characters characters

Interventia ABA in autism

Propus de: Geta Chiriac   |   11 martie 2013    |   4649 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

A afla ca fiul/fiica ta este bolnav/a nu este niciodata o veste usoara, insa a afla ca are autism este o veste care infricoseaza multi parinti. Simti ca totul se invarte in jurul tau si vrei sa aduni cat mai multe informatii pentru ca stii cat de importante sunt.  Prima intrebare care apare in mintea parintilor este “De ce?”.  In schimb, cea mai importanta intrebare care apare este “ Ce as putea sa fac?”.  Ce pot sa faca parintii copiilor diagnosticati cu autism? Primul lucru pe care pot sa il faca este sa inceapa interventia ABA cat mai repede.

Ce este interventia ABA

Ce este ABA?  ABA (Applied Behavior Analysis) este o stiinta a comportamentului uman.  Analiza Comportamentala Aplicata este una din formele de interventie cele mai practicate, care include metodologii, cum ar fi promptarea (ajutorul de care are nevoie copilul pentru a indeplini o anumita cerinta), procesul de invatare discret trial si asa mai departe. ABA utilizeaza cele trei componente ale conditionarii operante si anume antecendent, comportament si consecinta. Antecendentul reprezinta conditia biologica si de mediu care apare inaintea unui comportament specific. Comportamentul reprezinta actiunea in sine pe care copilul o are dupa antecedent. Consecinta reprezinta ceea ce se intampla imediat dupa comportamentul specific.  

In Romania, si nu numai, ABA este in mod gresit corelata strict cu interventia asupra copiilor cu autism. De asemenea,  interventia ABA este gresit asociata cu niste principii stricte si dure. ABA poate fi aplicata in cazul oricarui individ cu dificultati comportamentale sau de invatare; principiile sale pot fi aplicate oricarui copil cu probleme comportamentale. Mai mult, noi aplicam principiile ABA in fiecare zi fara sa ne dam seama de acest lucru. Un exemplu frecvent este acesta. Telefonul care suna este antecedentul, comportamentul este faptul ca noi raspundem la telefon, iar consecinta poate fi faptul ca auzi vocea persoanei de la celalalt capat al firului. Alt exemplu mai practic ar fi urmatorul. Copilul cere acadea. Mama ii spune ca nu are voie si ca ii va lua alta data. Copilul incepe sa planga. Mama ii da copilului acadea. Ce poate invata copilul de aici? Daca incepe sa planga, mama ii va lua acadea. Asadar, este foarte important ca in orice relatie sa fii ferm.

Interventia ABA presupune un program foarte intensiv care incorporeaza pana la patruzeci de ore de terapie, iar planurile optime de tratament difera de la individ la individ. Printre alte caracteristici ale interventiilor ABA, se numara următoarele: interventia timpurie intensiva, instruirea unul la unul, generalizarea, grupuri de socializare si asa mai departe.   

Pe langa ABA, parintii trebuie sa gaseasca si un logoped, kinetoterapeut, terapeut ocupational, in functie de posibilitatile parintilor si nevoile copilului.

Costurile interventiei ABA

Parintii vor ce este mai bun pentru copiii lor, insa de cele mai multe ori intampina o mare problema si anume banii. Costurile interventiei ajung si la 1000 de euro pe luna. Ce ar putea face? O varianta ar fi infiintarea unei organizatii nonguvernamentale in care prietenii, apropiatii si rudele sa directioneze cei 2% din impozit sau obtinerea unor sponsorizari.

In incheiere, as dori sa subliniez importanta cunoasterii principalelor simptome ale tulburarilor din specru avand, in vedere incidenta crescanda alarmanta. Mai multe informatii pot fi obtinute de la cabinetul medicului pediatru care va va orienta catre specialist daca este cazul dar si de pe site-ul: http://invingemautismul.ro/files/HANS_ghidul_doctorului.pdf

Autor: Geta Chiriac
Lucrez la Asociatia Invingem Autismul si coordonez grupuri de socializare sambata
http://invingemautismul.ro/ce_este_autismul
http://www.facebook.com/pages/Saturday-Friends/143942472421724


Comentează:
6 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Nora State
    Nora State    31.03.2015 - 19:29
    Anunt Bucuresti!
    Psiholog clinician , cu experienta de 6 ani in aplicarea principiilor ABA, doresc sa fac terapie la domiciliul copilului sau in cadrul cabinetului meu. Relatii la tel: 0766.264.096 Nora.
  • Utilizator Anonim
    Geta    05.04.2013 - 22:05
    Puteti sa imi lasi pe pagina de facebook un mesaj si am sa va contactez cu mai mult einformatii despre eventualele teste.
  • Utilizator Anonim
    bratu adelina    30.03.2013 - 13:40
    orice faci pt copiii cu autism este bine.numai sa faci ceva.eu am o fetita de 9 ani care are progrese extraordinare avand in vedere ca nu am lucrat cu mari specialisti si nici posibilitati financiare nu avem,dar am lucrat fff mult.pana la urma conteaza familia ,mediul unde traieste copilul sa existe intelegere si colaborare si toti sa faca ceva pt copil.dar in acelasi timp s a ajuns la vremuri atat de grele ca nu m poti obtine nici macar un sfat fara sa nu tb sa platesti.totusi ar tb sa existe mai mult ajutor pt parintii cu asemenea copiii pt ca e f greu.eu lupt atat de mult sa fac din copilul meu un om cat m aproape de normalitate capabil la un moment dat sa si castige cumva ezistenta.dar nu prea se face nimic in acest sens.eu maconfrunt la momentul acesta cu fetita cu o perioada de incapatanare f mare cu care uneori nu ma pot descurca.am tot cerut sfaturi pareri ce as putea face.dar am ramas fara niciun rezultat.as vrea sa i fac o evaluare serioasa undeva in mod cat m profesionist,se poate?ne poate ajuta si pe noi cineva?e greu.oricum fetita mea asa cum e n as da o pe nici osuta o mie de copiii fara probleme.e un copil minunat si frumos si destept si satisfactiile pe care le am avut si le avem in fiecare zi valoreaza toate bogatiile lumii.imi pare rau de parintii cu copiii fara probleme ca nu stiu sa si aprecieze copiii si sa i ajute.sanatate si multa putere va doresc tuturor celor care vor citi aceste randuri.daca vreti s o vedeti pe fetita mea puteti intra pe facebook pe contul meu adelina bratu sa vedeti ca se poate,dar e nevoie de f multa munca si multe renuntari la tine ca parinte pt binele si viitorul copilului.
  • Utilizator Anonim
    Geta    22.03.2013 - 14:52
    Vroiam sa mai spun ceva. Vi se pare ca este ABA este un fel de dresaj? Atunci noi nu suntem dresati? Dumneavostra nu munciti toata luna pentru salariu? Copiii dumneavostra nu fac curat in camera ca sa poata iesi in oras? Cand erati mica parintii dumneavostra sau dumneavoastra nu le promiteti copiilor lucruri? Exemplu: Daca iei premiul 1 o sa iti cumparam bicicleta. Acesta nu este dresaj?
    Acelasi lucru se intampla si in ABA. Copiii lupta pentru ceva, ei invata pentru ceva. Ce este diferit la ei este faptul ca lor nu le poti spune "o sa primesti desene peste o luna". Ei au nevoie de suport vizual ca sa isi dea seama cand vor primi deoarece nu au formata perceptia timpului si o durata mai mica de timp deoarece nu au rabdare. Exemplu: 10 buline.
  • Utilizator Anonim
    Geta    22.03.2013 - 14:36
    Nu pot sa nu remarc faptul ca va contraziceti ceea ce denota o lipsa de informare si experienta. Interventia ABA nu este nici o forma de dresaj nici un tratament este pur si simplu o interventie. Daca o luam asa, nu exista nimic care sa garanteze progrese in legatura cu copii cu TSA.
    Studiile au aratat faptul ca cele mai multe progrese s-au realizat datorita interventiei ABA in comparatie cu alte metode.
    As dori in primul rand sa precizez faptul ca de la metoda dezvoltata de Lovaas lucrurile au evoluat foarte mult. Metoda dezvoltata de Lovaas era mai rigida insa ca in orice alta stiinta lucrurile se dezvolta si exista imbunatatiri. ABA poate fi facuta in foarte multe feluri. Se poate adopta metoda rigida dezvoltata de Lovaas in care toti copii au aceleasi tipuri de programe realizate la fel sau fiecare consultant isi poate realiza interventia in functie de cerintele si nevoile copilului. Lectiile in sine ar trebui sa fie o motivatie pentru copil. Lectiile se fac in joaca, conform cerintelor copilului.
    Nu contest ca sunt persoane in tara care inca lucreaza pe metoda Lovaas insa eu cand ma refer la interventia ABA ma refer la o metoda adaptata pe fiecare copil in parte.
    ABA poate fi folosita atat pentru copii cu TSA cat si pentru copii tipici care au probleme comportamentale. De asemenea, ABA este folosita atat pentru copii high functionally cat si pentru copii low functionally. Pentru copii high functionally si de severitate medie probabilitatea ca ei sa fie independenti este mult mai mare ca la copii low functionally. Cu toate acestea nu putem sa spunem ca la ei nu merge. Da, ii putem compara cu niste copii tipici si vom putea spune ca nu vor ajunge acolo insa cu toate acestea putem incerca sa ii facem pe cat de independenti ii putem face. Exemple: sa se schimbe singuri, sa isi faca un sandvish singuri, sa mearga la magazin, etc. Mi se pare inuman sa ii lasam asa cand ei pot evolua si pot fi cat de cat independenti.
    ABA a fost in trecut foarte contestata insa daca cititi studii o sa descoperiti cat de laudata este in prezent. Ea este contestata momentan in Romania insa peste tot in lume este principala metoda folosita in cazul copiilor cu autism.
    De asemenea, poti sa aplici ABA si la 30 de ani daca doresti insa este adevarat ca progresele nu vor fi la fel ca la 3 ani.
    Nimeni nu a spus ca este un tratament minune. ABA necesita mult timp, multe eforturi si finante insa este metoda care da cele mai multe rezultate. Daca doriti va pot da studii stiintifice pe temele respective. Cele mai multe studii se pot gasi pe JABA.(seab.­envmed.­rochester.­edu/­jaba/­)

    Trebuie sa fiu de acord cu dumneavostra intr-o singura privinta, insa nu in totalitate. Trebuie sa aveti foarte mare grija cu ce specialist ABA lucrati si ce metoda folosesc.

    Daca mai aveti intrebari oricand ma puteti contacta. De asemenea va pot sta la dispozitie si va pot orienta spre foarte multe surse de informatie ca sa vedeti exact cum ar trebui sa se faca ABA si cat de diferita este de ceea ce spuneti dumneavostra.
    Multumesc mult!

    O seara frumoasa!
  • Utilizator Anonim
    SAR    20.03.2013 - 13:22
    De fapt este o forma de dresaj, pe care insusi Lovaas o recomanda doar persoanelor cu TSA inalt functionali, cel mult cu severitate medie. Este contestata de multi pentru ca poate anihila spontaneitatea copiilor care eventual ar putea apare la un moment dat. De asemenea varsta de aplicare ABA este intre 2-7,8 ani. Deci nu oricand,oricum si oricui. Nu este un tratament minune si nu se garanteaza ca progresele se datoreaza ABA sau dezvoltarii prin stimulare diversa legata de cresterea copilului. Informati-va de pe mai multe site-uri inainte de a alege ce viata oferiti copilului.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Sindromul Asperger
    Sindromul Asperger – ce inseamna si cum il poti intelege mai bine
    25 septembrie 2019   

    „Boala mintala” sau „dereglare psihica” sunt etichete folosite de multe persoane atunci cand se refera la sindromul Asperger. De ce diagnosticul de tulburare de spectru autist (cum este sindromul Asperger) nu ar trebui folosit pentru a invalida eforturile si capacitatea unei persoane aflam impreuna.

  • Integrarea copiilor cu autism in invatamant
    3 idei pentru integrarea copiilor cu autism in clasa 1
    12 aprilie 2019   

    Esti parinte de copil cu autism? Sau esti cadru didactic? Citeste pana la final si obtine informatii valoroase! Descopera metode simple, utile si la indemana oricui pentru a activa copiii cu autism.

  • Tratament autism
    Abordarea BLUE in autism
    13 septembrie 2018   

    BLUE este o abordare terapeutica utilizata in terapia copiilor cu autism in cadrul Asociatiei AITA, insumand o serie de tehnici si principii din mai multe terapii clasice.

Mai multe