characters characters

Fenomenul bullying: baietii agresori

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 octombrie 2017    |   4872 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

fenomenul bullying in randul baietilor
Bullying-ul se refera la comportamente agresive indreptate spre alte persoane, intentionate si care pot fi de natura fizica, verbala sau indirecta. El este persistent si deliberat si poate sa se deruleze de-a lungul mai mulor saptamani, luni si chiar ani.

Studiile anterioare sustineau ca baietii care sunt agresori in scoala, sunt de fapt niste copii cu o stima de sine foarte scazuta, cu abilitati sociale precare si carora le lipsesc prietenii fiindca transforma orice copil care se apropie de ei in victima. Exista insa si cazuri diferite, in care baietii agresori sunt de fapt competenti din punct de vedere social. Baietii agresori pot fi si copii cu abilitati sociale ridicate, capabili sa ii inteleaga corect pe cei din jur si sa isi foloseasca aceasta capacitate pentru a-i manipula si a-i rani. Acesti copii sunt cei care ii pot convinge si pe altii sa devina agresori si sa hartuiasca alti copii si de multe ori sunt priviti cu teama si admiratie de catre restul copiilor. De multe ori, acesti copii au nevoie doar de modalitati pozitive in care sa isi canalizeze talentul de lideri si inteligenta sociala si de afectiunea si atentia parintilor.

 Cum apare bullying-ul in randul baietilor

  • Baietii sunt in general hartuiti de alte fete, in timp ce fetele sunt intimidate atat de fete, cat si de baieti.
  • Procentul fetelor care hartuiesc alti copii este mai scazut decat al baietilor care fac acest lucru.
  • Baietii folosesc mai des violenta fizica decat fetele.
  • In randul baietilor, poate aparea mai des fenomenul de „identificare cu agresorul”, victimele devenind la randul lor agresori, mai ales deoarece la nivel social, statutul de victima a hartuirii altora este vazut ca semn de slabiciune.
  • Victimele bullying-ului sunt de obicei baieti mai imaturi sau diferiti in alte feluri fata de restul copiilor. Comportamentele copiilor care sunt victime ale bullying-ului deseori trezesc frustrare sau alte emotii negative in randul baietilor care sunt agresori. Acest lucru nu inseamna ca bullying-ul este justificat, ci doar ca baietii agresori au nevoie sa invete cum sa reactioneze in interactiunile cu copii diferiti de ei insisi.

De ce devin baietii agresori

Copilul imita comportamente ale parintilor. Copiii copiaza ceea ce vad. Daca un copil isi vede parintele ca agreseaza sau ca ii trateaza in mod nerespectuos pe ceilalti, asa se va comporta si el, cu altii. Copiii invata de la parinti comportamentele si considera ca acestea sunt absolut normale, din moment ce si parintii le manifesta.

Copilul lipsit de putere. Uneori, copiii agresori sunt lipsiti de putere acasa.: sunt ei insisi victime ale abuzului acasa sau martorii violentei in familie intre parinti.. El va cauta sa isi recastige puterea pe care stie ca nu o are acasa, fiind agresor cu altii.

Copilul uitat. Exista copii care acasa traiesc senzatia de a fi uitati sau invizibili, pentru ca nu primesciubire, respect si atentie constanta din partea parintilor. Nimeni nu e mai important decat parintii, iar cand cei mici nu primesc ceea ce au nevoie acasa, pot sa isi manifeste furia si resentimentele devenind agresori in grupurile de prieteni sau la scoala.

Copilul care crede ca i se cuvine totul. Acesta este copilul care a primit tot ce si-a dorit si care a crescut fara a avea limite si reguli pe care sa le urmeze. Astfel, el considera ca are dreptul la putere si va deveni agresor, din moment ce el este cel care pretinde totul si cu parintii sai.

Copilul caruia ii lipseste empatia. Acesta provine deseori dintr-o familie iubitoare, dar caruia ii lipseste empatia, ii place sa domine, este posesiv si isi doreste putere.

Daca copilul tau este un agresor, specialistii recomanda urmatoarele:

  • Fa-ti timp pentru copilul tau si arata-i ca iti pasa de el.
  • Invata-ti copilul cum sa isi exprime furia in modalitati acceptate de cei din jur.
  • Creeaza oportunitati pentru copil, astfel incat sa devina un lider pozitiv.

E important sa iti amintesti ca baietii agresori sunt tot copii. Actiunile lor, desi sunt gresite, nu le rapesc dreptul de a primi sprijinul necesar pentru a-si indrepta comportamentul.

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/34547181@N00/5653340435


Citeste si:

Mituri despre copiii agresori si bullying

Cum il ajuti pe copil sa faca fata bullying-ului

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe