characters characters

Iti disciplinezi copilul in public?

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 septembrie 2011    |   3379 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Iti disciplinezi copilul in public?Il admonestezi pe copil in public atunci cand greseste ceva? Consideri ca o pedeapsa data copilului in fata altor persoane este mai eficienta decat cea data in privat?
Unii parinti aleg sa pedeapseasca copilul in public, facandu-l “de rusine” in fata altor oameni. Cei care aplica aceasta metoda considera ca dau copiilor o lectie pe care nu o vor uita si care ii va determina sa renunte la comportamentul gresit. Psihologii avertizeaza insa ca asemenea pedepse dure au si alte efecte.

Cum apare umilirea copiilor in public?

Parintii care vor sa puna capat unui comportament gresit al copilului apeleaza uneori la metoda “umilirii in public”. Iata un exemplu: O mama din Australia si-a pedepsit baiatul de 10 ani care furase bomboane dintr-un magazin punandu-l sa poarte pe piept o pancarda pe care scria “Nu trebuie sa aveti incredere in mine. Sunt un hot.”
De multe ori, aceste pedepse sunt vazute de catre parintii in cauza ca solutii “extreme”, dar eficiente, la care sunt nevoiti sa apeleze.

Umilirea copilului in public poate incepe de la cateva cuvinte ironice adresate copilului in prezenta altor persoane, de la o gluma “nevinovata” care face referire la un comportament al copilului sau la o caracteristica a acestuia si se incheie cu masuri extreme, care au ca scop clar umilirea copilului in public.

Motivele pentru care parintii aleg aceasta masura de disciplina pot include:
  • furia,
  • convingerea ca umilirea in public este, in final, benefica pentru copii,
  • lipsa unor alte metode de a actiona,
  • o relatie distanta cu propriul copil,
  • o educatie de acelasi fel primita in copilarie.

Care sunt efectele asupra copilului pedepsit prin umilirea publica?

1. La nivel comportamental, pot sa apara insingurarea, refuzul de a se mai implica in actiuni care implica sfera publica, refuzul de a iesi din casa, implicarea peste masura in unele hobby-uri pentru a uita de cele intamplate.

2. La nivelul gandirii. Unii copii pot ajunge sa creada ca nu valoreaza nimic, ca nu sunt buni de nimic, iar stima lor de sine poate scadea foarte mult dupa ce sunt implicati in astfel de situatii. In plus, copiii pot dezvolta imagine de sine negative si pot ajunge sa se invinovateasca pentru orice li se intampla rau.

3. La nivelul afectiv. In cazul in care copilul a fost foarte afectat de cele intamplate, poate deveni anxios sau deprimat. Copilul nu va mai indrazni sa faca nimic singur, ii va lipsi spiritual de initiativa, se va retrage din diverse activitati, de frica de a nu mai gresi inca o data si de a fi din nou umilit.

4. La nivelul relatiilor de familie. Pot aparea indepartarea, instrainarea de parintele care a pedepsit sau chiar o ruptura de durata a relatiei. 

5. La nivel social.  Daca umilirea a avut loc in prezenta altor copii cunoscuti, este foarte probabil ca cel umilit in public sa aiba probleme in a se integra in continuare in grup, aparand respingerea sociala.

Ce alte metode poti folosi pentru a evita umilirea in public a copilului?

Atunci cand te simti tentat sa aplici o astfel de metoda, ia o pauza pentru a te linisti si a gasi o solutie care il ajuta cu adevarat pe copil.

Explica-i intr-o discutie privata ce anume a gresit din punctul tau de vedere si cum ai dori sa-si modifice comportamentul. Arata-i copilului care au fost urmarile comportamentului sau nepotrivit, ajuta-l sa indrepte aceste consecinte si sa gaseasca alte modalitati de a se comporta pe viitor, pentru a evita urmarile neplacute.

Daca intr-adevar este nevoie sa apelezi la pedepse, poti sa ii retragi anumite beneficii de care s-a bucurat pana acum (telefon, internet etc.).

Ca parinte, te-ai aflat vreodata intr-o astfel de situatie? Ti-ai ironizat vreodata copilul in fata altor persoane? Te invitam sa ne povestesti.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe