characters characters

Jocuri de copii din alte tari

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 decembrie 2015    |   7354 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

jocuri copii
Se spune ca poti sa pui doi copii din tari diferite unul langa celalalt, iar ei vor invata sa comunice. Cum anume? Prin joc. Indiferent de limba vorbita, jocul este cel care uneste si faciliteaza comunicarea intre jucatori. 

Daca esti in cautare de idei de activitati pentru copii, iata cateva jocuri inedite din alte culturi, pe care le poti adapta sau prelua si tu in familie. 

Iar daca vrei sa introduci in programul copilului tau si activitati educative, caietele auxiliare Intuitext imbina jocul si invatarea pentru a oferi copiilor o experienta educationala inedita.

Mangala sau mancala este un joc extrem de vechi, la care se face referire si in cartea O mie si una de nopti. E nevoie de o tabla de joc din lemn care are 14 gropi/adancituri (12 gropi plus 2 doua „banci”) si 48 de cristale sau margele. Scopul jocului este de a obtine cat mai mult cristale in banca. Jocul se desfasoara intre 2 jucatori care trebuie sa respecte anumite reguli. Acest joc este unul de strategie si se mai joaca in India, Bali, Filipine si in Republica Dominicana.

Iata si o demonstratie:


Scotland Yard este un joc jucat de copiii englezi.
Se joaca dupa lasarea serii sau intr-o camera in care se poate face intuneric. Se pregatesc atatea etichete cati jucatori sunt. Pe o eticheta va scrie „suspect”, pe una „detectiv”, iar pe restul „martor”. Etichetele sunt asezate pe masa cu fetele in jos, fiecare jucator alegand cate o eticheta. Jucatorul care a ales eticheta pe care scrie detectiv va iesi din camera. Dupa ce detectivul a iesit din camera, este identificat suspectul. Detectivul intra apoi in camera si sta langa usa. Se sting luminile, iar martorii si suspectii incep sa se miste prin camera. Suspectul atinge un martor, care trebuie sa tipe si sa cada. Detectivul poate sa adreseze 3 intrebari martorilor, dar nu si victimei. Suspectul poate minti cand raspunde la intrebarea detectivului, insa martorii trebuie sa spuna adevarul. Dupa cele 3 intrebari, detectivul trebuie sa identifice criminalul. Daca l-a identificat gresit, este concediat si jocul incepe de la capat, iar daca l-a identificat corect, este detectiv din nou.

Jocul cu mingea este foarte popular in toate culturile si are numeroase variatii. Copiii se pot juca pe echipe, in cerc sau cate doi. Un joc foarte cunoscut este cel in care o persoana aflata in mijlocul unui cerc, paseaza folosind doar piciorul, mingea, catre alt jucator. Acesta la randul sau va pasa mai departe mingea. Scopul jocului este sa nu lasi mingea sa atinga pamantul si sa o lovesti in permanenta. Cel care o scapa iese din joc.

Trei canite este un joc regasit frecvent in zona Africii de Sud, insa e folosit si de copiii din alte tari cu mici modificari. E nevoie de doua echipe, un dreptunghi format pe o suprafata plana de 8m X 4m, trei canite si o minge. Canile se asaza una peste cealalta in mijlocul dreptunghiului. Copiii vor incerca pe echipe sa arunce cu mingea astfel incat sa darame din cat mai putine aruncaturi, canitele. Desigur ca in locul canilor se pot folosi alte obiecte.

Moral e un joc specific comunitatilor locale din Trinidad si Tobago. Acest joc presupune desenarea unui patrat mare care se va imparti in 8 patrate mai mici. Acestea se numeroteaza de la 1 la 8 in sensul acelor de ceasornic. Jocul poate fi jucat individual sau cu mai multi copii. Scopul fiecaruia e de a lovi mingea cu piciorul astfel incat sa ajunga in fiecare patrat, in ordine, fara ca mingea sa depaseasca conturul sau sa atinga liniile ce delimiteaza patratele. De fiecare data cand mingea este lovita cu piciorul, copilul trebuie sa bata din palme, de atatea ori, cat ii indica numarul patratului spre care se indreapta.

Coada dragonului asa cum e cunoscut in tara lui de origine, China, este jucat si de copiii din alte tari. Copiii formeaza un sir, fiecare tinandu-se cu mainile de umerii copilului din fata lui. Primul copil reprezinta capul dragonului, iar ultimul copil din sir reprezinta coada dragonului. Primul copil (capul) trebuie sa incerce sa prinda coada, iar restul copiilor (inclusiv „coada”) incearca sa il impiedice. Cand capul a prins coada dragonului, capul iese din joc, iar coada devine cap si jocul se reia de la inceput. Jocul se incheie cand mai raman doi copii.

Aruncarea pietrelor in Liban e un joc popular, dar si in randul copiilor din alte tari. Mai multi copii traseaza o linie si la o distanta de 4 metri, sapa cate o groapa micuta, fiecare dintre jucatori. Apoi, pe rand, stand langa linia trasata pe pamant, trebuie sa arunce 4 pietricele pe care le au in mana si sa le nimereasca in groapa formata de ei. Cel care reuseste primul sa umple groapa cu cele 4 pietricele este castigatorul.

Schimbul de numere – se joaca in Franta si implica un numar mai mare de copii. Copiii se asaza in cerc pe scaune. Un jucator ramane in picioare si incepe sa numere copiii asezati pe scaune. Fiecare copil asezat trebuie sa tina minte numarul asociat lui. Apoi jucatorul care sta in picioare este legat la ochi si striga doua numere (de exemplu, 3 si 7), iar jucatorii care au acele numere trebuie sa faca schimb de locuri in liniste. Jucatorul legat la ochi incearca sa ocupe unul din locurile eliberate inainte ca cei doi copii sa faca schimbul. Daca reuseste, pastreaza numarul asociat scaunului respectiv, iar copilul care a pierdut locul ramane in picioare si este legat la ochi, iar jocul continua.

In toate culturile, copiii dau cu banul sau cu zarul pentru a vedea care din ei are intaietate intr-un joc sau randul cui vine. Pedepsele si recompensele sunt similare, indiferent de tara din care copiii provin. De exemplu, in Turcia, dar nu numai, copiii care pierd trebuie sa se ridice pe un scaun si in vazul tuturor sa scoata sunete la fel ca un cocos sau un magar.

Jocurile copiilor din societati diferite de a noastra ne pot ajuta sa aducem mai multa diversitate in jocurile copiilor nostri, dar si sa intelegem mai multe despre cultura din care acestea provin. Asadar, atunci cand copilul tau iti spune ca se plictiseste, nu ezita sa cauti si idei de jocuri din alte tari:).


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/nikhil_sachdeva/20067667428/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe