characters characters

Integrarea tinerilor cu autism in campul muncii

Ce profesii si cariere se potrivesc tinerilor cu autism

Propus de: Asociatia ARICA   |   02 noiembrie 2015    |   1870 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

autism
In Romania anul trecut erau declarate oficial aproximativ 8000 de persoane diagnosticate cu autism (conform Ministerului Sanatatii). Numarul real al acestora este insa mult mai mare, cifrele ONG-urilor estimand peste 30.000 de copii cu autism. Conform studiilor la nivelul UE, aceasta tulburare afecteaza 1 copil din 68 si este in crestere. Inainte de 18 ani, orice roman diagnosticat cu autism este incadrat la “tulburare psihica”. Dupa 18 ani, este incadrat la “afectiuni psihice”, categoria “psihoze”.

In conditiile in care in tara noastra, nu exista deocamdata un cadru legislativ care sa reglementeze drepturile persoanelor cu TSA (tulburare din spectrul autist), responsabilitatea recuperarii copiilor cu autism revine aproape exclusiv familiei (asigurarea interventiilor terapeutice necesare, integrarea copiilor in sisteme de invatamant, acoperirea tuturor costurilor aferente acestui proces, integrarea copiilor si mai apoi a adultilor, in societate).

Tinerii cu TSA au nevoie de terapie care sa vizeze deprinderea abilitatilor de viata independenta, pentru cresterea autonomiei personale si asigurarea unei tranzitii catre viata de adult. Integrarea profesionala devine o necesitate, iar interventiile ONG-urilor au in vedere sensibilizarea societatii prin cresterea nivelului de informare, dar si stimularea angajatorilor, prin prezentarea avantajelor pe care le pot avea.

Temple Grandin (persoana diagnosticata cu autism) a prezentat patru tipuri de cariere utilizate de obicei de catre cei diagnosticati cu aceasta tulburare:

  • Cariera insuficienta pentru persoanele cu autism si care necesita sarcini multiple, care pune accent pe utilizarea memoriei pe termen scurt si/sau are asteptari mari pentru interactiunea sociala.
  • Cariera pentru cei care gandesc si invata vizual. Creatie, programare sau inginerie, proiectare si animatie - toate ii recompenseaza pe cei care sunt "visual thinkers”; nu ii deranjeaza sarcinile izolate, banale si repetitive.
  • Cariera pentru cei care exceleaza la matematica, arte sau muzica, dar nu sunt neaparat "visual thinkers", ii recompenseaza pe cei buni la sarcini repetitive care implica numere, reguli si particularitati.
  • Cariera pentru persoanele non-verbale / limbaj deficitar. Pentru acestia, sarcinile nu necesita neaparat cantitati mari de cunostinte, ci mai degraba capacitatea de a se angaja in sarcini, in medii linistite, cu un set de competente specifice. Alternativa de locuri de munca pentru ei depinde in mare masura de capacitatile individuale si necesitatile senzoriale.

Dar ce se intampla cu adevarat in Romania, dar si in alte tari cu acesti copii, deveniti adulti? Cum pot fi ei integrati in societate si mai ales in campul muncii?


Singurele modalitati de angajare a persoanelor diagnosticate cu autism sunt integrarea sociala a acestora si organizarea campaniilor de informare a angajatorilor, asupra abilitatilor pe care le poate avea o astfel de persoana. Strategia acestor proiecte se axeaza pe abilitarea persoanelor cu dizabilitati pentru a se bucura de drepturile lor, in conditii de egalitate cu ceilalti si pentru a elimina obstacolele lor in viata de zi cu zi.


Un astfel de proiect european, a fost pus in practica anul trecut. In jur de 100 de persoane cu tulburari din spectrul autismului (TSA), si-au gasit un loc de munca, datorita proiectelor-pilot ale Comisiei Europene, desfasurate in cinci tari din UE: Bulgaria, Germania, Danemarca, Polonia si Italia. Obiectivul acestor proiecte este ridicarea barierelor pentru persoanele cu dizabilitati, din domenii variind de la ocuparea fortei de munca, la transport si servicii.


De asemenea,  compania germana de software SAP, a anuntat in anul 2013 ca va recruta sute de persoane cu autism, acestia avand un talent unic in tehnologia informatiei. Reprezentantii firmei au spus ca, pana in 2020, 1% din forta de munca de 65.000 de angajati, il vor reprezenta persoane care sufera de aceasta afectiune. SAP a angajat deja oameni cu aceasta tulburare, iar productivitatea companiei a crescut datorita efortului depus de noii angajati.


Anul acesta, Microsoft a anuntat implementarea unui program-pilot de angajare a lucratorilor ce sufera de autism. In cadrul programului-pilot, Microsoft ofera pozitii full-time in sediile companiei din Washington.


Daca in alte tari sansele tinerilor cu autism de a se angaja si de a avea o viata independenta sunt mai mari (ex.: in Marea Britanie 12% dintre ei sunt angajati full time), in Romania practic sansele acestora de a-si gasi sau pastra un loc de munca sunt aproape nule, chiar si pentru aceia care au IQ mediu sau superior si/ sau au abilitati speciale intr-un anumit domeniu. Neincurajarea suficienta a angajarii persoanelor cu dizabilitati, ineficienta sistemului educational, care nu ii pregateste pe adolescentii si tinerii cu autism pentru piata reala a muncii, lipsa programelor adaptate pentru tinerii cu autism, lipsa informarii si sensibilizarii angajatorilor sunt cateva dintre motivele pentru care in Romania se estimeaza ca sub 0,5% din tinerii cu diagnosticul de tulburare din spectrul autismului isi poti gasi si pastra un loc de munca (4,6 % este rata de angajare in Romania a persoanelor cu dizabilitati, potrivit Ministerului Muncii-. este de parere Psiholog Clinician Specialist Carmen Hotar, presedinte Asociatia ARICA.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/macbeck/4146730230/


Logo Autism Arica“Arica”
este o organizatie non-profit infiintata in noiembrie 2014 care are ca obiect de activitate oferirea de servicii psihologice complete copiilor cu varste cuprinse intre 2 -10 ani cu tulburari din spectrul autist si familiilor acestora. Functioneaza in cadrul Centrului de zi Arica si are in terapie 16 copii afectati.
Intr-un an de cand functionam in acest mod, am reusit sa oferim calitate si un spatiu cat mai accesibil pentru parinti, in centrul Capitalei, asemanator unei gradinite, pregatit pentru a ajuta copiii sa mearga pe drumul normalitatii.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Sindromul Asperger
    Sindromul Asperger – ce inseamna si cum il poti intelege mai bine
    25 septembrie 2019   

    „Boala mintala” sau „dereglare psihica” sunt etichete folosite de multe persoane atunci cand se refera la sindromul Asperger. De ce diagnosticul de tulburare de spectru autist (cum este sindromul Asperger) nu ar trebui folosit pentru a invalida eforturile si capacitatea unei persoane aflam impreuna.

  • Integrarea copiilor cu autism in invatamant
    3 idei pentru integrarea copiilor cu autism in clasa 1
    12 aprilie 2019   

    Esti parinte de copil cu autism? Sau esti cadru didactic? Citeste pana la final si obtine informatii valoroase! Descopera metode simple, utile si la indemana oricui pentru a activa copiii cu autism.

  • Tratament autism
    Abordarea BLUE in autism
    13 septembrie 2018   

    BLUE este o abordare terapeutica utilizata in terapia copiilor cu autism in cadrul Asociatiei AITA, insumand o serie de tehnici si principii din mai multe terapii clasice.

Mai multe