Cursurile de inot – ce trebuie sa stii despre ele
Bogdan Stancu, antrenor Blue Club, ne-a raspuns la o serie de intrebari legate de cursurile de inot pentru copii. De la ce varsta sunt recomandate cursurile de inot, cum decurg lectiile de inot si de ce are nevoie copilul pentru a participa la lectiile de inot sunt cateva intrebari la care am primit raspunsuri.
Activitatile in care sunt implicati copiii
Cursantii invata toate cele patru stiluri de inot: bras, craul, spate si fluture.
Activitatile in care sunt implicati copiii variaza in functie de varsta si, mai ales, de nivelul abilitatilor lor de a se descurca in apa. Astfel, avem activitati distincte pentru cursurile de initiere si pentru cursurile de perfectionare.
Primele obiective ale cursurilor de initiere sunt acomodarea cu mediul acvatic, relaxarea si depasirea oricaror temeri legate de apa. Acesti primi pasi sunt foarte importanti pentru a putea trece la nivelul urmator. In aceasta etapa antrenorul este in permanenta in apa alaturi de copii.
Apoi copiii invata sa inoate cu pluta, antrenorii initiindu-i in trei stiluri de inot – bras, craul, spate. Acum accentul este pus pe controlul respiratiei si increderea copilului de a realiza singur instructiunile antrenorului, de a se misca independent de acesta.
Pentru a ajunge la acest nivel este nevoie, in general, de 10-15 sedinte, fiecare copil progresand in ritmul sau. Acesta este iarasi un lucru pe care punem un accent deosebit: fiecare copil invata in ritmul propriu, important este sa aiba incredere in el, in antrenor si sa se bucure de ora petrecuta in apa.
In cadrul cursurilor de perfectionare punem accent pe corectitudinea realizarii miscarilor si ritmul de inot al cursantului. Antrenorul adapteaza exercitiile pentru fiecare copil, tocmai pentru a realiza progrese acolo unde este nevoie.
Conditii pentru participare
Singura conditie este sa vina cu multa curiozitate si energie pentru a se bucura de bazin.
Echipamentul necesar
In ceea ce priveste echipamentul, toti copiii au nevoie de o pereche de ochelari, o casca, slip sau costum de baie, o pereche de papuci si un prosop.
Varsta recomandata pentru inceperea lectiilor
Varsta de la care recomandam inceperea lectiilor este de 4 ani. Incepand cu aceasta varsta copiii inteleg mai bine informatiile date de instructor si reusesc sa isi coordoneze miscarile. Lectiile parcurse inaintea acestei varste conduc la adaptarea copilului la mediul acvatic, insa nu putem vorbi despre invatarea inotului.
Beneficiile inotului pentru copii
Beneficiile practicarii inotului de la varste fragede sunt numeroase, atat in plan fizic, dar si cognitiv, social, emotional.
Copilul se dezvolta armonios din punct de vedere fizic deorece inotul solicita, la nivel muscular si cardiovascular, intregul corp. Activitatea sportiva din timpul antrenamentului conduce la cresterea performantei sistemului imunitar, ceea ce ii ajuta pe copii sa dezvolte un organism foarte rezistent.
In acelasi timp, copiii care invata de mici sa inoate isi dezvolta mult mai rapid abilitatile cognitive care ii ajuta sa se adapteze mediului scolar si sa aiba rezultate mai bune.
De asemenea, invatarea inotului influenteaza capacitatea ulterioara a copiilor de a comunica, de a fi deschisi si curiosi si de a se adapta cu usurinta la situatii noi.
Inscriere, costuri, locul unde se desfasoara, perioada
Parintii pot opta fie pentru lectii individuale, fie de grup. Recomandam abonamentele de 12 sedinte pentru ca, in mod obisnuit, pe parcursul unui astfel de obonament copiii parcurg etapa de initiere. De asemenea, achizitia are loc dupa parcurgerea primei sedinte, astfel incat sa ne asiguram ca atat parintii cat si copiii sunt multumiti de calitatea orelor desfasurate.
In prezent, ne desfasuram lectiile in bazinul clubului sportiv Olimpia Bucuresti. Putem fi contacti telefonic, pe pagina de facebook si, in curand, si prin formularul de inscriere care va fi disponibil pe site. In perioada aceasta avem preturi promotionale, afisate chiar pe site-ul dvs si pe pagina noastra de Facebook
Asteptarile parintilor si feedback-ul acestora
Asteptarile variaza foarte mult, in functie de experienta anterioara. Daca nu stiu sa inoate la randul lor, parintii au asteptari destul de mici si sunt intotdeauna uimiti de progresele extraordinare pe care copiii le inregistreaza intr-un timp foarte scurt. Ni se intampla frecvrent ca parintii, inspirati de evolutia copiilor, sa vina si ei la cursuri de inot.
Cei mai multi parinti isi doresc sa isi stie copilul in siguranta atunci cand merg la mare sau la piscina.
Ne-am confruntat si cu situatia in care parintii au asteptari foarte inalte, generate de faptul ca nu cunosc etapele procesului de invatare si nu sesizeaza intotdeauna pericolele. Cu toate acestea, majoritatea cursantilor isi innoiesc abonamentul, pentru a-si perfectiona abilitatile.
Ce poate copilul sa invete in functie de grupa de varsta
Diferentele dintre structura orelor de inot sunt date mai ales de nivelul la care se afla copilul in practicarea acestui sport.
La varste mici, invatarea are loc prin joaca, comunicarea dintre copil si antrenor fiind cheia succesului lectiilor. La aceste varste este foarte important sa asiguram copilului confortul de care are nevoie, astfel incat sa asocieze intotdeauna inotul cu o activitate placuta si relaxanta.
Etapele prin care copiii trec cand invata sa inoate, indiferent de varsta:
I. lectiile de baza, initierea
II. invatarea corecta a miscarilor pentru fiecare stil – bras, craul, spate, fluture – si dezvoltarea motricitatii
III. dezvoltarea rezitentei organismului la efortul pe care acest sport il presupune, astfel incat sa beneficieze cu adevarat de practicarea lui
IV. perfectionarea stilurilor de inot/ performanta
Inotul este un sport care contribuie la dezvoltarea copilului tau, dar si la siguranta sa. Copilul tau stie sa inoate?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ce este fotbalul?
Celor mai multi dintre noi le poate parea o intrebare banala, cu un raspuns foarte simplu. Este un joc intre doua echipe, la care castiga cea mai buna. Are multi suporteri, iar fiecare meci genereaza multa adrenalina.
-
Siguranta copiilor – cum gestionam libertatea de actiune si grija pentru prevenirea pericolelor?
Copiii invata cel mai bine prin experiente si joaca. De aceea, cu cat beneficiaza de mai multe experiente noi, cu atat devin mai pregatiti pentru viata.
-
Cum ii invatam pe cei mici sa pretuiasca natura?
Discutiile despre cat de esential este sa protejam natura, sa ne asumam un comportament responsabil si sa adoptam obiceiuri ecologice inca din copilarie nu sunt deloc noi.
Adauga tu primul comentariu: