characters characters

Iesirile in oras ale adolescentului - cum stabilesti regulile?

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 ianuarie 2012    |   4368 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Iesirile in oras ale adolescentuluiAdolescenta aduce cu sine schimbari ale starii de spirit, revolte, conflicte cu parintii, secrete fata de acestia, nevoia de independenta si un interes tot mai mare acordat prietenilor de aceeasi varsta.


1.    Cu cine iesi in oras?
2.    Unde vei merge?
3.    Cat vei sta?
4.    Ce vei face?
5.    De ce mergi?
6.    Cand te intorci?

Acestea sunt cele mai frecvente intrebari pe care un parinte le adreseaza adolescentului atunci cand acesta iese in oras. Primele iesiri sunt cele mai importante si spun mult despre increderea pe care parintele o poate oferi adolescentului, ulterior.

Cum negociezi regulile referitoare la iesirile in oras ale adolescentului?

Iata cateva recomandari care iti pot fi de folos:
Negociati impreuna reguli si consecinte. Regulile ar trebui sa vizeze tocmai raspunsurile la cele 6 intrebari de mai sus. Se stabileste ora de plecare si de sosire, persoanele care il vor insoti pe copilul tau, persoana cu care poti sa iei legatura din grup in caz ca se intampla ceva, locatia in care se va afla si ce anume vor face. De asemenea, stabiliti impreuna ce se va intampla daca adolescentul tau nu respecta ora de intoarcere, merge in alt loc decat a spus etc. Este bine sa te pregatesti pentru aceasta discutie cu cateva tehnici de negociere.

Intotdeauna se poate negocia orice. E bine ca parintii sa fie deschisi spre negocierea regulilor, a intervalului de timp in care adolescentul trebuie sa se incadreze etc. fiindca asa isi pot pastra o relatie apropiata cu adolescentul. Lasandu-l pe copil sa stea o jumatate de ora in plus in oras atunci cand isi doreste acest lucru foarte mult poate avea avantaje pe termen lung: copilul tau simte ca il intelegi, ca dorintele lui sunt acceptate si va fi mai dispus sa respecte regulile pe viitor.  

Discuta cu el pe tema educatiei sexuale. De exemplu daca stii ca va merge la o petrecere la cineva acasa poti sa ii amintesti ca e nevoie sa se protejeze nu numai pentru a preintampina o eventuala sarcina nedorita,dar si pentru a evita contactarea bolilor cu transmitere sexuala. Vorbeste-i adolescentului pe un ton calm. Poate fi dur pentru un parinte sa simta ca a ajuns la varsta la care trebuie sa ii vorbeasca copilului despre relatii intime, poate considera ca e prematur, insa e mai bine decat sa ii vorbesti cand este prea tarziu. Poti afla mai multe informatii pe aceasta tema citind Ghidul Educatiei Sexuale.

Poti face un contract cu copilul tau; un contract similar unuia pe care il inchei la notariat. Formulele se pastreaza ”Contract incheiat astazi intre……. si…..”, ”obiectul contractului il reprezinta iesirile in oras. Clauzele acestui contract sunt urmatoarele:….” si se noteaza regulile ce se stabilesc intre parinti si copil in legatura cu iesirile in oras, alaturi de consecintele ce pot sa apara in cazul incalcarii lor. La final, contractul se semneaza de ambele parti. Contractul poate avea efect fiindca el se incheie intre adulti, iar asta inseamna o dovada in plus ca iti consideri adolescentul un adult in devenire. Iata cum se poate realiza un contract parinte-adolescent.

Tu ce reguli ai stabilit atunci cand copilul tau iese in oras?

Comentează:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu
 • Utilizator Anonim
  Galben Mitrita    16.01.2012 - 19:08
  Până la vârsta adolescenței ar trebui să știe ce e bine , ce e rău, ar trebui să existe deja încredere și copilul să nu ceară mai mult decât știe că i se acceptă. Dacă acetse lucruri au fost discutate și învățate deja, are răspunsurile la toate eventualele probleme ce pot apărea. Nu cred că ar trebui un ”contract”...asta,deja, presupune o relație încordată, de neîncredere ce se poate deteriora și mai rău.Din momentul în care copilul vorbește și înțelege începe marea școală a vieții, care nu încetează atât cât sunt părinții.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe