characters characters

Cum il inveti pe copil despre responsabilitate – Povestea „Banchetul sefului de trib”

Propus de: CopiiiSpunPovesti.ro   |   20 noiembrie 2013    |   4273 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Cum il inveti pe copil despre responsabilitate – Povestea „Banchetul sefului de trib”Responsabilitatea este una dintre valorile cele mai importante pe care le poti transmite copilului tau, iar la varste mici, povestile sunt prima metoda prin care poti face acest lucru.

Azi, iti propunem o poveste care ii ajuta pe copii sa inteleaga ce inseamna sa-ti asumi responsabilitatea in activitatile de zi cu zi.

 

Povestea „Banchetul sefului de trib”

„A fost odata un mare sef de trib, care domnea peste o intindere nemarginita de desert si oaze. El a dat sfoara in tara ca avea sa organizeze un mare banchet la care toata lumea putea veni, cu o singura conditie: fiecare invitat trebuia sa aduca un calabash plin cu vin de palmier. (Calabash-ul este o varietate de pepene tropical cu multiple utilizari: poate fi mancat sau, dupa ce se usuca, este des folosit in Africa ca vas sau ca instrument muzical).

Un negustor dorea foarte mult sa mearga, dar nu avea nicio picatura de vin de adus.
—Ce conteaza! i-a spus sotia lui. Daca-ti doresti atat de tare sa mergi, du-te repede in targ si cumpara calabash-ul de vin. Si ia din vinul cel mai bun, ca doar mergem la seful de trib!

Dar negustorul si-a zis in sinea lui :
—Sa cheltuiesc bani pentru o petrecere la care pot participa pe gratis!? Nici pomeneala! Daca sute de oameni vor turna vinul pe care l-au adus in vasul cel mare al sefului, ar putea doar un calabash de apa sa strice atata vin?
Asa ca s-a hotărat sa duca sefului de trib un calabash plin cu apa.

Si iata ca a sosit ziua marelui banchet. Toata lumea s-a spalat si imbracat in cele mai bune haine si s-a adunat la casa sefului de trib. Era mare veselie, cu muzica, dans si mancaruri alese. Fiecare musafir varsa la intrare continutul calabash-ului in vasul cel mare de lut. Negustorul nostru si-a varsat si el apa in vas si l-a salutat respectuos pe sef.

Dupa ce au sosit toti oaspetii, seful a ordonat slujitorilor sa toarne cate un pahar de vin tuturor celor de fata. Negustorul era nerabdator — ii era foarte pofta sa guste un pic de vin dulce de palmier. La semnalul sefului de trib, toti mesenii au dus paharele la gura si au fost foarte surprinsi cand au simtit gust de... APA.
Fiecare musafir gandise la fel precum negustorul: un singur calabash de apa nu are cum sa strice gustul vinului dintr-un vas asa de mare ca cel al capeteniei, asa ca fiecare adusese apa.”

 

Poveste din folclorul nigerian.

Tu ce povesti ai spus copilului, povesti care ai simtit ca au avut un impact asupra lui?

 

 Copiii spun povesti Autor: CopiiiSpunPovesti.ro
Copiii spun povesti este primul proiect al Asociatiei explorerKid adresat copiilor, parintilor, profesorilor si bibliotecarilor prin care promovam spusul si cititul povestilor de catre copii ca mijloc esential de educatie timpurie. Cream experiente de invatare antrenante si distractive si punem la dispozitie nenumarate povesti din folclorul international si jocuri numai bune spre a fi impartasite.

 

 

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe