characters characters

Frica de straini

Cand socializarea induce panica

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 aprilie 2019    |   1818 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

frica de straini
Primii ani de viata pot fi plini de motive de teama si spaima pentru cei mici. Temperamentul, circumstantele, dar si reactiile adultilor din jur pot influenta nivelul la care va trai teama cel mic. Iata una dintre fricile care apar la majoritatea copiilor in primii ani de viata: teama de straini.

De la ezitarea in fata necunoscutilor cu care interactionezi pana la plansete neconsolate ca reactie la zambetul unei persoane straine, aceasta teama poate pune cateva probleme in procesul de socializare al copilului. Este bine sa tii minte ca este o frica normala, pe care copilul tau o va depasi in timp.

Cand apare frica de straini

In majoritatea cazurilor, frica de straini apare in perioada 6-10 luni, cand poate fi foarte intensa. De obicei, dureaza pana la un an si jumatate, doi. Frica de straini poate sa apara cand copilul este bebelus, sa se atenueze si sa revina din nou, dupa varsta de un an, mai puternica si avand ca tinte si persoane pana atunci acceptate si indragite de catre copil (bunici, unchi, matusi etc.).

Cum se manifesta frica de straini

Copilul plange sau tipa, devine tacut, se ascunde sau vrea sa fie luat in brate atunci cand intalneste persoane necunoscute, cu care nu este obisnuit sau persoane pe care nu le vede zilnic.

Cum poti sa il ajuti pe copil daca se teme excesiv de straini

Pregateste-l pe copil pentru intalnirile cu oameni noi sau din afara familiei.

Spune-i cine o sa vina in vizita, daca este o persoana cunoscuta, aminteste-i cat de bine s-au distrat data trecuta si spune-i cat de prietenoasa este persoana respectiva. Asigura-l ca dupa ce vizita se incheie, veti putea face ce isi doreste el (daca este posibil, desigur).

Explica persoanelor respinse de catre copil ce se intampla.

Teama de straini este o etapa normala de dezvoltare, chiar si atunci cand apare fata de persoane cunoscute de catre copil. Explica-le celor din jur acest lucru, asigura-i ca cel mic o sa revina in curand la sentimente mai bune si roaga-i sa dea copilului putin timp pentru a se adapta la situatia care il sperie.

Nu il forta pe copil sa se apropie sau sa interactioneze cu persoana care ii inspira teama.

Ii poti explica bland si calm ca totul este in regula, ca nu i se va intampla nimic si poti sa il lasi pe copil sa pastreze o oarecare distanta de persoana care ii inspira teama. Respingerea strainilor sau a altor persoane poate sa apara si pentru ca cel mic nu simte ca are control asupra spatiului personal si asupra propriilor alegeri: „De ce trebuie sa ma joc cu altcineva daca eu vreau sa stau cu mami?!”. De aceea, nu este util sa fortezi copilul sa se apropie de persoanele pe care le respinge si sa il lasi sa decida singur acest lucru.

Exprima-ti bucuria atunci cand copilul tau accepta o persoana noua.

Este important pentru cel mic sa vada ca incurajezi apropierea lui fata de alti adulti. De asemenea, este important sa simta ca nu pierde o parte din iubirea ta daca “te imparte” cu alti adulti, asa ca asigura-te ca il iei in brate si ii arati suficienta afectiune atunci cand interactionati cu alte persoane.

Incearca sa nu te ingrijorezi excesiv.

Desigur ca nu este placut sa fii pus in aceasta situatie, insa nu este cazul sa te panichezi: copilul tau va depasi aceasta etapa. Pastrandu-ti calmul si vei putea inspira copilului tau un oarecare nivel de calm.

Mergeti in locuri noi impreuna.

Plimbarile in parc sau vizitele la muzeu il pot obisnui treptat pe copil cu ideea de intalnire si interactiune cu persoane necunoscute.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe