characters characters

Evaluarile Nationale la clasele primare

Impactul primelor examene asupra copiilor

15 aprilie 2019    |   754 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Evaluarile Nationale in clasele primare
(interviu realizat de Claudia Cojocea cu Iuliana Dragan, profesor pentru invatamantul primar, Școala Gimnaziala Nr. 96 Bucuresti)

In curand, copiii nostri din clasele a II-a si a IV-a vor sustine primul, respectiv al doilea examen important din viata lor de elevi. Momentul are o insemnatate deosebita atat pentru cei mici, cat si pentru noi, parintii, care ne dorim ca rezultatele sa reprezinte un motivator puternic pentru parcursul lor educational.

Dar pentru ca nu doar pregatirea scolara este importanta, ci si pregatirea emotionala, am invitat-o pe Iuliana Dragan, specialist Intuitext in educatie si profesor pentru invatamantul primar, sa ne ofere cateva sfaturi din acest punct de vedere.

In ultima vreme s-a pus problema utilitatii si eficientei Evaluarilor Nationale pentru clasele II-IV. S-a spus ca streseaza copiii sau ca sunt inutile pentru elevi atat de mici. Dumneavoastra ce parere aveti despre aceste testari?

Cred ca e necesar sa verificam in ce masura elevii care au parcurs ciclul achizitiilor fundamentale (adica prima etapa a scolaritatii, ce cuprinde clasele pregatitoare, I si a II-a) au dobandit instrumentele necesare pentru parcurgerea cu succes a perioadei scolare urmatoare. De asemenea, se impune o evaluare a achizitiilor elevilor nostri dupa parcurgerea ciclului primar, achizitii de care au nevoie la gimnaziu.

Consider utile aceste evaluari, deoarece rezultatele obtinute de elevi stau la baza realizarii de planuri individuale de invatare, care au rolul de a indrepta eventualele lacune constatate in urma testarii. Evaluarea Nationala nu streseaza elevul mai mult decat o evaluare curenta. Am constatat in multe cazuri ca parintii sunt mai stresati decat elevii.

In ce fel, concret, pot ajuta aceste Evaluari Nationale mai mult decat ajuta feedback-ul invatatoarei, de exemplu?

Elevul este...


Cititi continuarea interviului.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe