Jucarii peste tot? Ai nevoie de ajutor…
- Sigur ca nu !
- Deci nu poti sa ma pedepsesti pentru ca nu am facut curat in camera mea ! Ce bine !...
Andreea este o fetita de 5 ani. Camera ei nu este tot timpul o priveliste placuta pentru parintii ei, iar incercarile lor de a o convinge sa schimbe acest lucru nu au avut prea mult succes pana acum.
La aceasta varsta, Andreea este activa, atentia ei este usor de distras, iar intentiile sale se schimba destul de repede. De aceea, este normal ca principala ei activitate, joaca, sa nu fie intotdeauna previzibila, dar tocmai de aceea este si interesanta. Mai putin placuta este dezordinea care apare.
Ce am sugera parintilor Andreei?
O camera ordonata incepe cu una organizata. Nu ii poti cere copilului tau sa reorganizeze camera singur. De aceea, inainte de a te hotari sa-l inveti sa tina camera in ordine, ajuta-l sa o organizeze cat mai eficient.
Iata cativa pasi simpli:
Selecteaza.
Alege jucariile, hainele si obiectele pe care le veti pastra. Jucariile pe care nu le foloseste, hainele care nu ii mai vin bine pot fi donate daca se afla in stare buna. Daca nu mai pot fi folosite, arunca-le. Pastreaza obiectele care au o valoare sentimentala pentru copil.
Transforma totul intr-o joaca.
Arata-te interesat de jucariile si obiectele din camera lui, fii relaxat si calm. Asigura-te ca ai destul timp pentru a termina activitatea.
Gaseste-le un loc.
Ce poti folosi pentru depozitarea jucariilor? Cutii, saculete, plase pe care le poti agata de peretii camerei, rafturi, sertare etc. Inainte de a incepe aranjarea obiectelor in cutii si pe rafturi, deseneaza cu copilul tau etichete pentru fiecare cutie, raft, sertar din camera, apoi lipeste-le pe ele. Astfel, va fi mai usor sa se orienteze cand va face ordine singur.
Important!
Ai grija ca toate acestea sa fie la o inaltime accesibila celui mic. Este recomandabil ca dimensiunile cutiilor sa fie proportionale cu cele ale jucariilor sau obiectelor: mai mari pentru jucariile mari, mai mici pentru cele mici; este preferabil sa fie transparente, pentru a gasi usor obiectele din ele si fara capac.
O noua jucarie?
Inainte de a aduce o noua jucarie, gaseste-i un loc sau alege unul pentru ea impreuna cu copilul tau.
Alte recomandari:
Da-i sarcini specifice, usoare: “pune masina pe raft”, apoi “aseaza cartile pe raft”etc. Nu folosi formulari generale, de genul ”Fa curat in camera”, care il pot descuraja pe copil.
Faceti curatenie impreuna. La inceput, stai cu el in camera atunci cand ii ceri sa faca ordine si ajuta-l sa gaseasca locul fiecarui obiect :“Eu te ajut sa strangi piesele de lego, tu aduna masinutele. Hai sa vedem cine termina primul!”. Mai tarziu, doar asista la operatiune, pana cand copilul nu va mai avea nevoie de supraveghere.
Fii un exemplu: ordinea din camera parintilor si din toata casa il va face pe copil sa inteleaga ca aceasta reprezinta starea in care este normal sa se gaseasca si camera lui. Cere-i sa te ajute la treburile casnice.
Ritualul de dimineata: in fiecare zi, inainte de a pleca la gradinita sau de a-si incepe ziua, invata-l sa isi faca patul. Ajuta-l, daca varsta o impune.
Fii creativ: obisnuieste-l ca inainte de culcare, sa puna lucrurile la locul lor. Spune-i ca altfel jucariile nu se pot odihni. Explica-i micutului ca fiecare cutie este de fapt camera jucariilor, asa cum si el are camera sa. Fiecare jucarie “vrea” sa ajunga “acasa” la ea dupa ce a fost scoasa din cutie.
Responsabilizeaza-l: lucrurile din camera copilului ii apartin. De aceea sunt responsabilitatea lui. Prin urmare, cand nu mai stie unde se afla un obiect pe care l-a folosit si care ii apartine, nu il cauta tu. Spune-i ca daca este al lui, el trebuie sa il gaseasca si apoi sa il puna la loc.
Inarmeaza-te cu rabdare si optimism: este normal sa dureze mai mult timp pana cand copilul se va obisnui cu noile reguli.
Copilul tau este ordonat? Cum l-ai convins sa devina astfel? Asteptam sa ne scrii daca ai incercat si alte metode sau daca cele propuse de noi au dat rezultat.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
„Mami, vreau sa fac ordine în camera mea.”
Spre marea mea surprindere, camera lui Darius (si chiar casa noastra) a incetat la ceas de seara sa mai arate ca si cum ar fi fost lovita de vreo bomba sau ca si cum au dat navala hunii.
-
Casa dezordonata, copii mai fericiti?
“Copiii par mai fericiti atunci cand casa e in dezordine”, “Atunci cand lucrurile sunt aruncate in toate directiile, copiii rad cu gura pana la urechi si se distreaza mai bine.”. Asa este?
-
Cum sa organizezi o camera Feng Shui pentru copilul tau
Un cadru de viata bine conceput aduce serenitate: acesta este principiul Feng Shui.
Adauga tu primul comentariu: