characters characters

Copilul meu e laudaros

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 ianuarie 2011    |   4307 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

copilul meu e laudarosCunoasterea si asumarea propriilor merite reprezinta un lucru benefic.. Exista insa o limita dincolo de care persoanea care isi asuma propriile merite este considerata “laudaroasa”.  Cum il inveti pe copil modestia?

Iti propunem sa incepi cu un exercitiu:
Bifeaza care dintre urmatoarele caracteristici il descriu pe copilul tau:
1. Cauta in mod permanent atentie din partea celor din jur si nu se opreste pana cand nu o dobandeste.
2. Se angajeaza in actiuni care deseori nu sunt permise de catre adulti si frecvent incalca regulile.
3. In clasa nu adopta rolul clovnului, ci se manifesta in asa fel incat ceilalti sa ii recunoasca superioritatea din punctul de vedere al capacitatilor fizice sau intelectuale (de exemplu: sare cat poate de sus la ora de educatie fizica pentru a bate recordul oricarui alt copil, vine mereu  cu argumente in plus sau informatii in cadrul orelor etc.).
4. Raspunde foarte repede la orice stimul din jur.

Consecintele unui astfel de comportament afecteaza familia in ansamblul ei, mai ales daca exista si alti frati, precum si clasa de elevi din care face parte.  Ceilalti copii din clasa vor ezita sa se puna in valoare daca au in fata „un vulcan comportamental”.De asemenea, spiritul de competitie poate fi extrem de crescut intr-o clasa in care se afla si un copil cu astfel de comportament.  Acest lucru poate afecta coeziunea de grup si munca de grup.

De ce apare un astfel de comportament?

  • Pentru ca simte nevoia sa fie in centru atentiei
  • Are nevoie de afectiune din partea celorlalti
  • Mascheaza uneori diverse anxietati
  • Are capacitati de care parintele nu este constient, iar prin actiunile sale incearca sa-i atraga atentia parintelui asupra acestui fapt.

Cum ar trebui sa relationezi cu un astfel de copil?

1. Ofera-i mai multa atentie inainte ca el sa ti-o ceara.

2. Rasplateste-l imediat ce a realizat o actiune adecvata sau a indeplinit o sarcina.

3. Sanctioneaza faptele nepotrivite pe care le face, dupa care nu ii mai acorda atentie deloc.

4. Incearca sa petreci mai mult timp alaturi de copilul tau. Asta inseamna sa ii acorzi zilnic cateva ore in care pur si simplu sa discutati sau sa realizati diverse activitati.  

5. Atunci cand comportamentul sau este nepotrivit, nu ii atrage atentia de fata cu alte persoane pentru ca isi va accentua comportamentul. Preferabil este sa il chemi intr-o camera separata si sa discuti cu el.

6. Ofera-i sarcini in care sa fie nevoie de o implicare cat mai mare din partea copilului. In acest fel il vei tine ocupat si concentrat asupra sarcinii respective, reglandu-si astfel, in timp, felul in care relationeaza cu ceilalti.

7. Inventeaza povesti despre astfel de copii si cere-i sa elaboreze o serie de solutii. Cum crede ca ar trebui sa se comporte lumea din jur cu un copil care se lauda in mod permanent? Care sunt cauzele unei astfel de atitudini si ce s-ar putea face pentru a o elimina?

Tu ce solutii crezi ca ar functiona in cazul unui astfel de copil?



Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe