Invatamantul la domiciliu (homeschooling)
Invatamantul la domiciliu poate fi definit ca o alternativa educationala prin care parintii isi asuma responsabilitatea privind educatia academica (scolara) a copilului. Studii realizate recent arata ca din anii 1990 si pana in prezent, intre 250 000 si 300 000 de copii de varsta scolara beneficiaza de sistemul homeschooling.
Cine sunt parintii care aleg acest mod de invatare pentru copiii lor? In general, acestia se impart in doua categorii: parintii religiosi, care prefera sa-si mentina copiii alaturi pentru a le oferi o mai profunda disciplina religioasa si parintii ”new age”, cu o perspectiva moderna asupra educatiei. Acestia aleg educatia la domiciliu pentru a beneficia de avantajele oferite de homeschooling.
Ce presupune invatamantul la domiciliu?
Iata cateva caracteristici ale acestui sistem educational:- predarea la domiciuliu respecta planul national de invatamant.
- elevul aflat intr-un astfel de mediu de invatare este obligat, la intervale regulate, sa dea o serie de testari si examene pentru a i se evalua cunostintele acumulate intr-o anumita perioada de timp.
- examenele se desfasoara intr-o institutie acreditata sau intr-o institutie de invatamant recunoascuta de organele de stat;
- elevul are posibilitatea de a-si organiza materia in asa fel incat sa o parcurga mai repede si poate chiar sa dea examenele finale mult mai rapid decat colegii de aceeasi generatie.
- metodele de predare sunt diversificate, incepand cu cele conventionale (cursuri prin corespondenta, de exemplu) si continuand cu cele neconventionale, care pun mai mult accent pe partea practica si efort mai crescut din partea elevului pentru a dobandi informatia.
Educatia la domiciliu in Romania şi in alte tari
Studiul la domiciliu este legal in: Australia, Austria, Belgia, Canada, Cehia, Elvetia, Franta, Irlanda, Italia, Japonia, Luxemburg, Marea Britanie, Mexic, Norvegia, Noua Zeelanda, Portugalia, Suedia, Statele Unite ale Americii. In Statele Unite ale Americii, studiile realizate arata ca 1 din 4 elevi care beneficiaza de sistemul de educatie la domiciliu este in avans cu cel putin o clasa fata de colegii sai de aceeasi generatie.In Romania, legislatia actuala ofera posibilitatea de a beneficia de invatamant la domiciliu doar elevilor cu cerinte educative speciale nedeplasabili permanent sau temporar.
Educatia la domiciliu este insa sustinuta si promovata de unii parinti romani. Exista inclusiv o asociatie dedicata promovarii acestui sistem - poti afla mai multe despre Asociatia Home Schooling Romania aici.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Interviu cu Silvia Ciubotaru Guta, coordonatoarea Laboratorului Ideo Ideis - ateliere de explorare personala si dezvoltare comunitara
Silvia Ciubotaru Guță este coordonatoarea Laboratorului de explorare personala si dezvoltare comunitara din cadrul Festivalului de Teatru Ideo Ideis din Alexandria.
-
Interviu cu Simona Ciff, psiholog si psihoterapeut. Partea a doua
Interviu cu Simona Ciff, psiholog si psihoterapeut. Partea a doua: despre motivatia pentru invatare versus disciplina in invatare, mituri legate de invatare si modalitati prin care parintii pot sa ofere copiilor un an scolar viitor mai bun.
-
Interviu cu Simona Ciff, psiholog si psihoterapeut: Cum pastram mintea antrenata si in vacanta?
Simona Ciff este psiholog si psihoterapeut si foloseste la momentul acesta experienta si cunostintele sale in programe de educatie a inteligentei emotionale pentru adulti si adolescenti. Este invitata adesea ca speaker pe teme precum: inteligenta emotionala, gestionarea emotiilor, fericirea, relatiile interumane, educatie, incredere in sine, echipa si leadership.
Comentează:4 comentarii
eu cred ca le-am dat o educatie buna si acasa .