characters characters
Alina Chiriac 06 ian 2015

Ce pot sa schimb ca sa ma asculte copilul?

Propus de: Alina Chiriac   |  

Varsta: 3 - 6 ani.

Desi ii spun copilului meu foarte des ca nu are voie sau sa nu faca un anumit lucru, el tot face. Oare de ce? Ce ar trebui sa schimb ca sa ma asculte?

Raspunsuri(3)

Autentifică-te pentru a putea raspunde.
 • Theodora Vild

  Theodora Vild 24 nov 2015 19:23

  Iubeste-l! Sa simta cat il iubesti cand ii explici ce inseamna sa te asculte. Sa simta cat il iubesti si cand nu te asculta. 

 • brielle brielle

  brielle brielle 15 ian 2015 16:18

  Toti copiii trec prin asemenea faze, mi se pare chiar sanatos ca un copil sa nu isi asculte mereu parintii, inseamna ca da dovada de independenta, lucru care ii va prinde bine cand va creste:)

  Cred ca ii poti explica de ce nu are voie sa faca unele lucruri, poti negocia cu el (nu poate acum, dar poate mai tarziu, nu poate sa faca asta, dar poate sa faca altceva), poti folosi umorul sau ii poti cere sa coopereze, pentru ca ai nevoie de ajutorul lui ("Acum trebuie sa faci cum spun eu, pentru ca am nevoie de ajutorul tau, bine?")..

  Multa rabdare! :)

 • Caciula 2 Ioana

  Caciula 2 Ioana 08 ian 2015 15:48

  Draga Alina

  Copilul tau isi doreste sa experimenteze, este curios, isi exprima personalitatea si actioneaza conform dorintelor/nevoilor sale. Interdictiile prea dese duc si la refuzul de a asculta si la testarea limitelor. Este ceva normal in dezvoltarea unui copil ca acesta sa faca si lucruri pe care teoretic nu are voie sa le faca. Poate ar fi o solutie sa nu il mai folosesti pe "Nu" - " nu ai voie", "nu trebuie sa faci...", pot fi inlocuite de explicarea consecintelor - "daca vei face acest cluru, se va intampla..." si de oferirea mai multor alternative - "Poate vrei sa facem...". Este important ca cel mic sa actioneze si sa experimenteze, astfel ca, in momentul in care vrea sa faca ceva, sa faceti impreuna si apoi sa discutati ce s-a intamplat, cum vede situatia si ce poate face altfel. Orice experienta este formativa pentru copil, atat timp cat nu este ceva nociv!

Citeste articole din aceasta tema

Mai multe