characters characters

Lipsa de concentrare a atentiei la adolescenti

De ce nu se pot concentra adolescentii cand invata

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 iunie 2016    |   6380 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

lipsa de concentrare
Ai un adolescent care nu sta locului atunci cand trebuie sa isi faca temele sau nu se poate concentra la ore? Inainte sa te intrebi daca sufera de ADHD, este bine sa afli cateva lucruri despre lipsa de concentrare a atentiei la adolescenti.

Examenul Tau

De cativa ani, se stie ca dezvoltarea creierului continua si in adolescenta si la maturitate, mult mai mult timp decat se credea initial. Asadar, chiar daca arata ca niste adulti, adolescentii au inca structuri neurofiziologice imature, specifice unor varste mai mici.

„Dar nu este vina nimanui ca adolescentii nu se pot concentra. Este vorba de modul in care creierul lor este structurat. Adolescentii pur si simplu nu au aceleasi capacitati mentale ca adultii”, explica dr, Iroise Dumontheil, cercetator in neurostiinte.

Cercetarea sa a aratat ca atunci cand adolescentii incearca sa rezolve o problema si sa ignore factorii care le distrag atentia, apare o activitate intensa in cortexul prefrontal, zona a creierului responsabila de luarea deciziilor si de multitasking. Acest nivel ridicat de activitate arata ca in adolescenta, creierul nu functioneaza la fel de eficient ca la maturitate.

Coordonatoarea studiului arata ca „Stiam ca la copiii mici functioneaza astfel cortexul prefrontal, dar nu ne-am dat seama ca acest tip de activitate continua pana la 20 sau chiar 30 ani.”

Cum pot parintii sa isi ajute adolescentii sa se concentreze mai bine?

Incurajeaza-ti adolescentul sa isi formeze obiceiuri sanatoase: alimentatie corecta, miscare si program regulat de somn in fiecare seara. O dieta sanatoasa ii ofera energia de care are nevoie pentru a se concentra mai bine, iar o noapte intreaga de somn inseamna un nivel de concentrare mai ridicat pe parcursul zilei.

Creeaza o zona lipsita de factori care ii pot distrage atentia, in care adolescentul tau se poate concentra maxim atat la teme, proiecte de grup sau alte activitati. Recomanda-i ca, daca nu ii este util in invatare, sa se deconecteze de la internet si sa inchida telefonul.

Invata-ti adolescentul sa isi noteze zilnic ce anume are de facut pe parcursul zilei. Astfel, ii va fi mai usor sa isi directioneze atentia catre lucrurile importante.

Vorbeste-i despre importanta rutintei de studiu. Pentru ca majoritatea comportamentelor noastre sunt automate, obiceiurile pot fi instrumente puternice in mentinerea eficientei. Atunci cand si-a format un obicei de a invata intr-un anumit loc, intre anumite ore, ii va fi mai usor sa isi concentreze atentia asupra activitatii de invatare decat daca invata in fiecare zi la alta ora si in alt loc. Formandu-si obiceiuri benefice de invatare, nu va fi nevoit sa faca in fiecare zi un efort de vointa pentru a incepe sa isi faca temele sau sa invete.

Sugereaza-i adolescentului tau sa ia pauze de 5-10 minute atunci cand isi da seama ca incepe sa aiba dificultati sa se concentreze. Simplul fapt de a se ridica pentru a lua un pahar cu apa sau a face cateva exercitii fizice pot fi suficiente pentru a-si putea folosi atentia din nou la cote maxime.

Cunoscandu-ne vulnerabilitatile mai bine, putem lua masuri pentru a le compensa sau depasi. Asadar, incurajeaza-l pe adolescentul tau sa afle mai multe lucruri despre felul in care functioneaza creierul la aceasta varsta, precum si despre modalitati prin care poate invata mai usor.


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/verkeorg/25128697035/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe