characters characters
Gioroc Maria 13 aug 2014

Copilul de 2 ani nu vorbeste,inca?

Propus de: Gioroc Maria   |  

Varsta: 3 - 6 ani.

Cu toate ca nu este tipic, situatia copilasului tau de 2 ani nu trebuie sa fie neaparat ingijoratoare. Unii copii de 2 ani mai rezervati tind sa astepte sa inteleaga in mare parte ce aud inainte de a incepe sa vorbeasca.Incearca sa urmaresti semnele de recunoastere a limbajului:
- Copilul tau arata catre obiecte? Aratand o jucarie pe care o doreste sau catre o poza , este un gest care arata ca va incepe foarte curand sa vorbeasca si ca se afla pe drumul cel bun.
-Intelege ce ii spui? Reactioneaza cand il strigi pe nume in momentul in care el nu te vede? In cazul in care copilasu tau intelege o mare parte din ceea ce altii vorbesc, din nou este un semn ca urmeaza dezvoltarea limbajului.
-Copilul tau foloseste gesturi si expresii faciale pentru a comunica? Multi copii comunica ceea ce au nevoie printr-un limbaj non-verbal, mai exact majoritatea copiilor de 2 ani dezvolta o baza de semne non-verbale.
-Copilul mormaie/gangureste? Anumite studii arata ca micile mormaieli ale copiilor in timp ce  arata catre o poza sau un obiect sau cand se joaca, de fapt sunt un fel de comentarii. In cazul in care copilasul tau nu arata aceste semne , ar fi indicat sa iti faci o programare la un psiholog sau logoped si chiar la un doctor ORL pentru verificarea auzului; de asemenea discuta cu pediatrul tau.
De retinut faptul ca o astfel de intarziere, cu cat este depistata mai timpuriu, cu atat este mai usor de remediat. Multe din intarzierile limbajului se remediaza cu succes in perioada prescolara, astfel copilul tau nu va suferi repercursiuni pe termen lung.

Psiholog clinician, 
Maria Gioroc
www.spontania.ro

Adauga tu primul raspuns:

Autentifică-te pentru a putea raspunde.

Citeste articole din aceasta tema

Mai multe