Managementul banilor pentru prescolari
Cum ii explici prescolarului ce inseamna banii
Cea mai simpla modalitate: jocul.
Ii poti propune o serie de jocuri simple si amuzante: sa sorteze diferite monede in functie de marime sau culoare, sa construiasca turnuri din ele sau sa arunce monede una peste alta. In acest timp, spune-i ce valoare are fiecare moneda. Inconvenientul acestui tip de activitate este ca va fi nevoie sa se spele foarte bine pe maini si sa il supraveghezi pentru a nu introduce banii in gura. De aceea, pentru a evita contaminarea cu diferiti microbi, se pot utiliza bani de jucarie. Dupa ce s-a familiarizat cu forma si marimea lor, puteti juca alt joc: cere-i sa ghiceasca ce monede se afla in buzunarul tau sau in poseta, doar pipaindu-le.
Ce poti sa ii spui copilului prescolar despre bani:
• Banii au diferite forme si marimi. Pot fi de metal – moneda sau de hartie- bancnota.
• Valoarea banului se poate explica in termeni de “Cate mere poti sa cumperi cu aceasta bancnota/moneda?”
• Ce inseamna “restul”. Explica-i micutului ca uneori bancnota pe care o dai vanzatorului are o valoare mai mare decat pretul obiectului. De aceea, vanzatorul trebuie sa iti dea inapoi banii care sunt in plus. Cel mai usor va intelege acest concept printr-un exemplu concret.
• Banii sunt folositi pentru a cumpara obiecte din magazine sau pentru a plati anumite “servicii”: doctorul, facturile etc.
• Fiecare tara are o moneda specifica. La noi, aceasta se numeste “leu”, dar in alte tari exista alte tipuri de monede. (In SUA, dolarul, etc.)
• Parintii primesc, in fiecare luna, o suma de bani. Cand ii povestesti despre modul in care se castiga banii, mentioneaza si faptul ca oamenii mari muncesc nu doar pentru bani, ci si pentru ca realizeaza activitati care le fac placere.
La cumparaturi
Daca mergi impreuna cu micutul la cumparaturi, cozile sunt cel mai bun moment pentru a schimba impresii, pentru a observa faptul ca toti oamenii dau bani si primesc rest alaturi de bonul de casa. Prezinta-i si notiunea de “bon de casa”: o hartie pe care sunt notate numele tuturor obiectelor pe care le-ai avut in cosul de cumparaturi alaturi de pretul lor.
Povesteste-i cum au aparut banii
Spune-i cum, la inceput, in locul banilor, oamenii foloseau diverse obiecte pe care le schimbau pentru a obtine alte obiecte de care aveau nevoie. La inceput, oamenii foloseau in loc de bani, vite sau diverse alimente. Acest schimb de obiecte sau animale purta numele de “troc”. Primele monede de metal au aparut in China. Cauta si alte informatii despre aparitia banilor care i-ar putea starni curiozitatea copilului tau.
Nu uita sa subliniezi, inca de la aceasta varsta, ideea ca banii nu decid valoarea unei persoane si ca mult mai importante sunt calitatile oamenilor.
Educatia financiara incepe de la cele mai mici varste si continua, pentru multi dintre noi, toata viata. Cu rabdare si imaginatie, il poti familiariza pe copil de la cele mai mici varste cu notiuni elementare legate de managementul banilor. Afla mai multe despre cum il inveti pe copil despre bani din Ghidul Banilor. Tu cum l-ai invatat pe copilul tau despre bani?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum il ajuti pe copil sa isi pastreze echilibrul emotional in perioada pandemiei? Implica-l in sarcinile casnice
Perioadele dificile, precum pandemia, pot fi ocazii in care intreaga familie invata sa se sprijine reciproc si sa coopereze.
-
Cum incurajezi abilitatea copilului de a rezolva probleme
Un copil expus la situatii in care este lasat sa gaseasca solutii pentru diverse probleme va deveni un copil care isi construieste o multime de abilitati de care va avea nevoie si in viata sa de adult.
-
Sapte motive sa il implici pe copilul tau in treburile casnice
Cand copiii sunt lasati sa ajute la treburile casnice de la varste mici, isi dezvolta nu numai independenta si responsabilitatea, ci au de castigat din multe alte puncte de vedere.
Adauga tu primul comentariu: