characters characters

Cum adopti un stil de viata minimalist daca ai copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 septembrie 2012    |   5451 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Cum adopti un stil de viata minimalist daca ai copii“Simplitatea si claritatea sunt atributele care ofera vietii noastre semnificatie, putere si bucurie” (Richard Halloway) Stilul de viata minimalist are la baza aceasta idee. Mai frecvent in tarile dezvoltate, in care oamenii au experimentat destul societatea de consum, stilul de viata minimalist presupune cateva alegeri simple: sa renunti la obiectele pe care nu le folosesti sau care sunt in exces, sa iti oferi timp pentru lucrurile si persoanele importante, sa iti simplifici viata si mediul in care traiesti si sa nu fii atat de legat de lucrurile materiale. Vorbim in continuare despre ce inseamna sa adopti stilul de viata minimalist cand ai o familie.

Care este portretul unei persoane care a adoptat stilul de viata minimalist?

-    Poseda mai putine obiecte (imbracaminte, obiecte electrocasnice, papetarie etc.)
-    Are o casa mai ordonata si mai putin aglomerata
-    Imprumuta lucrurile pe care vrea sa le foloseasca, dar nu sa le pastreze (de exemplu, nu cumpara DVD-uri care vor fi urmarite doar o data, prefera sa le inchirieze)
-    Evita datoriile si creditele
-    Incearca sa reduca consumul resurselor (alege mersul pe jos sau pe bicicleta in loc de masina, recicleaza hartia, plasticul si sticla, incearca sa reduca consumul de apa etc.)
-    Plus o multime de alte caracteristici, pentru ca minimalismul nu presupune o serie de reguli stricte, fiecare persoana alegand sa adopte acest stil de viata in functie de propriile preferinte si decizii.

Cum il obisnuiesti pe copil cu stilul de viata minimalist?

Daca decizi sa adopti acest stil de viata sau pur si simplu sa mai renunti la lucrurile inutile din jurul tau si sa consumi/cumperi mai putin, este bine sa il obisnuiesti treptat cu acest lucru si pe copil. Iata cum:

Explica-i copilului decizia ta. Ofera-i exemple pe care le poate intelege, arata-i care crezi ca vor fi avantajele acestei alegeri si asigura-l ca acest lucru nu inseamna ca nu veti mai cumpara niciodata nimic sau ca sunteti foarte saraci.

Incepe cu tine insuti/insati. Fii tu primul membru al familiei care renunta la obiectele pe care nu le foloseste sau care se gandeste de doua ori inainte sa cumpere un lucru. Vazand ca pentru tine nu este imposibil sa faci o schimbare, il vei ajuta pe copil sa devina mai deschis fata de idee.

Ajuta-i sa aleaga obiectele pe care nu le folosesc, pentru a le dona sau arunca. Asigura-te ca lasi copilului optiunea sa pastreze insa obiectele cu valoare sentimentala.

Foloseste banii pe care ii economisesti oferind familiei o experienta pozitiva. Gandeste-te la experientele de care se pot bucura membrii familiei tale daca alegeti sa cheltuiti mai putini bani pe obiecte: calatorii, cursuri, jocuri etc.

Fa o lista cu lucrurile pe care si le doresc copiii tai si alege cadourile pentru ei din lista respectiva. O poti face cunoscuta si prietenilor de familie si rudelor tale, pentru a preveni situatiile in care copiii primesc drept cadou lucruri de care nu au nevoie.

Ce invata copilul dintr-un stil minimalist de viata pe care il cultivi in sanul familiei?

1. Ca poate alege sa traiasca altfel decat cei din jur.
2. Ca uneori obiectele pe care ni le dorim foarte mult ne ocupa foarte mult timp, pe care l-am putea petrece in moduri mai placute si mai interesante (de exemplu, televizorul).
3. Ca este important sa protejam mediul in care traim si sa ne bucuram de resursele naturale cat mai mult, in defavoarea celor artificiale.
4. Ca atunci cand vrei sa cumperi ceva e bine sa te gandesti de doua ori daca intr-adevar ai nevoie de acel obiect, in caz contrar, poti economisi si utiliza banii in alte scopuri.
5. Ca timpul petrecut in familie poate fi o sursa de fericire.

In final, nu uita ca a alege acest stil de viata nu inseamna a face sacrificii, ci a reanaliza lucrurile care conteaza pentru tine. Presupune a alege sa renunti la cele care doar ocupa timp si spatiu, fara a te face mai fericit. Si ca, in consecinta, pentru fiecare dintre noi, a fi minimalist poate insemna altceva.

Crezi ca ti se potriveste acest stil de viata tie si familiei tale?

 

Citeste mai multe despre acest subiect:
Din experienta unui parinte: Ce nu-mi pare rau ca am cumparat
Ajuta-l pe copil sa renunte la lucrurile inutile

Ce inseamna stilul de viata minimalist

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe