characters characters

Invatamantul la domiciliu (homeschooling)

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 decembrie 2010    |   7570 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

invatamantul la domiciliuInvatamantul la domiciliu poate fi definit ca o alternativa educationala prin care parintii isi asuma responsabilitatea privind educatia academica (scolara) a copilului. Studii realizate recent arata ca din anii 1990 si pana in prezent, intre 250 000 si 300 000 de copii de varsta scolara beneficiaza de sistemul homeschooling.

Cine sunt parintii care aleg acest mod de invatare pentru copiii lor? In general, acestia se impart in doua categorii: parintii religiosi, care prefera sa-si mentina copiii alaturi pentru a le oferi o mai profunda disciplina religioasa si parintii ”new age”, cu o perspectiva moderna asupra educatiei. Acestia aleg educatia la domiciliu pentru a beneficia de avantajele oferite de homeschooling.
 

Ce presupune invatamantul la domiciliu?

Iata cateva caracteristici ale acestui sistem educational:

  • predarea la domiciuliu respecta planul national de invatamant.
  • elevul aflat intr-un astfel de mediu de invatare este obligat, la intervale regulate, sa dea o serie de testari si examene pentru a i se evalua cunostintele acumulate intr-o anumita perioada de timp.
  • examenele se desfasoara intr-o institutie acreditata sau intr-o institutie de invatamant recunoascuta de organele de stat;
  • elevul are posibilitatea de a-si organiza materia in asa fel incat sa o parcurga mai repede si poate chiar sa dea examenele finale mult mai rapid decat colegii de aceeasi generatie.
  • metodele de predare sunt diversificate, incepand cu cele conventionale (cursuri prin corespondenta, de exemplu) si continuand cu cele neconventionale, care pun mai mult accent pe partea practica si efort mai crescut din partea elevului pentru a dobandi informatia.


Educatia la domiciliu in Romania şi in alte tari

Studiul la domiciliu este legal in: Australia, Austria, Belgia, Canada, Cehia, Elvetia, Franta, Irlanda, Italia, Japonia, Luxemburg, Marea Britanie, Mexic, Norvegia, Noua Zeelanda, Portugalia, Suedia, Statele Unite ale Americii. In Statele Unite ale Americii, studiile realizate arata ca 1 din 4 elevi care beneficiaza de sistemul de educatie la domiciliu este in avans cu cel putin o clasa fata de colegii sai de aceeasi generatie.

In Romania, legislatia actuala ofera posibilitatea de a beneficia de invatamant la domiciliu doar elevilor cu cerinte educative speciale nedeplasabili permanent sau temporar.
Educatia la domiciliu este insa sustinuta si promovata de unii parinti romani. Exista inclusiv o asociatie dedicata promovarii acestui sistem - poti afla mai multe despre Asociatia Home Schooling Romania aici.
 
Poate fi invatamantul la domiciliu o solutie valida pentru educarea unui copil in Romania? Spune-ne parerea ta despre acest sistem!





Comentează:
4 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Irina    29.08.2012 - 11:44
    Mi-am dat copilul mai intai la gradinita, pe care am platit-o, ca sa il invat ce trebuia sa stie pentru scoala acasa. Mi-am dat copilul la scoala si la after school ca sa lucrez cu el acasa. Cred ca invatamantul de acasa ar trebui sa fie legal in Romania.
  • Utilizator Anonim
    Lia    16.09.2011 - 14:36
    Lasand la o parte aspectele privind competenta sau interesul cadrului didactic de care are noroc un copil, suntem fiinte sociale si ne formam, in primul rand in cadrul unui colectiv. Aici invatam sa relationam cu ceilalti, sa negociem, sa ne reglam comportamentul in functie de feed-backul pe care il avem de la ceilalti,putem sa ne evaluam nivelul raportandu-ne la ceilalti. Tot in colectiv ne dezvoltam abilitatile de comunicare, luptam sau nu sa devenim competitivi, exista o anumita emulatie intelectuala. Inteligenta sociala, interpersonala au un rol important in succesul de mai tarziu. Deci, parerea mea este ca un copil se formeaza din punct de vedere motivational si volitional intr-un grup.
  • Utilizator Anonim
    Luolan    11.02.2011 - 18:41
    Este bun sistemul pentru cine are timp, resurse si dorinta de a investi direct in copilul sau fara sa astepte rezultate de la straini mai mult sau mai putini pregatiti, mai mult sau mai putin interesati de rezultate, mai mult sau mai putin afectuosi... Carti, materiale, posibilitati sunt destule
  • adelia
    adelia    10.12.2010 - 09:43
    acum 14 ani eram la sat mi-am trimis copiii la gradinita,dar cand am vazut ca nu fac nimic(am tot respetul pentru cadrele didactice )am renuntat asa ca le-am dat eu educatie (si asa nu lucram niciunde ), asa ca atunci cand fetita mea a facut 6 ani am trimis-o in clasa 1 si era printre primii 3 din clasa si cand a mers in oras la liceu tot printre primii era iar baiatul la 4 ani jumate a invatat sa citeasaca din mers ,s-a schimbat educatoarea asa ca l-am trimis la gradinita ,educatoare pleca pana in cancelarie si baietelul le citea povesti in lipsa ei .
    eu cred ca le-am dat o educatie buna si acasa .

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe