characters characters

De ce le plac copiilor jocurile online?

Propus de: Cristina Calarasanu   |   23 iulie 2010    |   4167 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Ceea ce observa cel mai adesea parintii este timpul indelungat pe care copiii il petrec in fata calculatorului. Si nereusind sa inteleaga ce este atat de fascinant, se intreaba de ce le place asa de mult copiilor sa stea lipiti ore in sir de scaun si de ecran si uneori sa nu ceara nici sa manance sau sa bea apa.
Acest fenomen de « absorbire », aproape hipnotic asa cum pare el din afara, este sustinut de placerea pe care copilul o resimte atunci cand este in spatiul virtual.
 
 
Voi incerca sa explic in acest articol de unde provine aceasta placere si cum ajunge copilul sa fie atat de atras de ceea ce se intampla in joc.

Jocul pe calculator nu este doar o insiruire de personaje fara noima si de impuscaturi sau curse. El este o poveste, care se construieste pe masura ce copilul intra in aceasta poveste. El insusi devine un personaj si participa la crearea lumii in care traieste. Este o actiune palpitanta si o aventura plina de suspans si de curiozitate. Mai mult, aceasta interactiune activa, aceasta participare aduce foarte multe satisfactii copilului. A cunoaste aceasta poveste inseamna a trai fiecare moment pe masura ce se intampla, a fi cu totul acolo, a deveni una cu personajul si a lasa un loc important acelui spatiu in viata de zi cu zi.

Pentru copil, jocul pe calculator nu este doar o activitate stereotipa si o pierdere de timp, este insasi o parte din ceea ce el traieste si gandeste zi de zi. Pentru ca atunci cand joaca sau atunci cand sunt in afara jocului, copiii continua sa se gandeasca, sa-si imagineze, sa creeze noi strategii.

Apoi, fiecare joc inseamna traire, afect si investirea povestii cu o viata emotionala intensa.
Copilul traieste din plin ceea ce se intampla acolo, se infurie, se bucura, se intristeaza. Interactiunea lui cu alte personaje implica schimburi afective si produce legaturi foarte stranse. In joc exista colaborare, rivalitate, ura, gelozie, iubire.

Jocul permite copilului sa traiasca experiente, sa incerce, sa exploreze, sa poata fi ceea ce in afara spatiului virtual se teme sa fie, se teme sa exprime, se teme sa cunoasca. O poveste inseamna adesea un drum initiatic in urma caruia personajul isi construieste o identitate, un statut, dobandeste o experienta si se maturizeaza.

Lumea virtuala este o lume care permite transformari, care ofera confruntari,
unde totul poate fi luat de la inceput, o lume plina de magie, de mister, dar si o experienta care pentru copil reprezinta o provocare.

El este acolo in calculator pentru ca acolo sunt si toti ceilalti copii.
Personaje asemenea lui. Acolo se intalnesc, acolo se cunosc, acolo se formeaza noile legaturi. Acolo capata sens ceea ce simte copilul. Jocurile si povestea lor ne spun si povestea unui copil si a familiei lui pe care o aduce intr-un fel sau altul cu el in joc.

Jocurile le plac copiilor pentru ca le ofera un spatiu unde ei se pot exprima, se pot construi, se pot transforma. Se pot oglindi pentru a se cunoaste mai bine.

Psiholog Cristina Calarasanu

cpap.cristina@gmail.com
www.psihanaliza-de-familie.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe