characters characters

Cum ii pregatim pe copii pentru situatii de urgenta

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 octombrie 2021    |   1150 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

situatii de urgenta
Pregatirea copiilor pentru potentiale situatii de urgenta este foarte importanta, dar si poate fi complicata, mai ales daca intervin la mijloc temerile parintilor.

Citeste si:

Jocurile riscante ale copiilor si beneficiile lor
Cum ii pregatim pe copii pentru situatiile de urgenta


Conversatiile despre posibile situatii de urgenta pot starni frici copilului, iar frica este un raspuns absolut natural. In acelasi timp insa, pregatirea pentru situatiile de urgenta sunt esentiale pentru supravietuire si pentru siguranta copiilor.


Cum il poti ajuta pe copil sa reactioneze eficient in situatiile de urgenta?


Vorbeste-i despre ce inseamna o situatie de urgenta. Explica-i faptul ca de exmplu, incendiile, cutremurele, accidentele sau dezastrele naturale sunt situatii in care avem nevoie de ajutor special, de la persoane pregatite sa intervina.

Invata-l ca in situatii in care observa ca cineva sau el insusi este in pericol, este nevoie sa sune la numarul 112. Este important sa ii explici si faptul ca apelul la 112 trebuie facut doar cand este cu adevarat nevoie – apelurile facute in gluma pot insemna ca alte persoane, care au cu adevarat nevoie de ajutor, nu il vor primi la timp.

Invata-l sa evalueze nivelul de pericol. De exemplu, daca cineva este ranit si nu se poate misca sau nu ii raspunde, este nevoie sa sune la 112 si sa cheme o ambulanta. Daca o persoana este ranita usor, dar se poate misca si vorbi (de exemplu, cineva a cazut cu bicicleta), nu este nevoie sa sune la 112, este de ajuns sa cheme un alt adult.

Ajuta-l sa memoreze adresa de acasa. Daca este nevoie sa cheme o ambulanta acasa, este important sa stie adresa completa. De asemenea, este benefic sa poata descrie corect situatia de urgenta – de exemplu, sa descrie cum se simte o persoana accidentata.

Ofera-i exemple de situatii de urgenta:

 • Daca ajunge acasa de la scoala si observa ca usa este deschisa sau sparta, recomanda-i sa mearga la un vecin si sa sune la 112, pentru ca este posibil ca cineva sa fi intrat in casa.
 • Daca un bunic, un parinte sau un alt copil are un accident in casa si sangereaza, nu mai vorbeste sau nu se poate misca, este nevoie sa sune la 112.
 • Daca observa fum sau foc in casa si este singur, este nevoie sa iasa din casa si apoi sa sune la 112.

Vorbeste-i copilului despre problemele de sanatate ale adultilor care au grija de el, daca acestea pot implica nevoia serviciului de ambulanta.

Ajuta-l pe copil sa memoreze numarul tau de telefon, pentru situatiile in care nu are acces la propriul telefon.

Aplicatiile care te ajuta sa vezi locatia telefonului copilului sunt de asemenea utile pentru siguranta acestuia.

Inventati un cod secret pentru situatiile in care copilul tau are nevoie de ajutor, dar nu poate sa il ceara in mod explicit.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Copil singur acasa
  Cand il lasi pe copil singur acasa
  08 iunie 2022   

  De la ce varsta este bine sa il lasi pe copil singur acasa? Cum iti dai seama ca este pregatit pentru acest pas catre independenta?

 • Siguranta fizica a copilului.Despre consimtamant
  Siguranta fizica a copilului.Despre consimtamant
  07 februarie 2022   

  Ii putem ajuta pe copii sa fie in siguranta fizica invatandu-i de la cele mai mici varste ca pot spune nu imbratisarilor, atingerilor sau gesturilor inconfortabile din partea celor din jur, fara sa se simta rusinati sau vinovati.

 • Cum consolidezi siguranta emotionala in familie
  Cum consolidezi siguranta emotionala in familie
  22 septembrie 2021   

  Sanatatea emotionala este data in principal de confortul psihic, inteles adesea drept siguranta emotionala si stare de bine psihica.

Mai multe