrie este despre familie, prieteni si mese imbelsugate cu tot felul de preparate irezistibile. Printre atatea bucurii si tentatii culinare, nu luam in seama sanatatea noastra dentara. Totusi, exista pericole pentru dintii nostri, in aceasta perioada, fie ca vorbim de adulti ori de copii.

Principalele alimente care afecteaza sanatatea dentara

Cozonacii, checul, bomboanele de pom, figurinele de ciocolata in forma de Mos Craciun sunt doar cateva dintre bunatatile care ii indulcesc atat pe copii, cat si pe adulti. Nu lipsesc de pe masa sarbatorilor de iarna nici bauturile, fie ca vorbim de sucuri, vin fiert sau sampanie. Toate aceste produse au in comun zaharul, un cunoscut inamic al sanatatii orale, ca urmare a faptului ca, impreuna cu bacteriile din cavitatea orala, produce acizi care distrug smaltul dintilor, ducand la aparitia cariilor. Doar ca nimeni nu se mai gandeste la acest lucru de sabatori. Desi, ar trebui.

Avertisment: pericole invizibile va pot afecta dantura

Daca durerile, sensibilitatea dentara sau modificarile de culoare a dintilor sunt semne clare ca se impune un consult la medicul stomatolog, specialistii vorbesc si despre un alt pericol dificil de detectat: ”Cariile interdentare sunt cosmarul oricarui doctor. Se dezvolta intre dinti, uneori foarte rapid. Ele apar dupa o perioada de consum intens de alimente cariogene (dulciuri, sucuri, glucide rapide), cum ar fi sarbatorile si afecteaza rapid unul sau doi dinti. Pentru ca se gasesc in zone nu tocmai accesibile, sunt foarte dificil de detectat cu ochiul liber, motiv pentru care mai sunt denumite si carii invizibile. Totusi, ele sapa in profunzime, iar de multe ori este prea tarziu ca sa mai salvam dintele. De aici, pot aparea, pe termen lung, tot felul de anomalii dentare. Sa nu uitam ca sarbatorile de iarna la noi dureaza peste 2 saptamani, timp in care la fiecare masa se consuma desert, deci de mai multe ori pe zi se ia cate o doza considerabila de zahar, sub diferite forme. De obicei, dupa sarbatori, avem cei mai multi pacienti, care reclama diferite dureri, moment in care constatam si efecte ale obiceiurilor vicioase precum: inghesuiri dentare ori spatii rezultate din diferite extractii ale dintilor cariati, ori inceput de paradontoza. 2 din 4 pacienti vin cu astfel de probleme dupa sarbatori”, avertizeaza dr. Anca Oltean (www.ancaoltean.ro), medic primar ortodontie si estetica dento-faciala.

Recomandari pentru sanatatea dintilor in timpul sarbatorilor

Aceste atentionari nu ar trebui sa ne stirbeasca zambetul. Din contra. Este suficient sa urmati cateva sfaturi pentru sarbatori cu adevarat fericite, cu dinti sanatosi, dar si cu un stomac multumit:

  • Pentru a preveni aparitia cariilor vizibile si mai putin vizibile, este necesar periajul dentar dupa fiecare masa, mai ales daca ati servit desert ori alcool, pentru inlaturarea placii bacteriene. Periajul de seara care include si curatarea interdentara cu ata dentara au un rol foarte important in prevenirea aparitiei cariilor interdentare.
  • Daca la pranz nu aveti posibilitatea periajului, se recomanda clatirea dintilor imediat dupa masa, pentru inlaturarea resturilor alimentare si prevenirea depunerii zaharului; consumarea unui fruct de consistenta mai tare la desert (mar, para) are un rol foarte important in curatarea placii bacteriene de pe dinti.
  • Acizii produsi de zaharul din alimente in combinatie cu bacteriile din cavitatea orala ataca dintii in primele 20 de minute dupa masa. Tocmai de aceea, este importanta curatarea dintilor imediat dupa ce ai terminat de mancat.
  • Clatirea cu o apa de gura este un ultim pas pentru o igiena corespunzatoare. Ea are rolul de a inlatura bacteriile existente pe mucoase, care prin periaj nu pot fi indepartate.
  • Dusul bucal sau air-floss-ul este una dintre tehnicile prea putin utilizate, dar si foarte eficienta. Poate fi chiar un cadou util de sarbatori. :)

Si pentru ca sanatatea voastra primeaza, propuneti-va ca, din 2020, sa mergeti regulat la un control stomatologic. Un consult o data la sase luni si o igiena dentara corecta şi complexa pot preveni dezvoltarea cariilor si iti pot asigura un zambet frumos. Medicul stomatolog va va indruma si catre un specialist ortodont, in cazul in care constata inghesuiri ale dintilor sau spatii care necesita corectare.

Nu uitati, preventia e cel mai ieftin tratament al dintilor, pe care il puteti efectua singuri, acasa!


Material realizat cu ajutorul dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetica dento-faciala, cu experienta in domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic roman si singurul admis ca membru titular in cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), doua dintre cele mai prestigioase societati de ortodontie linguala din lume. Pentru mai multe informatii despre noua ortodontie, dr. Oltean va asteapta pe www.ancaoltean.ro si https://www.facebook.com/drAncaOltean/.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe