characters characters

Cum crestem copii responsabili

Propus de: Echipa Intuitext   |   29 aprilie 2009    |   4138 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

portret de baiat

Responsabilitatea este un cuvant mare si pentru unii adulti, astfel ca incercarea de a invata un copil sa fie responsabil este o mare provocare si nu va fi deloc o sarcina usoara.

Exemplul parintilor este foarte puternic
Primul pas in educarea unui copil pentru a-l face responsabil este acela de a fi tu insuti responsabil, de a reprezenta un exemplu pozitiv de comportament.

Astfel, pentru a-l stimula, ii poti arata prin cuvinte si actiuni ca ii respecti pe ceilalti, arata compasiune si grija atunci cand te confrunti cu suferinta altora. Copii trebuie sa vada ce inseamna autocontrolul, curajul si onestitatea parintilor.

Nimic nu se compara cu experienta personala...
Da copilului sarcini pentru care sa fie responsabil in raport cu varsta pe care o are. Daca poate sa se imbrace sau sa se spele singur, incurajeaza-l sa faca acest lucru; nu mai face tu asta in locul lui. Cu timpul, adauga la lista cu lucruri pe care este capabil sa le faca si alte noi provocari, dar, in acelasi timp, fara sa-l coplesesti cu prea multe.
Pentru a-l stimula, explica-i ca sarcina pe care o are el (sa-si faca patul, sa-si stranga jucariile etc.) este foarte importanta pentru familie, ca nimeni nu o poate face mai bine ca el sau ca pur si simplu ai nevoie de ajutorul lui. Astfel, el se va simti important si apreciat, si nu numai ca va executa sarcina respectiva, ci va fi si foarte mandru de el. Bineinteles se impun si laude si aprecieri pentru fapta lui, pentru a te asigura ca se simte apreciat si ca va repeta acelasi comportament constructiv.


Calculatorul, spre exemplu, il poate ajuta sa inteleaga mai usor ce sunt fractiile sau unde se afla pe harta judetele Romaniei. Invata-ti copilul sa caute solutii pentru problemele pe care trebuie sa le rezole. Atunci cand are teme prea grele sau cand nu ii place o anumita materie, ajuta-l sa gaseasca solutii. Matematica, spre exemplu, se poate transforma in magia de a salva lumea cu ajutorul seriei de produse educative “MateMagia” creat de Intuitext. Copilul descopera ca matematica poate fi un joc si in acelasi timp invata cum trebuie sa rezolve exercitiile. Produsele ii arata cum si unde a gresit si cum trebuie sa faca corect.

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/see-through-the-eye-of-g/4438931665


Citeste articolul in continuare: Temele pentru acasa si povestile despre responsabilitate

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe