characters characters

Cum ajuta umorul in relatia parinte-copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 aprilie 2013    |   2726 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Se spune ca poti supravietui oricarei situatii dificile daca gasesti partea sa amuzanta. Acelasi lucru se aplica si relatiei parinte-copil. Veti supravietui mai usor situatiilor dificile din viata de familie daca le abordati cu umor. In continuare, incercam sa te convingem cu argumente de ce este bine ca, din cand in cand macar, sa inlocuiesti mina serioasa cu un zambet larg si o replica haioasa in relatia cu copilul tau.


De ce este important umorul in relatia parinte-copil?

Umorul ajuta la consolidarea relatiilor.  Un copil care rade impreuna cu parintele sau se va simti mai apropiat de acesta, mai dispus sa comunice si sa fie sincer fata de adult. Un parinte care face glume in loc sa se enerveze, reuseste sa vada lucrurile si din perspectiva copilului, evita un conflict cu acesta  si se bucura mai mult de experienta cresterii unui copil.

Umorul ii stimuleaza pe copii sa se implice mai mult in sarcinile pe care le au de indeplinit. Chiar si tu esti mai dispus sa realizezi o sarcina daca ti se cere acest lucru cu umor si buna dispozitie. La fel se intampla si copiilor.

Rezilienta poate fi crescuta cu ajutorul umorului.  Capacitatea de a trece peste momentele dificile este esentiala pentru succes. Iar o gluma stim cu totii ca ne poate ajuta sa evitam reactii emotionale negative exagerate. Asadar, nu ezita sa apelezi la umor pentru a-l ajuta sa aiba o reactie emotionala adecvata in fata unei dificultati. Cand un lucru ne face sa radem, devine mai putin inspaimantator sau grav. Iar de aici pana la a rezolva problema sau a mai incerca o data, mai e un singur pas:). Ai grija insa ca umorul tau sa fie indreptat inspre situatie, nu inspre copil- in caz contrar, copilul va simti ca razi de el si va fi si mai descurajat.

Umorul folosit de parinti poate evita o cearta. Deseori cand se acumuleaza tensiuni in relatia cu copilul tau e important sa folosesti umorul pentru a-l surprinde si a-l soate din starea conflictuala in care se afla. In acest mod poti evita o cearta. Oricum pe fondul bunei dispozitii, deciziile corecte se iau mult mai usor.

Cum poti sa folosesti umorul in relatia cu copilul tau?

1. In loc sa il certi, apeleaza la umor pentru a-i arata unde a gresit. Ai grija insa la granita fina dintre umor si ironie: o gluma la care puteti rade amandoi este diferita de o gluma la care razi doar tu.

2. Atunci cand invata la o materie si nu reuseste sa intelega niste termeni poti pur si simplu sa ii dai niste exemple hilare care sa starneasca rasul, dar care sa fie bine intelese de catre copil.

3. In situatii de tristete sau dezamagire resimtite de copil, foloseste umorul. Daca vine plangand la tine ca tocmai a fost distrusa cladirea pe care a construit-o din piese de lego, uita-te mirat pe fereastra si chiar speriat, intreband: care cladire a fost daramata? Reactia ta va starni cu siguranta rasul copilului si il va ajuta sa treaca mai usor peste neplaceri.

4. Gaseste tu insuti partile amuzante ale situatiilor dificile cu care te confrunti si arata-i copilului ca nu le lasi sa te afecteze. Va invata astfel sa foloseasca si el umorul atunci cand se confrunta cu obstacole.

Calistrat Hogas spunea ca “rasul si veselia sunt piperul si sarea vietii si, in acelasi timp, singurele lucruri omenesti”, tu ce parere ai? Crezi ca relatia dintre tine si copilul tau s-ar imbunatati daca ai folosi mai des umorul?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe