characters characters

Cum il inveti sa interactioneze cu strainii

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 iulie 2010    |   4957 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

“Sa nu primesti niciodata nimic de la straini”, “Sa nu vorbesti cu strainii”, “Fereste-te de persoanele pe care nu le cunosti”, “S-ar putea ca unii raufacatori sa vorbeasca cu tine pe strada si sa pretinda ca iti cunosc parintii”sunt cateva dintre recomandarile-obligatorii pe care le oferim copiilor nostri inca de la cea mai mica varsta. Cu toate acestea, se intampla ca atunci cand se afla in prezenta noastra, sa le pretindem copiilor sa vorbeasca cu persoane care sunt straine pentru ei, dar nu si pentru noi. Astfel ca, ar fi bine sa lamuresti pentru prima data cateva aspecte:

1. Ce inseamna un strain? Unele persoane, precum parintii altor colegi de gradinita ai copilului tau, prieteni din copilarie cu care te reintalnesti din intamplare pe strada, sunt persoane pe care cel mic s-ar putea sa le vada pentru prima data si sa fie cu adevarat straine pentru el, desi pentru tine, nu. Este bine sa faci cunostinta copilului tau cu persoanele cu care te intalnesti. Astfel, data viitoare cand le va vedea pe strada, le va putea recunoaste.

2. Invata-l sa faca diferenta intre un strain bun si unul rau. Descrie-i putin comportamentul si cuvintele unui strain rau: intotdeauna va pune intrebari pentru a afla cat mai multe detalii si va oferi raspunsuri foarte generale si ambigue. Va avea o atitudine prin care va incerca sa nu atraga atentia celor din jur si se va comporta in asa fel incat sa para foarte familiar, “de-al casei”. In mod contrar, un strain bun se va prezenta in cazul in care copilul nu-si aduce deloc aminte de el sau nu-l cunoaste, nu va pune prea multe intrebari, va fi degajat in public, iar discutia nu va dura foarte mult. Va face uz de intrebari de rutina si expresii de genul: “Ce mai fac parintii tai?”,” Ce mare ai crescut!”,”Iti mai aduci aminte de mine?”, va oferi cateva detalii despre o intalnire anterioara, iar la final ii va mentiona copilului sa transmita salutari parintilor si eventual va lasa o adresa de contact.

3. Specifica-i faptul ca bunele maniere sunt valabile si in cazul strainilor.
De exemplu, a saluta respectuos este un act ce denota nivelul de educatie pe care il ai, insa incearca sa ramai doar la atat daca nu cunosti deloc persoana in cauza. Raspunde la intrebari vag si pastreaza distanta. Cauta sa nu povestesti prea mult sau prea multe cu oamenii pe care nu ii cunosti.

4. Ce spunem strainilor? In niciun caz nu dam date cu privire la adresa, locul de munca si orarul parintilor, cine si la ce ora ajunge acasa, ce bunuri detine familia etc. Risti sa oferi informatii pretioase unui potential hot.

5. Ce primim si ce nu primim de la o persoana necunoscuta? Bomboane, ciocolata neimpachetata nu se primesc. “Doar o bucatica” il poate transforma pe copil intr-o victima a unui abuz sexual, de trafic de organe, trafic de carne vie etc. Flori, obiecte ce nu pun in pericol viata si nici nu constau in substante care pot fi consumate,l pot fi acceptate de la un strain pentru copil. S-ar putea sa fie directorul tau de serviciu sau o colega buna de facultate care ti-a facut cu mana acum doua zile, cand erai cu copilul alaturi.

6. Stam de vorba sau nu atunci cand o masina opreste in dreptul nostru? Cu siguranta ca nu. Persoanele cu bune intentii, care au intr-adevar nevoie de informatii, nu le vor cere unui copil. Sfatuieste-ti copilul sa-si continue drumul in astfel de situatii, sa spuna ca nu stie si nu are timp sa ofere informatii, se grabeste. De asemenea, invata-l sa se indeparteze de marginea trotuarului si eventual sa intre in cel mai apropiat magazin pe care il vede pe strada.

7. Recomanda-i sa evite persoanele care ne cer sa ii ajutam sa-si gaseasca un catel pierdut sau o pisica. Asta ar putea fi o alta tactica a strainilor rai de a atrage atentia unui copil, in scopuri nepotrivite. Daca cineva il intreaba cum se ajunge pe strada X, cel mic poate sa ofere informatii, insa numai prin a indica pasii exacti: de exemplu, "O luati la stanga, mergeti 100 de metri si apoi prima la dreapta." Sub nicio forma nu se insoteste persoana care a cerut detaliile. Politicos, copilul tau ii poate spune ca se grabeste si ii poate sugera sa intrebe pe altcineva care stie mai bine si l-ar putea ajuta.

8. A tipa si a fugi nu este un lucru rau si nici rusinos. "Fuga uneori e rusinoasa, dar e sanatoasa", spune o vorba din popor si mare adevar ii oferim si noi acestei zicale. Cauta sa-i explici ca poate fugi spre locuri aglomerate, in magazine, pe strazi principale, insa nu pe cele laturalnice. Daca il prinde intunericul, se vor cauta strazile cele mai luminoase. In cazulin care ceva este in neregula, spune-i copilului sa nu ezite sa ceara ajutorul unui adult.

9. Atunci cand se iese intr-o excursie organizata cu grupa, invata-l pe cel mic sa respecte pe de-a intregul spusele educatoarei. Se va mentine in apropierea grupului, va fi atent la strazile pe care merge si nu se va opri in alte locuri decat cele in care se opreste intregul grup.
 
10. Daca ceilalti copii au fost luati deja de catre parinti, acasa, iar tu intarzii putin, asigura-l pe cel mic de faptul ca niciodata nu vei uita de el. Se poate intampla insa ca traficul sa fie prea mare ori sa fi intampinat mici probleme pe traseu. Niciodata nu va parasi gradinita inainte ca tu sa vii dupa el. Daca educatoarea e nevoita sa plece, il poate lasa in grija portarului ori a vreunui alt cadru didactic. Aminteste-ti cu toate acestea sa nu faci o regula din intarziat si sa anunti si educatoarea in cazul in care acest lucru se intampla. Astfel eviti sosirea unor straini pentru a-l ridica pe copil.

Explica-i, nu in ultimul rand, faptul ca, un strain bun sau rau nu se diferentiaza fizic prin nimic. Poate fi oricine de pe strada. Important este sa-l recunoasca dupa glas, comportament, tactica de abordare, atitudine. Ar fi ideal daca ai juca in cadrul casei cateva scenarii in care tu  sa adopti in mod aleator, rolul strainului bun si a celui rau. Ii va fi mai usor sa observe diferentele.
 
Recomandarile tale
Tu cum i-ai vorbit copilului tau despre interactiunea cu strainii? Ce alte recomandari utile ai pentru alti parinti?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Copil singur acasa
    Cand il lasi pe copil singur acasa
    08 iunie 2022   

    De la ce varsta este bine sa il lasi pe copil singur acasa? Cum iti dai seama ca este pregatit pentru acest pas catre independenta?

  • Siguranta fizica a copilului.Despre consimtamant
    Siguranta fizica a copilului.Despre consimtamant
    07 februarie 2022   

    Ii putem ajuta pe copii sa fie in siguranta fizica invatandu-i de la cele mai mici varste ca pot spune nu imbratisarilor, atingerilor sau gesturilor inconfortabile din partea celor din jur, fara sa se simta rusinati sau vinovati.

  • Cum ii pregatim pe copii pentru situatii de urgenta
    Cum ii pregatim pe copii pentru situatii de urgenta
    14 octombrie 2021   

    Pregatirea copiilor pentru potentiale situatii de urgenta este foarte importanta, dar si poate fi complicata, mai ales daca intervin la mijloc temerile parintilor.

Mai multe