characters characters

Imaginatia copiilor – cum o poti dezvolta

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 decembrie 2016    |   3617 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

imaginatia copiilor
Inca de la nastere, oamenii au o inclinatie pentru joaca pornita din imaginatie. In primii doi ani de viata ai copilului, vei fi martorul etapelor prin care trece imaginatia sa. Spre exemplu, acea mica prajiturica (care de fapt este o piesa de lego) cu care te servesc in joaca lor, este deja un semn al unei etape importante: folosirea simbolica a obiectelor.

De ce este atat de importanta imaginatia?

Poate nu pare atat de evident, dar rezultatele in invatare depind si de imaginatia copiilor.

Imaginatia sta la baza invatarii, a creativitatii si a rezolvarii de probleme. Copiii a caror imaginatie nu este incurajata au dificultati in a intelege notiuni noi, in a gasi solutii la probleme sau in a anticipa posibile dificultati viitoare.

Statisticile arata ca elevii de astazi duc lipsa de creativitate. Cauzele sunt multiple: programul prea incarcat, un timp prea scurt pentru joaca libera, interactiuni reduse parinte-copil etc.

Ce poti sa faci pentru a creste nivelul de imaginatie la copilul tau?

Citeste-i des si incepe cat mai devreme.  

Citeste-i copilului carti si implica-l in lectura. Provoaca-l sa caute raspunsuri si sa adreseze intrebari. Discutati despre alte posibile derulari ale actiunii, despre cum va imaginati ca arata personajele, daca gasiti asemanari intre personajele din carte si oamenii reali, din jurul vostru. Cu cat incepi mai devreme lectura, cu atat vei creste apropierea sa fata de carti si il vei ajuta sa isi dezvolte imaginatia.

Activeaza toate simturile.

Susan Linn sustine ca exista legaturi intre miscarea fizica si dezvoltarea cognitiva. La varste mici, jocurile de miscare ii ajuta pe copii sa inteleaga concepte precum „inainte” si „dupa” sau „in fata” sau „in spate”.

Arata-i copilului ca poate rezolva foarte simplu problemele cu care se confrunta.

Unul dintre cele mai simple lucruri pe care il poti invata pe copilul tau este sa incerce o solutie noua atunci cand cea actuala nu functioneaza. Formandu-i acest obicei, il incurajezi sa isi foloseasca imaginatia de fiecare data cand planul A nu functioneaza.

Porneste de la simplu catre complex

La varste mici, pana la 8 ani, imaginatia copiilor castiga cel mai mult daca este lasata sa exploreze lumea concreta din jur: pietricele, ramuri, obiecte din casa, jucarii, cuburi etc. Abia dupa ce copilul a avut ocazia sa cunoasca si sa isi foloseasca imaginatia in lumea reala sunt recomandate gadget-uri complicate si realitatea virtuala.

Cum recunosti un copil cu imaginatie? Este copilul capabil sa se distreze si sa se joace singur cu lucrurile care ii stau la dispozitie. Copiii au capacitatea latenta de a folosi obiectele din jur in joaca lor, in modalitati imaginative. Cand sunt lasati sa se joace singura, aceasta capacitate devine manifesta.

O alta modalitate simpla si distractiva de a incuraja imaginatia copilului tau este sa te joci cu el, fata in fata :).

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe