characters characters

Dezvoltarea rezilientei copiilor

Cinci lucruri de care au nevoie copiii pentru a depasi situatii dificile

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 februarie 2023    |   794 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

dezvoltarea rezilientei
Care sunt factorii care fac diferenta dintre copiii care depasesc traume si situatii dificile si se dezvolta armonios si copiii care au la maturitate un traseu dificil? 

Citeste si:


Trei exercitii pentru rezilienta


Cum invata copiii la scoala lectia rezilientei

Cinci lucruri de care au nevoie copiii pentru a-si dezvolta rezilienta.

Michael Kalous, consilier specializat in lucrul cu familii si copii care au trecut prin experiente dificile si traume, arata ca exista 5 factori care contribuie in mod esential la dezvoltarea rezilientei copiilor.

Un Erou – un adult care ii accepta pe copii asa cum sunt, ii iarta cand gresesc si ii ajuta sa vada ca orice situatie dificila cu care se confrunta in prezent poate fi depasita. “Eroul” reprezinta pentru copil un model de moralitate si o sursa de sprijin in acelasi timp. Poate fi un membru al familiei, un cadru didactic sau o alta prezenta constanta din viata copilului. Este important ca relatia dintre copil si erou sa fie stabila.

Un Refugiu – un loc in care copilul se simte in siguranta, protejat de stress sau traume. Pentru multi copii (de exemplu, copiii crescuti in familii cu violenta domestica sau abuz de alcool sau droguri), scoala este locul in care se simt in siguranta. Desigur, familia ar trebui sa fie refugiul copiilor, insa din nefericire, acest lucru nu se intampla pentru toti copiii.

Un Loc al Solitudinii – locul in care copilul poate petrece timp in liniste si in siguranta. Natura, anumite spatii din casa sau din gradina pot reprezenta astfel de spatii. Un asemenea spatiu ii da copilului ocazia sa se bucure de liniste, de pace si de propriile ganduri.

O Voce – ocazia de a-si exprima emotiile si gandurile – fie in mod direct, fie indirect, prin arta – scriere creativa, dans, pictura, muzica etc. Cand copiii isi pot exprima emotiile, riscul ca acestea sa se transforme in tensiune indreptata spre interior (depresie sau anxietate) sau indreptata spre exterior (violenta) scad.

Un Scop – cand copiii sunt incurajati sa isi asume o misiune in viata dincolo de propriile interese si nevoi, devin mai puternici din punct de vedere emotional.


Potrivit Proiectului International de Cercetare a Rezilientei (), o alta modalitate de a-i ajuta pe copii sa devina rezilienti este de a-i ajuta sa formuleze cele trei surse ale rezilientei:

 • Resursele pe care le am – surse externe de sprijin (alte persoane, obiecte, accesul la informatii sau educatie)
 • Resursele interne – calitatile personale, abilitatile, atitudinile si sentimentele pot fi surse ale rezilientei.
 • Resursele actiuni – toate abilitatile care ii ajuta pe copii sa actionize pentru a depasi o problema – de exemplu, abilitatea de a cere ajutor, de a cauta informatii sau de a rezolva probleme cu ajutorul altor persoane.

Aceste doua abordari ale rezilientei te pot ajuta sa evaluezi cate resurse are la dispozitie copilul tau si care sunt directiile in care poti actiona pentru a-i dezvolta rezilienta si mai mult.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe