characters characters

De ce apare violenta in scoala?

Propus de: Echipa Intuitext   |   22 octombrie 2014    |   12315 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

„Bataia e rupta din rai”


Conform cercetarilor realizate in Romania, in 2002, la cele 99 de licee din Bucuresti a crescut numarul de adolescenti si preadolescenti consumatori de droguri (11%), dar si comportamentul violent indus de adictia fata de droguri.

Cand vine vorba de violenta in scoala, 15% s-au certat cu profesorii, 13,9% s-au certat sau batut cu colegii, 6,97% au furat bani sau obiecte, iar 6,39% au fugit de acasa. In Cluj-Napoca, 47,6% dintre elevii intervievati au suferit agresiuni fizice cel putin o singura data, iar 4,3% aproape zilnic. Din 100 de baieti, 4 au fost abuzati sexual, iar din 100 de eleve, aproape 19 au suferit macar o data o forma de abuz sexual.



Desi exista legi care interzic bataia fizica si tratamentul umilitor, 84% din copii sustin ca sunt batuti de catre parinti, iar 47,2 % dintre acestia sustin ca folosesc bataia ca metoda de disciplinare. In 75% din institutiile de invatamant se inregistreaza violenta, iar 48,1% din copiii institutionalizati afirma ca le este aplicata corectia prin intermediul bataii (click aici pentru detalii ).

 Violenta scolara in ansamblul ei se manifesta prin urmatoarele tipuri de comportamente:

  • jigniri si adresari nepotrivite catre un alt copil: tachinare, hartuire, injuraturi;
  • impingeri, lovituri, bruscari;
  • comportamente care se pedepsesc legal: violul, consumul sau comercializarea de droguri, vandalisme;
  • ofense aduse cadrelor didactice;
  • comportamente scolare neadecvate precum: intarzierea la scoala, chiulul, fumatul in scoala etc.


De ce apare violenta in scoala?
Scoala este un loc unde se realizeaza procesele de predare-invatare, dar este si sediul formarii unor valori, atitudini si comportamente. Primele relatii sociale mai complexe se formeaza aici; primele modele de comportament si conduita sunt invatate de la profesori si de la colegii de clasa. Dezvoltarea afectiva, comportamentala, sociala, dar si dezvoltarea normelor si a valorilor morale sunt influentate si modelate de experienta pe care copiii o dobandesc din acest spatiu de-a lungul anilor.

Violenta poate fi explicata si din punct de vedere biologic. Influentele hormonale isi spun cuvantul prin faptul ca baietii sunt mai agresivi decat fetele,  iar influentele bio-chimice, prin cresterea nivelului de cortisol din sange (responsabil pentru aparitia reactiei de stres), scaderea glicemiei sau un nivel ridicat de serotonina la nivel cerebral pot sa duca la manifestarea agresivitatii.

 


 

Mediul familial are o influenta covarsitoare asupra dezvoltarii copilului. El reprezinta spatiul in care copilul invata cum sa relationeze si cum sa se comporte. Prin invatare observationala, copilul adopta comportamentele pe care parintii sau cei apropiati le manifesta. Daca bataia este ceva obisnuit, atunci si el va invata ca in situatii in care stresul este ridicat, o modalitate de a reactiona o reprezinta tocmai violenta.

Mediul social, prin apartenenta la diverse grupuri poate sa favorizeze aparitia si manifestarea comportamentelor violente. Faptul ca un copil este agresat la iesirea din scoala de catre colegii mai mari il va determina sa apeleze la randul sau la violenta pentru a-si rezolva  problemele.

Cum poti sa-ti ajuti copilul sa nu cada victima violentei?

  • Ofera-i incredere.
  • Pastreaza o relatie deschisa de comunicare in care sa-ti poata spune despre momentele lui de slabiciune si experientele jenante sau mai putin placute prin care trece la scoala.
  • Ajuta-l sa se simta in siguranta.
  • Asculta intrebarile si nemultumirile lui pentru ca numai asa vei sti cand ceva nu e in regula.
  • Ofera-i suport si intelegere.
  • Ai grija la modelul de conduita pe care i-l prezinti in cadrul familiei.

Daca vrei sa afli alte cateva modalitati prin care sa reduci violenta, click aici .

Tu iti cunosti suficient de bine copilul? Stii daca este victima agresiunii elevilor mai mari? Asteptam raspunsurile tale.

 

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe