characters characters

Cum descoperi abilitatile copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 noiembrie 2011    |   4259 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Cum descoperi abilitatile copiluluiFiecare copil are punctele lui forte: unii sunt foarte buni la matematica, de exemplu, altii obtin rezultate foarte bune la limbi straine sau deseneaza foarte bine. Este important sa descoperiti impreuna, cat mai devreme, care sunt abilitatile copilului tau, pentru a-l ajuta sa si le dezvolte. Iata cum poti face acest lucru.


Cum descoperi abilitatile copilului tau

1. Ofera-i celui copilului tau posibilitatea de a cunoaste cat mai multe domenii de activitate prin experimente realizate si informatii transmise. Ajuta-l si pune-l in contact cu persoane de la care poate afla cum anume se realizeaza anumite obiecte, ce inseamna unele meserii, cum se realizeaza activitatile casnice, sportive, scolare, activitati extrascolare etc.

2. Lasa-l sa aleaga activitatile in care se implica.  Cand decideti la ce cursuri extrascolare se inscrie, ofera-i cateva optiuni diferite (sport, muzica, arte plastice), precum si posibilitatea de a renunta la curs daca nu i se pare potrivit dupa un anumit interval de timp. A putea renunta la un curs extrascolar este important pentru ca multi copii se implica in activitati care nu ii intereseaza foarte mult sau pentru care nu au aptitudini doar pentru a-i multumi pe parintii lor.

3. Ajuta-l sa isi formeze un grup cat mai variat de prieteni. Este important sa interactioneze cu cat mai multe persoane care au interese comune si prieteni care au diferite preocupari si desfasoara activitati variate. In acest mod creste posibilitatea lui de experimentare si formare a abilitatilor si poate invata de la fiecare anumite modalitati de a-si exersa abilitatile.

4. Propune activitati familiale variate, care sa iti permita sa observi care sunt abilitatile reale ale copilului tau. Poate fi vorba de activitati sportive in aer liber, de activitati creative ( pictura, modelaj) sau activitati logice (jocuri precum puzzle), toate sunt modalitati prin care copilul isi pune la lucru abilitatile pe care le poti stimula. In acest mod iti vei da cu usurinta seama care ii sunt inclinatiile, in ce activitati se simte cel mai confortabil, cu care se adapteaza cel mai usor si care din ele ii sunt total „incomode”.

5. Vorbeste cu psihologul scolar si cere-i ajutorul pentru a descoperi abilitatile copilului tau. Te ar putea ajuta cu niste teste psihologice pe care sa i le aplice si al caror rezultate sa le interpreteze pentru tine si copilul tau. In plus, psiholigul iti poate oferi si mai multe informatii despre modalitatile de a actiona pe viitor (pregatirea pentru un liceu de un anumit profil, posibilitatea de a urma cursuri extrascolare etc.)

6. Uita de preferintele tale personale. Multi parinti considera ca ii ajuta pe copii indrumandu-i catre domenii in care profeseaza ei insisi sau in care si-ar fi dorit sa profeseze. Una dintre replicile specifice acestora este „As vrea tare mult ca fiica mea sa devina medic, la fel ca mine. Este o profesie frumoasa.” Cel mai mult il ajuti pe copil daca ii lasi optiunea sa aleaga activitatile pe care vrea sa le realizeze, chiar daca acestea nu se incadreaza ta in ideea de viitoare „profesie potrivita”. Vorbeste-i copilului despre domeniul tau profesional, despre interesele tale si lasa-l sa decida singur daca doreste sa invete mai mult despre ele sau vrea sa se indrepte catre altceva.

Tu stii care ii sunt abilitatile copilului tau?

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe