Ce pot sa schimb ca sa ma asculte copilul?
Raspunsuri(3)
-
Iubeste-l! Sa simta cat il iubesti cand ii explici ce inseamna sa te asculte. Sa simta cat il iubesti si cand nu te asculta.
-
Toti copiii trec prin asemenea faze, mi se pare chiar sanatos ca un copil sa nu isi asculte mereu parintii, inseamna ca da dovada de independenta, lucru care ii va prinde bine cand va creste:)
Cred ca ii poti explica de ce nu are voie sa faca unele lucruri, poti negocia cu el (nu poate acum, dar poate mai tarziu, nu poate sa faca asta, dar poate sa faca altceva), poti folosi umorul sau ii poti cere sa coopereze, pentru ca ai nevoie de ajutorul lui ("Acum trebuie sa faci cum spun eu, pentru ca am nevoie de ajutorul tau, bine?")..
Multa rabdare! :) -
Draga Alina
Copilul tau isi doreste sa experimenteze, este curios, isi exprima personalitatea si actioneaza conform dorintelor/nevoilor sale. Interdictiile prea dese duc si la refuzul de a asculta si la testarea limitelor. Este ceva normal in dezvoltarea unui copil ca acesta sa faca si lucruri pe care teoretic nu are voie sa le faca. Poate ar fi o solutie sa nu il mai folosesti pe "Nu" - " nu ai voie", "nu trebuie sa faci...", pot fi inlocuite de explicarea consecintelor - "daca vei face acest cluru, se va intampla..." si de oferirea mai multor alternative - "Poate vrei sa facem...". Este important ca cel mic sa actioneze si sa experimenteze, astfel ca, in momentul in care vrea sa faca ceva, sa faceti impreuna si apoi sa discutati ce s-a intamplat, cum vede situatia si ce poate face altfel. Orice experienta este formativa pentru copil, atat timp cat nu este ceva nociv!
Citeste articole din aceasta tema
-
Cauze frecvente pentru care nu functioneaza disciplina pozitiva
Cele mai frecvente greseli pe care le fac parintii cand incearca sa aplice disciplina pozitiva.
-
Stilul parental permisiv - ce urmari are la maturitate
Lipsa limitelor si regulilor si un nivel ridicat de putere oferit copiilor sunt doua caracteristici esentiale ale stilului parental permisiv. Pe termen scurt, parintii permisivi evita conflictele si situatiile dificile in interactiunea cu copiii lor, dar pe termen lung, acestia din urma pot avea de suferit.
-
De ce replica "Ar trebui sa iti fie rusine!" nu este benefica
A trezi rusinea sau vinovatia copilului este vazuta deseori ca ultima solutie pentru indreptarea comportamentului acestuia.