characters characters

Cum il pregatesti pe copil pentru gradinita

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 august 2019    |   2390 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 0 - 3 ani.

cum pregatesti copilul pentru gradinita
Inceputul gradinitei poate fi o perioada dificila pentru cel mic nu doar pentru ca va fi nevoit sa stea departe de parinti si sa se adapteze la un mediu complet nou, ci si pentru ca va trebui sa respecte reguli si sa coopereze cu alti adulti si copii.

Citeste si:

Motivele pentru care copilul nu mai vrea la gradinita

Argumentele pro si contra pentru gradinita obligatorie de la 3 ani



Cum pregatesti copilul pentru gradinita

Cum pot parintii sa il pregateasca pe copil pentru gradinita? Aplicand cateva principii si reguli care ii ajuta pe micuti sa inteleaga regulile, sa respecte rutinele si sa fie dispusi sa coopereze cu cei din jur. Retine ca toate aceste lucruri se invata in timp, cu rabdare si calm.

Promoveaza independenta copilului.

Incepand cu 3-4 ani, copiii pot face singuri o multime de lucruri, daca li se permite si daca sunt sprijiniti la inceput. Incetul cu incetul, ei pot invata sa isi aseze la loc jucariile dupa ce se joaca cu ele, sa isi puna singuri apa in pahar daca le este sete sau sa isi traga singuri fermoarul la geaca. Observa incercarile copilului tau de a se descurca singur si incurajeaza-le. De asemenea, evita sa faci prea multe lucruri in locul copilului tau, pentru a preveni neajutorarea invatata.

Permite-i copilului sa rezolve singur probleme simple.

In situatiile in care il vezi pe copil ca incearca sa desfaca un capac sau sa monteze un robotel, este bine sa nu intervii daca nu ti se cere ajutorul. Copiii au nevoie sa stie ca se afla in siguranta si ca oricand pot primi ajutor daca nu se descurca, insa asta nu inseamna sa ii sari in ajutor de fiecare data.

Treburile casnice.

Copiii care primesc sarcini casnice de la cele mai mici varste invata sa fie independenti mai repede: increderea ca pot realiza o anumita activitate (de exemplu, ca pot uda florile) se va reflecta si in alte aspecte ale vietii lor: se pot imbraca singuri, pot sa faca patul etc.

Atentia pozitiva.

Arata copilului ca observi atunci cand coopereaza cu tine sau cand respecta regulile. Este esential sa obseri si sa lauzi toate comportamentele pe care vrei sa le repete.

Dezvolta rutine predictibile.

Copiii coopereaza adesea la gradinita sau la scoala pentru ca stiu la ce anume se asteapta restul lumii de la ei. Copiii urmaresc aceleasi rutine zi de zi astfel ca invata ce ar trebui sa faca si dupa un timp nu vor mai avea nevoie ca nimeni sa le reaminteasca sa isi faca temele sau sa stea linsititi in banca, in timpul orei. Cu cat oferi acasa mai multa structura copilului si cu cat ai mai multe rutine pe care deja le cunoaste, cu atat ii va fi mai usor sa se adapteze la gradinita.

Foloseste umorul.

O multime de conflicte si momente tensionate pot fi evitate daca parintele alege sa faca haz de necaz sau sa abordeze situatia in mod creativ. Joaca si exagerarile amuzante il pot convinge pe copil sa se imbrace sau sa isi stranga jucariile atunci cand refuza.

Pregateste-l pentru schimbarile de program.

Anunta din timp schimbarile care vor avea lor. Atat acasa, cat si la gradinita, copilul are nevoie sa fie anuntat despre ce si cand se va schimba. De exemplu, un copil va reactiona mult mai bine daca i se va spune de exemplu sa inceapa sa isi stranga jucariile pentru ca mancarea este gata in cateva minute, decat daca pur si simplu i s-ar cere sa vina la masa. Un copil va dori sa continue sa se joace chiar daca mancarea este gata si atunci pana la un conflict intre ceea ce vrea parintele si ceea ce vrea copilul, nu mai e mult.

Exprima-ti clar asteptarile.

Este bine sa acorzi atentie cuvintelor pe care le folosesti. „Daca strangi jucariile de pe jos, mergem la plimbare.” ii lasa copilului optiunea de a refuza sa le stranda. „Dupa ce strangi jucariile, mergem la plimbare.” il implica pe copil in planurile voastre si il orienteaza mai mult catre cooperare decat catre negocierea unui refuz.

Evita sa intervii in disputele copilului tau cu alti copii.

Permite-i sa isi rezolve singur problemele cu alti copii, daca nu apar comportamente violente. 

Pregateste-l pentru momentele de despartire.

Cand copilului ii este greu sa stea prea mult timp, fara tine, lasa-i ceva care sa ii aminteasca de tine. Poate fi o batista, o bratara sau un servetel cu o inimioara desenata de tine pe care sa il pastreze in buzunar. Ii va fi mai usor atunci cand se va simti singur.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe