characters characters

Efectele stresului asupra copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 noiembrie 2018    |   1795 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

efectele stresului asupra copiilor
Stresul a devenit o parte din viata noastra, indiferent daca ne referim la adulti sau copii. Statisticile arata ca stresul este prezent si in viata copiilor, inca din copilaria mica, iar intensitatea si daunele stresului sunt asemanatoare cu cele din cazul adultilor. Stresul poata sa apara in situatii diferite (evenimente majore precum boala sau dificultati financiare, dar si in situatii cotidiene, in care suntem ingijorati sau iritati din motive minore).

Citeste si:

Cum il ajuti pe copil sa aiba succes in situatii de stres

Cat de usor identifica parintii simptomele de stres la copii?


Cand apare stresul?

„Stresul apare atunci cand starea noastra de echilibru este perturbata, iar corpul are nevoie sa se foloseasca de resursele pe care le are pentru a restaura echilibrul.”, defineste stresul, unul din pionierii acestui fenomen, Hans Selye. Cu alte cuvinte, stresul are rolul de a ne ajuta sa ne adaptam mai bine la mediu.

Problemele apar atunci cand stresul foloseste la maxim resursele pe care le avem si le epuizeaza, astfel incat nu mai avem energie pentru a face fata evenimentelor din viata noastra. Acesta este punctul in care partea psihologica si cea fiziologica au de suferit. De aici si pana la a avea probleme psihice pe baza de stres, nu mai e prea mult.De aceea, este important sa ne dam seama cand suntem coplesiti de stres noi insine, dar si copiii nostri. Mai ales pentru ca cei mici nu stiu sa isi exprime starile si emotiile prea bine, este nevoie sa stim sa identificam semnele excesului de stres la copii.

Care sunt simptomele stresului in exces?

Cele mai comune simptome sunt oboseala fizica si psihica, insomnia, durerile de cap, iritabilitatea. Ele apar si in situatiile in care stresul este gestionabil, nu doar atunci cand vorbim de un exces de stres.

Iata cum poti sa iti dai seama ca adolescentul sau copilul tau este coplesit de stres

  • Perturbarile gastro-intestinale fara cauze fiziologice (dureri de stomac, ameteli sau voma)
  • Perturbarile cognitive (pierderea capacitatii de concentrare, dificultati in luarea de decizii, probleme cu memoria etc.)
  • Nervozitatea (comportamentele care sugereaza nervozitate sau compulsii precum lipsa interesului pentru igiena si ingrijirea personala, tremuratul, mestecatul de guma/creioane s.a.)
  • Dispozitia proasta (oboseala la trezire, emotii volatile, nerabdare, folosirea comportamentelor de risc, ticuri nervoase, pierderea rapida a temperamentului)

Se pare ca cel mai frecvent in cazul excesului de stres, apar perturbarile cognitive. Asadar, daca observi ca rezultatele scolare ale copilului tau incep sa scada, ia in considerare si posibilitatea ca acest lucru sa se datoreze excesului de stres.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe