characters characters

Cum faci fata excluderii dintr-un grup?

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 martie 2010    |   5613 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Copilul tau vine acasa suparat pentru ca ceilalti colegi cu care fusese prieten pana acum l-au abandonat si au inceput sa scoata tot felul de vorbe despre el. E confuz pentru ca nu intelege de ce s-a intamplat asta, asa dintr-o data? Nu stie cu ce a gresit si are retineri in privinta reintoarcerii la scoala. Gandeste-te in cazul in care nu ai trecut printr-o astfel de situatie, ce sfaturi i-ai da copilului tau?

 

Prieteniile se formeaza prin apropierea unor persoane de varste apropiate care au interese comune, impartasesc aceleasi hobby-uri, sunt vecini sau cunostinte de familie. In aceste grupuri, membrii sunt liberi sa comunice si sa socializeze, sa iasa impreuna sau cu alte persoane. Gastile in schimb sunt asemanatoare pentru ca se formeaza si ele in jurul unor interese comune, insa dinamica difera. Ele sunt conduse de catre un lider care decide cine este “inauntru” si “in afara” gastii.

 

De ce aleg copiii preadolescenti sa faca parte dintr-o gasca si de ce ii ofera o importanta atat de mare?

  • Datorita sentimentului de insecuritate
  • Din dorinta de apartenenta la un grup
  • Din dorinta de a fi atractiv pentru altii
  • Gastile ofera un nivel ridicat de stima de sine
  • Gasca reflecta statutul copilului in mediul scolar, in jurul blocului etc.
  • Din dorinta de a fi acceptat ca si persoana
  • Nevoia de a primi atentie, respect si de a fi ascultat

 

Problemele cele mai mari apar atunci cand copilul face ceva ce contravine grupului, incalca o regula sau o valoare “sacra”. Atunci cand el nu este de acord sa practice un comportament pe care grupul pune mare accent pentru ca i se pare ca acesta contravine cu regulile lui interne si morale. In astfel de situatii, ceilalti membrii ai grupului ca si raspuns la parerea liderului il vor exclude pe cel ce a gresit, dar nu inainte de a se razbuna pe el. Bullying-ul, comportamentele agresive, ignorarea, barfe “scoase” in mediul din care copilul face parte pot sa-i afecteze intreaga functionare a “victimei”. El poate refuza sa mai mearga la scoala, pot sa apara simptomele depressive si poate sa dezvolte anxietate, fobie sociala etc.

 

Cum poti sa-ti ajuti copilul in astfel de situatii?
1. Impartaseste-i experientele tale. Cu siguranta si tu ai trecut prin situatii similare.


2. Sfatuieste-l sa nu-si faca probleme atat de mari si sa nu piarda foarte mult timp gandindu-se la asta. De cate ori nu au existat certuri intre el si frate sau sora si cat de mult a durat supararea de ambele parti? Cu rabdare si in timp, lucrurile se rezolva de la sine.


3. Ofera-i o noua perspectiva privind dinamica sociala. Oamenii in general se judeca unii pe altii dupa modul in care arata, se imbraca si se comporta. De cele mai multe ori asta se intampla pentru ca cei ce actioneaza astfel au o stima de sine scazuta si o incredere in fortele proprii foarte mica, iar actionand in defavoarea altora incearca sa-si mascheze lipsa de control propriu.


4. Cauta povestiri si modele culturale la care sa se poata raporta. Aici poti utiliza carti, filme, relatari, documentare etc.


5. Identifica noi prieteni si grupuri extrascolare in care s-ar putea integra: cursuri de arta, arte martial, calarie, desen, cluburi sportive etc.

Cea mai mare spaima pentru fiecare copil ce face parte dintr-o gasca este aceea ca ceilalti isi vor pierde interesul in privinta lui, nu se va mai bucura de popularitate si va fi exclus. Presiunea este foarte mare si poate sa afecteze serios echilibrul intern al copilului. Sentimentul de apartenenta si sentimentul propriei identitati vor fi afectate foarte puternic in situatia de excludere.

 

Recomandarile tale

Ai trecut printr-o asemenea situatie alaturi de copilul tau? Ce recomandari ai avea pentru alti parinti pentru a-si ajuta copilul sa treaca cu bine peste excluderea dintr-o gasca? Asteptam sa completezi lista inceputa de noi.


 

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • mondragona
    mondragona    13.03.2010 - 09:58
    M-a ajutat acest articol cu atat mai mult cu cat si noi am trecut prin asa ceva pt va am schimbat si scoala si gradinita si casa deci a trebuit inainte de a ne gasi alti prieteni sa ne obisnuim cu ideea marii schimbari...Inca mai avem mici probleme dar suntem pe drumul cel bun.Mi-ar place sa mai citesc idei in legatura cu problema asta...

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cele 36 de intrebari
    Cele 36 de intrebari. Jocul care poate incuraja prieteniile intre copii
    16 februarie 2022   

    In anii '90, psihologii Arthur Aron si Elaine Aron au creat un set de 36 de intrebari menit sa creeze legaturi emotionale profunde intre doua persoane necunoscute. Destinate adultilor, aceste intrebari au fost adaptate si pentru copii si adolescenti, cu scopul de a incuraja cunoasterea reciproca si stabilirea de prietenii. Iata cele 36 de intrebari adaptate de cercetatori din SUA pentru a fi folosite in randul copiilor si adolescentilor.

  • Nevoia de apartenenta
    Nevoia de apartenenta la copii – de ce e importanta si cum se manifesta
    16 noiembrie 2021   

    Nevoia de a apartine unui grup apare din primele zile de viata ale copilului si este strans legata de sentimentul de siguranta care este esential pentru dezvoltarea armonioasa.

  • Gestionarea conflictelor
    Cum ii ajutam pe copii sa gestioneze conflictele
    01 octombrie 2021   

    Conflictele sunt o parte normala din viata, iar modul in care cei mici invata sa le gestioneze le va fi util pe tot parcursul vietii.

Mai multe