characters characters

Cum cresti un copil optimist?

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 septembrie 2010    |   4790 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Optimismul e definit ca tendinta de a te astepta numai la lucruri bune sa se intample, de a vedea mereu consecinte pozitive pentru actiunile intreprinse  si de a te astepta sa ai un viitor frumos conturat.  De asemenea, el implica si abilitatea unei persoane de a realiza actiuni in concordanta cu propriile dorinte si de a trai sentimente pozitive  fata de acestea. Se vorbeste din ce in ce mai mult despre faptul ca unul dintre secretele succesului este optimismul. Se pare ca cei cu un nivel de optimism ridicat au mai putine ingrijorari, nivelul de stres  este mai scazut si percep situatiile din jur si le interpreteaza in termeni de dorinte si preferinte.

Ce ne ofera optimismul?
1. Speranta, anticiparea actiunilor si a consecintelor pozitive.
2. Orientare spre viitor si stabilirea de scopuri.
3. Mentinerea unei perspective. Aici vorbim de capacitatea de a face un pas inapoi si de a privi problemele in ansamblu, de a gandi solutii, la rece fara a ne mai implica din punct de vedere emotional.
4. Abilitatea de a rezolva probleme si convingerea ca avem aceasta abilitate.
5. Un stil explorator de gandire si actiune.
6. Senzatie de coerenta si predictibilitate.

Martin Seligman (1995) considera ca optimismul difera de pesimism prin modul in care persoana interpreteaza evenimentele. Stilul optimist-explorator poate fi rezumat prin cei 3 "P": pozitiv generalizat, permanent si personal. Stilul de interpretare a evenimentelor in mod pozitiv generalizat se refera la capacitatea de a considera cauzele unui eveniment pozitive si globale, mai degraba decat specifice. Spre exemplu, daca il lauzi pe un copil spunandu-i ca a facut o treaba buna vara aceasta terminandu-si la timp lecturile de citit si temele de vacanta, un copil optimist va gandi ca “ sunt un copil bun”, fata de “am depus eforturi mari in aceasta vara ca sa le termin la timp”. Imaginea va fi globala, asupra propriei persoane, nu specifica, axata pe un singur aspect.

Optimismul permanent vizeaza continuitatea si stabilitatea in timp a parerii pozitive despre sine si evenimentele ce vor urma. Daca este pus fata in fata cu un esec, un astfel de copil va gasi o explicatie logica, de genul “am gresit formularea”, “am incurcat teoria”, decat ideea ca “sunt un prost si gresesc mereu”.

Atunci cand amintim aspectul “personal” al optimismului ne referim la atribuirea cauzelor evenimentelor propriei persoane. Succesul se datoreaza unor cauze interne “am castigat pentru ca sunt bun”, “am reusit datorita efortului pe care l-am adus si eu in cadrul echipei” etc. Spre deosebire de optimisti, pesimistii vor considera ca succesul, nota buna de la scoala se datoreaza unei simple intamplari “s-a incurcat cadrul didactic”, “i-a fost mila de mine si s-a gandit sa-mi dea un punctaj mare” si aceasta tendinta de a vedea lucrurile se generalizeaza si extinde in alte domenii.
 
Ajuta-l sa dezvolte un stil optimist.
 
Cum? Iata:
  • Invata-ti copilul ca sentimentele si trairile lor cu privire la unele situatii nu se datoreaza numai situatiei in sine , ci si modului in care le interpreteaza.
  • Ajuta-l sa isi formeze un stil de gandire atunci cand e confruntat cu anumite evenimente, care sa il ajute sa accepte si consecintele negative.
  • Arata-i cum anume sa rezolve problemele si cum sa genereze solutiile cele mai potrivite si mai optimiste, insa realiste.
  • Formeaza-i un stil explorator de optimism prin promovarea celor trei aspecte definitorii pe care le-am prezentat mai sus.
  • Ajuta-l sa anticipeze consecintele potential negative, dar si pozitive ale unei situatii sau decizii pe care a luat-o. Numai astfel, confruntarea cu rezultatele nu va provoca o surpriza prea mare.
  • Incurajeaza-l sa accepte provocari si sa se implice in activitati pe care nu le cunoaste, noi.
  • Fii tu insuti un model de persoana optimista si permite-i sa-ti asculte gandurile atunci cand analizezi toate partile unei situatii ori decizii.
  • Cumpara-i carti si alege desene animate in care se promoveaza un stil optimist de viata.
 

Recomandarile tale
Noi ti-am oferit o serie de informatii si sugestii despre ce anume inseamna optimismul. Daca ar fi sa calculezi in procente, de la 1 la 100, cat de optimist e copilul tau?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    nelusa    20.09.2010 - 10:41
    personal,avand in vedere ca sunt si dascal dar si mama a doi baieti ,cred ca trebuie sa luptam si sa ne crestem copiii cu sentimentul ca pentru absolut orice,in aceasta viata,exista solutii;nimic, absolut nimic nu se pierde.opimist inseamna credincios in sensul adevarat iar credinta te face puternic;eu asa imi cresc ingerasii, cu acest frumos sentiment.copiii mei,totisunt optimisti si realisti

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

  • Neglijarea emotionala in copilarie. Urmari mai putin cunoscute
    Urmari mai putin cunoscute ale neglijarii emotionale in copilarie
    30 septembrie 2024   

    Atunci cand vorbim de neglijarea emotionala a copilului ne referim la lipsa unor raspunsuri adecvate din partea parintelui, la nevoile emotionale ale copilului.

Mai multe