characters characters

Copilul tau l-a luat pe "Nu pot" in brate?

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 februarie 2010    |   5189 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Ti se intampla deseori ca atunci cand ii ceri copilului tau sa faca ceva, sa iti raspunda extrem de repede printr-un "Nu pot"? Majoritatea copiilor utilizeaza aceasta sintagma atunci cand nu vor sa faca ceva, cand sunt plictisiti si vor sa stai alaturi de ei pentru a face ceva sau daca ii deranjezi cand fac o activitate care le face mare placere. Daca ti s-a intamplat sa-l auzi destul de frecvent pe copilul tau spunand "Nu pot", aminteste-ti ce anume i-ai spus si ce ai facut. Cum ai rezolvat situatia?

Copiii care il iau pe "Nu pot" in brate au cateva caracteristici generale. Majoritatea dintre ei:

  • Raspund oricarei sarcini pe care o ceri a fi indeplinita cu “nu pot”.

 

  • Desi au mai realizat sarcina respectiva de cateva ori pana atunci, se agita incercand sa te convinga ca nu stiu sau nu sunt capabili sa realizeze sarcina respectiva 

 

  • Raspund "Nu pot" chiar inainte de a auzi pana la capat cerintele sarcinii.

 

  • Se ingrijoreaza si adopta o mimica de “fata plouata”.

 

  • Par nesiguri pe ei. 

 

  • Indiferent de ceea ce spun parintii chiar daca ii “iau cu vorba buna” sau ajung sa-i implore sa faca ceva, ei persista sa spuna ca “nu pot” sa faca asta.

 

Care sunt consecintele sociale la nivelul mediului in care copilul patrunde zi de zi? In primul rand, ceilalti copii pot deveni obositi de cerintele permanente ale unui copil “nu pot” de a-l ajuta. La scoala, colegii pot sa tinda sa-l evite si chiar sa-l excluda din activitatile sau jocurile lor. Ca parinti, puteti fi foarte repede iritati, iar profesorii de la clasa se plang permanent ca nu mai pot sa aiba grija de el si nu stiu ce sa-i mai faca si ca intreaga clasa si bunul demers al orelor este perturbat.

 

Ce poti sa faci ca parinte pentru a-i schimba aceasta atitudine?
1. Primele momente in care iti spune ca nu poate, lasa-l sa creada ca ai inteles asta si esti profund trista pentru el, dar…cere-i sa te asiste atunci cand indeplinesti tu cerinta.
Iata un exemplu: daca acum cateva zile isi lega sireturile singur, dar in aceasta dimineata spune ca nu poate si nu stie, arata-i cum se leaga. Indeplineste sub ochii copilului pasii dupa care intreaba-l daca a inteles. Cel mai sigur copilul va raspunde in mod afirmativ pentru ca el crede ca “a scapat” in aceasta dimineata fara sa faca ceea ce i-ai cerut.. Insa dezleaga-i sireturile si cere-i sa procedeze singur cum ai facut tu. Fii pregatit sa faci fata unei reactii negative: cel mai probabil isi va incrunta foarte rapid fruntea, iar colturile gurii se vor cobori, fiind gata sa planga sau sa reactioneze agresiv. Ii mai poti arata inca o data, acordandu-i timp sa inteleaga si pastrand o atitudine calma si calda. Daca refuza, poti sa adopti o atitudine autoritara: “Nu te ridici de aici pana nu-ti legi singur sireturile” sau “Daca nu faci singur nu mai iesim nicaieri si ramai in casa”.


3. Dupa ce te-a asistat cere-i sa incerce si el.


4. Daca refuza, arata-i inca o data.


5. A treia oara in care il foloseste pe “nu pot” aplica o consecinta care stii ca nu-i place.


6. La scoala incearca sa colaborezi cu profesorul de la clasa si stabileste cu el un plan. Atunci cand copilul spune ca nu poate sa rezolve o sarcina, profesorul sa insiste pentru a incerca folosind argumente si un ton calm, pastrand ideea de oferire neconditionata de ajutor. Dupa realizarea chiar si a unui singur pas din intreaga problema e necesara acordarea unei recompense pentru a-l stimula. In mediul scolar este foarte importanta lauda de fata cu ceilalti colegi si atentia cadrului didactic directionata spre el.


7. In privinta temelor pentru acasa incearca sa nu cedezi si sa ajungi sa le faci tu in locul copilului tau pentru a evita plansetele. Eventual poti sa ii explici primul exercitiu. Daca nu intelege atunci, scrie niste exercitii asemanatoare  pe o foaie separata de hartie pentru ca el sa le rezolve. O replica de genul “Nu vei trece mai departe pana nu rezolvi exercitiile acestea ca sa fim amandoi siguri ca de aceasta data vei intelege si vei reusi sa le faci” este utila pentru a-l convinge sa renunte la “nu pot”.

 

Cu un copil care adopta aceasta negatie e nevoie de multa rabdare si timp. El mizeaza tocmai pe nervii tai, resursele limitate de timp pe care le ai, precum si dorinta de a economisi si a evita starile negative si tensiunea din casa.

Tu ai intampinat astfel de probleme cu copilul tau? Daca da, cum ai reusit sa le solutionezi?

 

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe