characters characters

Invata-ti copilul sa ia notite

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 mai 2011    |   3969 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

Pe masura ce creste, copilul tau va avea lectii din ce in ce mai complexe, pe care va fi nevoit sa le urmareasca si sa le noteze cu atentie. Acasa, invatarea va fi mult mai usoara daca lectiile din caiet sunt clare, logice si complete. Il poti invata pe copilul tau sa ia notite in mod eficient oferindu-i cateva recomandari.


Cum il inveti sa ia notite in clasa

Lectiile in care profesorul dicteaza si copiii scriu in caiete informatiile noi sunt inca destul de frecvente. Cantitatea de informatii poate fi destul de mare, iar copilul tau s-ar putea sa aiba nevoie de cateva tactici pentru a tine pasul.

1. Invata-l sa foloseasca prescurtarile in loc sa piarda timpul cu notarea cuvintelor in intregime, cu atat mai mult cu cat profesorul are un ritm destul de alert de a dicta sau a vorbi. Este important ca prescurtarile folosite sa fie destul de sugestive si sa le foloseasca in mod regulat, pentru a se asigura ca va intelege si a doua zi ce a scris.

2. Invata-l sa sublinieze conceptele noi. Le poate scoate in evidenta incercuindu-le sau subliniindu-le. Poate adauga in paranteza ideile sau conceptele cu care notiunile noi se afla in relatie. De asemenea, este bine sa noteze si intrebarile care apar pe parcursul lectiei si raspunsurile pe care le-a dat profesorul. In discutiile elev-profesor din timpul lectiei pot aparea multe informatii utile, care fac intelegerea lectiei mai usoara.

3.Invata-l cum sa procedeze atunci cand ramane in urma. Daca nu a reusit sa noteze toate informatiile, iar profesorul a trecut mai departe, recomanda-i sa lase un spatiu liber si sa continue sa urmareasca discursul profesorului. La finalul orei, este bine sa ceara caietul unui alt coleg pentru a completa.

4. Pentru a nu mai uita ce teme are de facut, le poate nota separat intr-un carnetel, pentru toate materiile. Ai putea sa-i cumperi o agenda speciala. Copiii isi doresc sa semene cat mai mult si cat mai repede cu adultii, astfel incat, daca ii iei si lui o agenda pe care il inveti cum sa o foloseasca, poate fi incantat de idee. Cand isi va face lectiile, va trebui sa isi verifice agenda pentru a vedea daca nu cumva ”a sarit” peste vreo tema.


Cum il inveti sa ia notite acasa

Atunci cand trebuie sa parcurga o bibliografie suplimentara sau sa recapituleze un intreg capitol, multi copii isi noteaza informatiile noi, pentru a le putea invata apoi mai usor, fara sa fie nevoie sa le caute din nou. Iata cateva recomandari pentru aceasta situatie.

1. Recomanda-i sa foloseasca desene si sageti. Copilul va intelege mai usor lectia si va invata mai repede folosind imagini, mai ales daca are un stil de invatare vizual. Elementele vizuale il ajuta pe copil sa inteleaga si sa retina mai repede relatiile dintre notiuni sau etapele unui proces.

2. Invata-l sa foloseasca schitele. Momentele principale din lectia de la romana pot fi scrise foarte simplu cu sageti intre ele care sa indice ce moment urmeaza, care a fost momentul precedent si spre ce deznodamant se indreapta.

3. Sfatuieste-l sa acorde atentie cuvintelor care denumesc relatia, semnificatia sau ordinea si sa le marcheze in cadrul textului, eventual folosind culori speciale.

4. La fel de binevenite sunt si asa-numitele post-it-uri. Le-ai vazut prin librarii: patrate mici de hartie galbena sau colorata care se lipesc la un capat. Ele pot fi de ajutor copilului tau, daca sunt asezate pe biroul la care invata. Daca atunci cand este implicat intr-o activitate, isi aduce aminte de ceva pentru tema de la o alta materie, este bine sa-si noteze de fiecare data ideea. Sfatuieste-l sa nu se bazeze pe faptul ca oricum isi va aduce aminte. Deseori se intampla sa uitam ideile care apar spontan si le recuperam foarte greu.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • clarissa33_sp
    clarissa33_sp    04.05.2011 - 13:54
    A invata sa ia notite complete si corecte ii va fi de folos si in timpul facultatii, cand va scrie mult mai mult la cursuri decat scrie la orele de la scoala.:)

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe