characters characters

Cum il ajuti sa nu uite in vacanta ce a invatat la scoala?

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 iulie 2010    |   7912 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Vacanta de vara este o pauza destul de mare pentru copii, de la invatat si de la un program de invatare clar stabilit. E posibil ca din aceasta cauza, in lipsa unei exersari continue, zi de zi,  cunostintele si abilitatile copilului sa se reduca in timp. Asfel ca operatiile matematice vor fi facute cu o mai mare dificultate spre finalul vacantei daca nu sunt exersate, scrisul este mai greoi etc.
 
 
Iti oferim cateva sugestii prin care sa-l ajuti pe cel mic sa reactiveze informatiile pe care le-a primit la scoala:

1. Realizati o activitate practica macar o data la doua zile,  in care sa se imbine utilul cu placutul. Variaza-le. Nu e nevoie sa lipeasca si sa decupeze tot timpul. Ar putea si sa picteze, sa colectioneze, sa cante sau sa realizeze un experiment. Daca vrei sa gasesti mai multe activitati de acest fel, intra un sectiunea Ne jucam si invatam in familie.

2. Dictare in fiecare zi, macar 10 minute. Daca ii plac anumite cantece, ai putea sa-i dictezi versurile acestora. Ii vor face mai multa placere sa le scrie decat daca ii vei da niste propozitii banale. Este bine sa incluzi in dictari ortograme, numerale compuse, adjective care se termina in „-iu”, verbele „a fi” si „a lua”, acestea fiind cateva dintre cuvintele la care copiii intampina dificultati in scriere.

3. Scrieti impreuna cate o poveste pe saptamana.Puteti crea impreuna povestea saptamanii, care incepe luni, cand unul dintre parinti paraseste prima data casa. Foloseste un caiet pe care sa-l asezi la vedere, langa usa. Inainte ca fiecare sa plece din casa, va citi cum a inceput povestea cel dinainte si o va continua in felul lui, scriind cel putin o jumatate de pagina. Poate inventa noi personaje pe care sa le introduca in scena ori pur si simplu sa decida destinele lor. La final, duminica seara, petreceti o ora impreuna pentru a citi povestea “scrisa din mers”, in timpul saptamanii. Este povestea familiei tale. Alte exercitii de scriere pe care copilul nu le va resimti ca “teme impuse” sunt redactarea biletelelor, listelor de cumparaturi sau de alte feluri, notarea unor adrese, scrierea unor felicitari etc.

4. Organizeaza plimbari in natura
prin intermediul carora puteti colectiona tot felul de obiecte, frunze si flori. Invata-l sa tina un ierbar sau chiar si un insectar. Va fi o provocare pentru copilul tau, dar si o placere. Timpul petrecut in natura ii dezvolta copilului inteligenta naturalista si ii reaminteste informatiile invatate la orele de Cunoasterea Mediului sau Stiintele Naturii. Profita de ocazie pentru a-i transmite cateva informatii esentiale pentru educatia ecologica: vorbeste-i despre poluarea apei, a aerului si a solului, despre defrisare si despre gesturile marunte pe care le putem face pentru a evita sau diminua aceste fenomene.

5. Sugereaza-i copilului tau sa se uite singur la un film, pe care il alege, dupa care va fi nevoit sa il povesteasca intregii familii, iin asa fel incat cei care nu l-au vazut sa il poata intelege. Ar putea sa se uite la unul pe calculator si astfel poate folosi butonul stop de fiecare data cand vrea sa scrie un scurt rezumat ori cateva randuri pe o hartie pentru a nu uita unele momente importante atunci cand il va povesti. Incurajeaza-l pe copil sa iti povesteasca oral filmul, pentru a-i exersa abilitatea de exprimare orala. De asemenea, initiaza discutii sau dezbateri cu copilul tau in care sa ii ceri sa isi argumenteze parerile si sa isi exprime un acord sau dezacord referitoare la o anumita tema.

6. Practicati jocuri impreuna care sa implice si procesul de numarare. Nu uita de matematica nici in vacanta. Spre exemplu: sotronul, sariturile cu elasticul, cu coarda, de-a v-ati ascunselea (a numara din 10 in 10 pana la 100) etc. Alte situatii cotidiene in care poti sa ii reamintesti copilului cunostintele de matematica sunt cumparaturile, cand ii poti cere sa calculeze suma necesara (aproximativa) pentru toate produsele de pe lista, sa calculeze restul care trebuie primit, ritmul in care poate economisi o anumita suma de bani sau ii poti cere sa schimbe bancnote si monezi.

7. Vizitele la muzeu, gradina zoologica, biblioteci sau parcuri nu ar trebui sa lipseasca. Cultiva-i de mic simtul estetic si invata-l sa aprecieze si sa cunoasca arta. Inainte de vizita la muzeu, informati-va impreuna despre domeniul respectiv (istorie, arta, tehnica etc.) si incurajeaza-l pe copil sa isi puna intrebari referitor la aceste domenii, la care sa gaseasca raspunsul vizitand muzeul (De exemplu: “Oare cum aratau constumele medievale?”, “Ce inseamna impresionism?” etc.)
 
8. Gatiti impreuna si calculati cantitatile de ingrediente exact cum scrie in reteta pentru a nu gresi. Invata-l sa foloseasca in mod corect cantarul, dar si obiectele gradate, cuptorul cu toate indicatiile pentru gradele la care se prajeste, se coace sau fierbe. Este o modalitate prin care aduci din nou matematica in prim plan, dar ii oferi si ocazia sa invete abilitati importante legate de activitatea desfasurata in bucatarie, care ii vor fi de folos mai tarziu.

9. Cere-i sa fotografieze intr-o zi toate obiectele si toate lucrurile pe care el le considera reprezentative pentru un anumit domeniu.
Spre exemplu, alege cuvantul “familie”. Va fotografia tot ceea ce ii inspira acest cuvant. La finalul zilei uitati-va peste ele si intreaba-l de ce a ales sa pozeze anumite obiecte. Poti extinde domeniul si dezvolta sau il poti face mai specific, in acest fel restrangandu-i aria de fotografiere.

10. Trimite-l intr-o tabara sau intr-o scoala de vara. Identifica pasiunile pe care le are si cauta o scoala de vara cu acest profil. Ii va face placere sa se bucure cateva zile practicand sportul sau arta care il pasioneaza.
 
Recomandarile tale
Noi ti-am oferit cateva sugestii prin care sa-ti ajuti copilul sa nu uite pe timp de vacanta ceea ce a invatat la scoala. Tu ce alte idei mai ai? Asteptam sugestiile tale.


Comentează:
6 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    mariusroman    27.10.2013 - 16:17
    ce aveti toti daca nu va place nu va uitati sunt doar pt cei care au probleme va dau sfaturi urat din partea VOASTRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    01.09.2010 - 17:02
    Draga Luciana,
    Cred ca este important sa discuti cu fetita ta si sa o ajuti sa exprime temerile ei. Intreab-o care sunt lucrurile de care ii este frica si incearca sa ii consolidezi increderea in sine: recompenseaz-o pentru ceea ce realizeaza, mai ales atunci cand citeste sau scrie, si incearca sa va jucati impreuna, facand concursuri de citit sau inventand propozitii pe care sa le scrieti. Astfel i se va parea mai atragator. De asemenea, cred ca ar fi indicat sa discuti si cu invatatoarea si sa vedeti impreuna ce puteti face pentru a o ajuta pe fetita ta.
  • Utilizator Anonim
    Luciana    28.08.2010 - 05:23
    In al doi-lea semestru al clasei 1,la fetita mea la scoala s-a schimbat invatatoarea.Noua doamna este cam impulsiva,tipa foarte mult la ei si asta i-a determinat pe cativa copii sa urasca scoala.Am avut mari probleme in vacanta cu cititul si scrisul,pur si simplu refuza,desi i-am luat ce carticele si-a ales ea.Incepe sa planga in hohote si nu am gasit o rezolvare inca.Ma poate ajuta cineva?
  • Utilizator Anonim
    gaina    16.08.2010 - 13:03
    La Scoala nr.7 din Dorohoi se va deschide , in perioada23 - 27 august Scoala de vara "Ne distram si invatam", unde pot participa toti elevii din Dorohoi, care doresc sa petreaca 5 zile minunate, in compania unor cadre didacticebine pregatite, care stiu sa imbine munca cu placerea.
  • Dobrota Petrina
    Dobrota Petrina    14.08.2010 - 13:09
    Fiului meu, de 10 ani, i-am sugerat, in locul rezumatelor sau caracterizarilor minimale de personaje, sa scrie o compunere prin care sa convinga prietenii din jur de ce ar fi interesant sa citeasca si ei cartea lecturata de el. Am obtinut astfel o autodictare, exprimarea unei pareri argumentate si stimularea gandirii critice. Exercitiile impuse din caietele de vacanta il plictisesc si nu ii dezvolta creativitate si imaginatia.
    Un rol important il constituie si genul cartilor citite (de exemplu :jurnalele( fictionale sau reale)a unor tineri de varsta lui par sa-l atraga . Cred ca este bine sa-i lasam sa-si aleaga genul de lectura preferata, astfel ii vom putea incuraja sa se descopere singuri.
  • Valentina Cretan
    Valentina Cretan    01.08.2010 - 14:28
    Foarte bune ideile, le regasesc in preocuparile mele si ale fiului meu din prima lui vacanta de vara ca scolar. Noi am convenit la o ora pe zi de activitati, care nu inseamna numai exercitii si dictari. Ora cuprinde mai multe tipuri de activitati, trece astfel repede si este foarte agreata de copil. Isi pastreaza obiceiul de a fi responsabil fata de un anume program personal. Seara, inainte de culcare, citeste fiecare din cartea lui. Daca eu nu citesc, nu-l pot obliga pe el safaca acest lucru, "pentru ca asa trebuie". Puterea exemplului functioneaza cel mai bine.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe