characters characters

Cum il ajuti sa faca fata examenelor

Propus de: Echipa SuntParinte.ro   |   08 ianuarie 2010    |   6090 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Majoritatea oamenilor atunci cand vorbesc de scoala isi reamintesc intamplari legate de profesori sau situatiile de testare. Se apropie cu pasi inceti, dar siguri, momentele in care rubrica din catalog trebuie sa se umple. Asta inseamna teste, lucrari de control, proiecte sau raspunsul in fata intregii clase.

Copilul tau trece printr-o perioada mai dificila, dar stii ca numai asa se va mobiliza sa invete. Situatiile de testare sunt cele care-l pregatesc pentru viata si il ajuta sa se cunoasca mai bine. Ele sunt utile pentru ca il ajuta sa-si recunoasca si sa isi puna in valoare potentialul si il determina sa elaboreze o serie de strategii pentru a face fata stresului.
 
 
Examenele pot fi considerate de catre copil:
 • O ocazie pentru cunoasterea si autocunoasterea traseului parcurs pana acum.
 • O sansa pentru a identifica „golurile” pe care le are.
 • O confruntare a propriilor forte cu exigentele celorlalti.
 • Un prilej de verificare a cunostintelor.
 • Un prag peste care e nevoie sa treaca.
 • Posibilitatea reusitei si a bucuriei.
 • Curajul pentru ceea ce va urma.

Cum putem sa garantam succesul la un examen? Nu exista o reteta pentru asa ceva. Ca si parinte ar fi bine sa incerci sa supraveghezi programul de invatare-alimentatie-somn-odihna. Ai putea sa-l verifici din cand in cand daca a reusit sa asimileze intr-o maniera corecta materialul de invatat, insa fara a exagera.

E bine ca de la o anumita varsta, copilul sa fie lasat singur sa-si formeze un program de invatare. Acest lucru inseamna structurarea materiei, impartirea pe capitole, realizarea de scheme, extragerea cuvintelor cheie.
 
Succesul la un examen este garantat de:
 • O pregatire temeinica si continua.
 • Cunoasterea tintei pe care o are de atins.
 • Sustinerea morala din partea parintilor si a cadrelor didactice.

Cum ai putea sa-l ajuti?
1. Crezi in reusita lui.
2. Incurajeaza-l atunci cand are momente de indoiala.
3. Invata-l sa priveasca examenul ca pe un eveniment dorit si asteptat de toti.
4. Stimuleaza, motiveaza si sustine efortul copilului tau.
5. Sustine ideea ca reusita este in primul rand a copilului si i se datoreaza in primul rand lui.
6. Inainte de examen asigura-te ca a plecat de acasa cu toate instrumentele de scris necesare.
7. Asigura-te ca ajunge cu cel putin 10 minute inainte de a incepe examenul.
8. Sfatuieste-l sa citeasca de doua ori cerintele de pe foaie, sa asculte cu atentie instructiunile profesorului si sa reciteasca, daca mai are timp la final, raspunsurile pe care le-a dat.

Tu iti aduci aminte de primul examen pe care copilul tau l-a dat? Poti sa descrii in cateva cuvinte starea prin care ai trecut: emotii, entuziasm, fluturi in stomac, dureri de cap? Si inca ceva: ce altceva crezi ca ar mai putea face un parinte pentru a-si ajuta copilul sa faca fata cu bine unui examen? Asteptam cu interes raspunsurile tale.

Comentează:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu
 • COTIRLAN LUMINITA
  COTIRLAN LUMINITA    02.06.2012 - 12:51
  Un examen trebuie sa fie doar...un examen! Trebuie tratat cu multa seriozitate dar, copilul trebuie sustinut de familie si de cadrele didactice si atunci cand rezultatele nu sunt pe masura asteptarilor. Fiecare examen sau concurs ne pregateste pentru marele examen care este VIATA! Numai asa, il voi mobiliza si-l voi ajuta sa fie mai puternic, mai motivat, sa-si accepte greselile si sa le indrepte.
 • Burlacu Visternicu Daniela
  Burlacu Visternicu Daniela    21.01.2011 - 10:52
  Baiatul meu Matei, anul trecut( fiind clasa a II a) a participat la faza judeteana a concursului de matematica " Florica T Campan". Nu era un examen ,dar a fost cea mai serioasa activitate la care participa. A muncit destul de mult sa se pregateasca fiind incurajat de doamna invatatoare si de catre noi parintii. Noi am incercat sa nu-l stresam caci era foarte emotionat. Am incercat insa sa-l pregatim psihic si pt. un eventual esec explicandu-i ca este imortant ca a ajuns aici si ca acest concurs este un exercitiu la viitoarele examene. S-a descurcat bine (a premiul 3) dar inainte de a afla rezultatul i-am daruit o carte pe care si-o dorea pentru recunoasterea efortului si mai ales pt. stimulare.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe