characters characters

Cum sa cresti un lider?

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 iulie 2010    |   4924 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

A fi lider a inceput sa fie un lucru de dorit pentru majoritatea oamenilor. De ce? Pentru ca liderul inseamna acea persoana care poate fi “tradusa” in cateva calitati esentiale si pentru dezvoltarea umana: siguranta si incredere in sine, curaj, spirit de initiativa, autocontrol, independenta, responsabilitate, sprijin, curiozitate, dorinta de invatare si de autoperfectionare etc. E important sa-ti inveti inca de mic copilul sa fie lider, sa-l inveti cum anume sa detina calitatile de mai sus pentru ca asa il pregatesti sa faca fata mai bine presiunii sociale care poate sa apara in perioada adolescentei si sa depaseasca obstacolele pe care le poate intalni.


Iata cativa pasi pentru a-l invata pe copil sa fie un adevarat lider:
1. Invata-l cat de important este pentru propria persoana, dar si pentru ceilalti sa fii un om onest, cinstit.

2. Ia initiativa si invata-l pe cel mic sa faca acelasi lucru. Totusi, reaminteste-ti sa stabilesti initial scopurile si obiectivele pe care-ti doresti sa le indeplinesti. Ce vrei sa faci in viata? Cine vrei sa fii? Care este situatia in care ai putea avea un cuvant de spus?

3. Arata-i copilului cat de multi il iubesti, cata incredere ai in el si cat de mult apreciezi ceea ce face si incearca sa duca la bun sfarsit. Astfel il ajuti sa dobandeasca o stima de sine mai crescuta si o incredere mai mare in propria lui persoana fiindca stie ca e apreciat si stie unde poate sa gaseasca ajutor/sprijin cand va avea nevoie.

4. Recomanda-i sa organizeze mici intalniri, la voi acasa, cu un grup restrans de copii.
Asa va invata cum sa fie organizat, va dobandi abilitatile necesare pentru a fi amabil cu toata lumea si pentru a fi o “gazda buna”. Initiativa, ideile pe care le are, dorinta de a le pune in practica, toate acestea plus admiratia si intaririrle pozitive din partea colegilor cu care se intalneste ii vor da o mai mare incredere in sine si il vor ajuta sa treaca mai usor peste situatiile neprevazute din punct de vedere social. De asemenea, interactioneaza cu persoane diferite, ceea ce este foarte important pentru ca asa invata tipologii umane si comportamente pe care e nevoie sa le adopti fata de fiecare in parte.

5. Explica-i diferenta intre a face ceva singur si a lucra in echipa. Care sunt calitatile si abilitatile necesare pentru a lucra impreuna cu alte persoane? Ce trebuie sa stii si cum sa te comporti? Pentru acest lucru, de obicei invatatoarele organizeaza mini proiecte ori sarcini de grup tocmai pentru a-i invata ce inseamna colaborarea si cum trebuie sa te comporti cand te afli impreuna
cu alte persoane intr-o situatie ce necesita rezolvare. In grup au loc cateva procese importante: coeziunea, negociere, planificare, alegerea unui lider, cooperarea si respectul reciproc etc.

6. Se spune ca “leaders are readers”, adica, liderii sunt “cititi”. Este foarte important sa-l inveti pe copilul tau cat de mult conteaza nivelul de cunostinte si pregatirea educationala. Un lider e nevoie sa se informeze in permanenta si sa aiba raspunsuri la aproape orice intrebare. Invatarea continua este elementul de baza aici.

7. Perseverenta este un element cheie. In viata au loc nenumarate evenimente care ne dezarmeaza si ne dezamagesc. Cu toate acestea, chiar daca nu iese totul asa cum vrem, nu este nicio problema. Situatiile sunt neplacute, dar putem trece peste si invata din orice esec sau greseala pentru ca data viitoare sa nu le mai repetam. Educa-l pe cel mic in privinta perseverentei, a anticiparii obsacolelor si a reflectarii la modalitatile prin care sa iasa din situatie cat mai bine.

8. Alegerea celei mai bune alternative se face numai dupa ce ai reusit sa faci o analiza corecta a resurselor pe care le detii si a cerintelor, a dezavantajelor si avantajelor pe care le are fiecare din solutiile potential existente.
Invata-l sa ia decizii si lasa-l sa faca asta chiar si pentru lucrurile minore din casa: “Ce culoare crezi ca ar fi mai potrivita pentru peretele din bucatarie?”, “Crezi ca ti se potriveste bluza cu fustita?”, “Ar trebui sa cumparam acum mobilierul sau sa mai asteptam?”.  
Pune-l in situatii in care sa aiba si el un cuvant de spus pentru a-l invata sa gandeasca si sa cantareasca posibilitatile si alternativele de care dispune.


Recomandarile tale
Copilul tau poate fi un lider in viitor? Cum l-ai pregatit pentru acest lucru? asteptam cu interes recomandarile tale.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Andrei    14.06.2011 - 20:39
    Multi confunda leaderul cu acea persoana care detine autoritate deplina si isi trateaza subordonatii cu superioritate. Insa, pentru a fi un leader de succes, trebuie sa ii mobilizezi pe ceilalti prin metode creative sa indeplineasca aspiratiile comune. Pentru a vedea de ce ai nevoie pentru a fi un leader de succes, intra pe http://roxandrei.ro/creativitate/cum-sa-fi-un-leader-de-succes/

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe