characters characters

Copiii bilingvi

Ce este bine sa stii daca vrei sa cresti un copil bilingv

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 martie 2019    |   2979 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

copiii bilingvi
Intr-o lume care devine din ce in ce mai repede globalizata si diversa, abilitatea de a vorbi mai mult de o limba straina, poate deveni o cerinta extrem de dezirabila care poate aduce numeroase avantaje si din punct de vedere social, economic, profesional si chiar intelectual. Iata ce este bine sa stii daca vrei sa cresti un copil bilingv.

Citeste si:

Copiii bilingvi au un nivel mai ridicat de flexibilitate cognitiva

Copiii bilingvi isi dezvolta mai repede autocontrolul


Alege strategia potrivita familiei voastre.

Exista mai multe optiuni cand vine vorba de cresterea copiilor bilingvi, fiecare dintre ele adaptabila pentru fiecare familie in parte. Prima este ca un parinte sa vorbeasca o limba, iar celalalt parinte sa vorbeasca alta limba cu copilul. Aceasta strategie este potrivita mai ales in cuplurile formate din doi adulti de nationalitate diferita. In acest caz, conteaza insa si ce limba vorbesc parintii intre ei si ce limba invata copilul in afara familiei. Cand parintii vorbesc acasa doua limbi diferite, iar la gradinita si la scoala, copilul vorbeste o alta limba, acesta creste trilingv.

A doua strategie este ca ambii parinti sa vorbeasca o limba in casa, iar copilul sa invete a doua limba in afara familiei. De cele mai multe ori, aceasta este situatia familiilor care apartin minoritatilor.

A treia strategie presupune ca ambii parintii sa vorbeasca doua limbi cu copilul, alternandu-le. Copilul va invata sa vorbeasca in ambele limbi, deseori trecand de la una la cealalta atunci cand stie ca vorbeste cu alte persoane bilingve, dar fiind capabil sa se exprime intr-o singura limba atunci cand interlocutorul este monolingv.

A patra strategie este preferata de familiile apartinand minoritatilor care vor sa se asigure ca limba materna nu este pierduta de catre copil. Acestia aleg sa vorbeasca cu copilul exlusiv in limba materna pentru primii ani de viata, urmand ca la gradinita si scoala, copilul sa invete limba majoritara.

Asigura-te ca este expus suficient la ambele limbi

Cu cat un copil aude mai multe cuvinte in ambele limbi, cu atat va avea un vocabular mai mare pentru fiecare dintre ele. Deseori, cand familia vorbeste o limba minoritara, incercarea de a creste un copil bilingv poate esua, daca parintii nu au in vedere expunerea suficienta a copilului la limba materna. Specialistii spun ca pentru ca un copil sa creasca bilingv, este necesar ca limba nedominanta (cea care este vorbita doar acasa, de exemplu) sa ocupe cel putin 30% din comunicarea cu copilul. Cand copilul vorbeste deja limba majoritara la scoala si cu prietenii, este important ca parintii sa incurajeze limba minoritara acasa, daca isi doresc sa il ajute pe copil sa isi pastreze abilitatile lingvistice.

Varietatea este de asemenea importanta pentru incurajarea bilingvismului copilului. Cand cel mic interactioneaza frecvent cu mai multe persoane, de varste diferite si din medii sociale diferite, care vorbesc ambele limbi, va avea ocazia sa le exerseze pe amandoua si sa fie expus la diverse experiente lingvistice.

Mentine o atitudine pozitiva si realista fata de bilingvism

Fiecare copil bilingv va invata sa vorbeasca in ritmul lui, in functie de expunerea la cele doua limbi, de personalitatea sa si a parintilor si de o multime de alti factori sociali. Cel mai important aspect al cresterii unui copil bilingv este sa ii oferi o experienta pozitiva atunci cand comunica, oricare ar fi limba pe care o foloseste. Evita sa corectezi excesiv sau sa il faci pe copil sa repete de mai multe ori o propozitie sau fraza. Aminteste-ti ca invatarea limbajului este un proces natural, iar copilul tau va putea invata ambele limbi. Este nevoie sa ai rabdare si sa nu transformi comunicarea intr-o situatie stresanta pentru copil.

Recomandarea privind atitudinea realista se refera la faptul ca rareori copiii bilingvi devin la fel de fluenti in ambele limbi. Multi parinti se asteapta ca un copil bilingv sa stie ambele limbi la nivelul unui vorbitor nativ monolingv. De cele mai multe ori, acest lucru nu va fi posibil, pentru ca fiecare limba folosita de copil va servi unui context si scop diferit. Astfel, copilul tau poate fi fluent in limba materna in anumite domenii si fluent in a doua limba in alte domenii (de exemplu, cel profesional). De asemenea, este bine sa stii ca abilitatile copilului in ambele limbi pot fi usor imbunatatite, in functie de contextul in care se afla. Deseori, copiii bilingvi pasivi (care inteleg o a doua limba, dar nu o vorbesc) devin bilingvi activi (incep sa vorbeasca a doua limba) daca petrec timp intr-un loc sau intre oameni care vorbesc doar a doua limba.

Nu iti compara copilul bilingv cu un copil monolingv in ceea ce priveste dezvoltarea limbajului

Copiii bilingvi nu pot avea acelasi vocabular intr-o anumita limba ca un copil monolingv. Este normal ca in anumite domenii, copiii bilingvi sa para ca au ramas in urma fata de un copil monolingv. De exemplu, un copil bilingv poate avea un vocabular stiintific bogat intr-o anumita limba, insa poate avea un vocabular religios mai sarac in limba respectiva. De asemenea, ritmul de invatare a fiecarei limbi va fi mai lent decat ritmul in care invata un copil monolingv sa vorbeasca.

Majoritatea copiilor bilingvi vor ajunge adulti care vorbesc doua limbi straine, insa la niveluri diferite. Acest lucru nu inseamna ca incercarea de a creste un copil bilingv a esuat, ci este pur si simplu rezultatul adaptarii copilului la cerintele vietii sale. De cele mai multe ori, copiii au nevoie sa comunice mai mult intr-o limba decat in cealalta.


Daca iti cresti copilul bilingv, ne poti spune mai jos care sunt descoperirile sau nelamuririle tale si vom incerca sa gasim solutii impreuna.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe