characters characters

Lucrul in echipa

Propus de: SuntParinte.ro   |   31 martie 2022    |   1489 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

lucrul in echipa
Capacitatea de a colabora cu alte persoane, de a munci in echipa si de a comunica cu persoane din domenii diferite reprezinta una dintre cele mai importante cerinte pentru piata muncii in prezent si in viitor. Cum il poti incuraja pe copil sa isi dezvolte abilitatile de care are nevoie pentru lucrul in echipa.

Citeste si:


Idei de proiecte de grup pentru copii


Nevoia de apartenenta la copii - ce inseamna si de ce este importanta


Lucrul in echipa. Cum il incurajam in randul copiilor


Abilitatile de a coopera, de a negocia, de a cere ajutor si de a comunica eficient cu alti copii pentru a atinge un scop comun se pot forma si exersa in diverse contexte, in functie de experientele copiilor. La scoala, dar si acasa si la locul de joaca, cei mici isi pot dezvolta abilitatile de lucru in echipa.

Sporturile de echipa


Pentru copiii pasionati de sport, sportul de echipa ii invata, implicit, sa coopereze cu ceilalti, sa anticipeze deciziile si actiunile acestora si sa vina in sprijinul acestora pentru a atinge un scop comun. In plus, sporturile de echipa stimuleaza abilitatile emotionale ale copiilor, acestia bucurandu-se impreuna de victorii, dar si incurajandu-se reciproc in momentele mai putin fericite. Dincolo de colaborarea practica, legata de activitatea sportiva, copiii leaga prietenii, invata impreuna sa depaseasca momente dificile, sa accepte propriile greseli si pe cele ale celor din jur si sa se bucure pentru propriile reusite, dar si pentru cele ale colegilor de echipa.

Proiectele de grup de la scoala

Acestea au rolul de a-i ajuta pe copii sa coopereze si sa isi imparta responsabilitatile, dar si sa isi exprime si sa isi sustina ideile in fata altor copii. De asemenea, proiectele de grup de scoala sunt ocazii perfecte in care copiii isi pot exersa asertivitatea, mai ales in situatiile percepute ca injuste (de exemplu, cand unul dintre membrii echipei nu este suficient de responsabil).

Cooperarea din familie

Sarcinile casnice pe care le atribuim celor mici au si rolul de a-i ajuta pe acestia sa simta ca fac parte din familie si ca pot contribui la binele acesteia incepand cu primii ani de viata. Cand copiii ii observa pe parinti cooperand si lucrand in echipa, cand sunt implicati in proiectele la care participa toata familia si cand li se ofera ocazia sa aiba un rol in viata de zi cu zi a familiei, invata sa lucreze in grup. In familie, copiii isi formeaza atitudini generale fata de responsabilitate, fata de cum cerem si oferim ajutor sau asteptarile fundamentale pe care le avem fata de cei din jur – ne asteptam sa coopereze si sa ne inteleaga sau sa ne respinga ideile, sa ne critice or isa ne ignore?

Care sunt calitatile unui bun membru de echipa?

  • Punctualitatea si responsabilitatea. Incurajeaza-l pe copilul tau sa fie punctual cand vine vorba de proiectele de grup, pentru ca alte persoane depind de aceasta calitate si, in final, intregul proiect va depinde de cat de responsabil este fiecare membru al echipei.
  • Empatia. Mai ales in sporturile de echipa, dar si in alte feluri de proiecte de grup, greselile si esecurile sunt frecvente. Felul in care copilul tau reactioneaza in fata greselilor altor copii este essential cand vine vorba de abilitatile de lucru in echipa.
  • Abilitatea de a cere si a oferi ajutor. Incurajeaza-l pe copilul tau sa ofere ajutor colegilor care au nevoie, dar si sa ceara ajutor sau informatii atunci cand are nevoie. Deseori copiii raman blocati in cand se confrunta cu lipsa de informatii sau de abilitati de care au nevoie pentru a progresa, uitand ca pot sa ceara ajutor de la cei din jur.


Oricare ar fi situatiile in care copilul tau are nevoie de abilitati de lucru in echipa, aminteste-ti ca acestea se dezvolta in timp, pe masura ce copilul tau isi dezvolta abilitatile emotionale si sociale.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 4 faze ale prieteniilor intre copii
    4 faze ale prieteniilor intre copii
    04 aprilie 2024   

    Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.

  • Conflictele dintre copii
    Conflictele cu alti copii. Cum poti sa il ajuti pe copil sa le gestioneze
    29 septembrie 2022   

    O mare parte a experientei scolare a copiilor nostri nu este legata de invatare, lectii si teme, ci de relatiile de prietenie pe care le formeaza la scoala si gradinita.

  • Abilitati sociale
    Relatiile armonioase cu alti copii: esentiale pentru succesul scolar
    22 septembrie 2022   

    Cand ne gandim la succesul copiilor la scoala sau la gradinita, ne gandim in primul rand la abilitatile lor intelectuale: cat de atenti sunt la lectii, cat de usor inteleg explicatiile sau cat de repede retin informatiile noi.

Mai multe