characters characters

Invata-l sa fie empatic

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 mai 2010    |   11044 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Simti, intelegi si traiesti la o intensitate la fel de mare orice suferinta sau bucurie a copilului tau. Il doare si plange atunci cand isi vede catelusul plangand din cauza unor dificultati de a umbla, se mira si ramane marcat un timp daca vede un alt copil ca sufera. Toate aceste sentimente, emotii, experiente de a simti ce simte celalalt poarta numele de empatie.
 
 
Ce este empatia? Empatia este o capacitate care se invata in timp, poate fi dezvoltata si antrenata. Ea se manifesta in adevaratele ei forme de-abia la varsta adulta, sfarsitul adolescentei. Cu toate acestea, formarea ei incepe de la cele mai mici varste. La nivel prescolar, copiii se implica mai mult din punct de vedere personal fata de cei ce sunt similari lor. Daca un copil il vede pe altul ca e trist, sunt mai mari sansele sa mearga si sa-l intrebe ce a patit, sa-i ofere o imbratisare, decat daca vede un adult in aceasta situatie.
Care este rolul empatiei?
Anderson şi Keltner (2002) sustin faptul ca functia principala a empatiei este de a mentine comunicarea si relatiile sociale intre oameni. Aceasta inseamna a raspunde rapid atunci cand vezi pe cineva in suferinta (cauti sa-i alini suferinta, sa ii dai sfaturi), intelegi mai bine gandurile pe care le are celalalt si care il fac sa sufere si exprimi in acelasi timp si solidaritatea. Empatia favorizeaza aparitia comportamentului de ajutorare a celuilalt si inhiba comportamentele agresive. Daca exista persoane care se simt rau, dorinta de a-i ajuta este mai mare, iar daca acestia isi cer iertare pentru ca si-au dat seama ca au gresit fata de tine, probabilitatea de a-i ierta este mai mare daca esti o persoana empatica.

Cate feluri de empatie exista? Vorbim de empatie globala: consta in a imita emotiile celuilat si apare pe la 1 an; empatia egocentrica: copilul de 2-3 ani diferentiaza emotiile celuilalt, insa ii ofera solutii care functioneaza la el, din punctul lui de vedere si nu al celui in cauza;  empatia pentru emotiile celuilalt si pentru conditiile vietii celuilalt care se dezvolta mai tarziu si vizeaza formele mult mai complexe ale empatiei si ajutorarii.

Cum il poti invata pe copilul tau sa fie empatic?
Factorii care ajuta la formarea si dezvoltarea empatiei sunt destul de multi, insa “asezati”in contextul relatiei parinte-copil, ei pot fi transpusi in urmatoarele sugestii:
 • Incearca sa fii cat se poate de comunicativ si deschis fata de copilul tau.
 • Fii receptiv si evita pedeapsa daca stii ca si alta metoda poate functiona.
 • Vorbeste cu cel mic despre efectul comportamentului nostru asupra persoanelor din jur.
 • Recunoaste emotiile copilului tau si invata-l si pe el sa le recunoasca la ceilalti.
 • Invata-l ce inseamna sa fii bun cu ceilalti si sa impartasesti.
 • Inlocuieste recompensele materiale, cu cele sociale si spirituale. Cauta sa-i formezi o motivatie intrinseca, a-l determina sa-si stabileasca niste obiective pe care le doreste a fi indeplinite si nu pentru a te multumi pe tine (motivatie extrinseca).
 • Arata-i prin propiile tale actiuni ce inseamna sa fii empatic. Fii un model rational si non-agresiv pentru copilul tau. Arata intelegere celor din jur, vorbeste cu membrii familiei atunci cand ii observi intr-o “pasa mai proasta” si cauta sa ii ajuti. Asa va invata si copilul tau sa se comporte atunci cand situatia va fi similara, insa redusa la universul prin care el se perinda.

Apropo, stiai ca:
Cercetarile in domeniu arata ca o lipsa a empatiei coreleaza pozitiv cu tulburari precum autismul, sindromul Asperger sau tulburarea borderline (aceste tulburari se manifesta printr-o capacitate empatica extrem de scazuta)?
Excesul de empatie este relationat cu un nivel ridicat al depresiei?
 
Recomandarile tale
Tu ce parere ai? Ce jocuri ai folosit pentru a-ti invata copilul sa fie empatic? Asteptam raspunsurile tale.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe