characters characters

Copilul lenes

Cum ajutam copilul care spune frecvent „Nu am chef!” sau „Mi-e lene!”

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 august 2020    |   2161 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

copilul lenes
Cum ajutam copilul care nu are chef sa faca nimic, care se sustrage de la orice activitate, care refuza sa ofere ajutor sau sa se implice pentru ca ii este mai usor astfel.

Citeste si:

Copii lenesi sau copii nemotivati?

Opt tipuri de copii dezorganizati


Cum faci diferenta dintre obiceiul de a fi lenes si alte probleme emotionale

Este usor sa etichetam un copil sau un adult ca fiind lenes atunci cand refuza sa ajute, cand nu are initiative sau prefera sa evite responsabilitatile. In multe cazuri de acest fel, nu lenea este cauza pasivitatii, ci alte probleme, precum:

  • anxietatea – temerile copiilor ii pot face sa evite situatii sau activitati diverse. Anxietatea sociala (teama de a fi judecat, respins sau umilit in situatii sociale) ii poate determina pe copii sa nu ofere ajutor atunci cand o alta persoana are nevoie, sa vrea sa stea acasa in loc sa participe la diverse activitati si sa se izoleze de restul familiei.
  • depresia – apare si la copii si adolescenti si le afecteaza nivelul de energie, vitalitatea si entuziasmul si bucuria de viata. Poate fi declansata de un anumit eveniment sau poate aparea treptat, pe fondul unei vulnerabilitati mostenite genetic. Conflictele frecvente in familie, critica excesiva a parintilor, respingerea sociala, imaginea de sine negativa, esecurile, toate acestea sunt factori care in copilarie si adolescenta contribuie la aparitia simptomelor de depresie. In aceste cazuri, apatia este diferita de lene sau comoditate.
  • probleme de somn sau alimentatie. Copiii cu un stil de viata nesanatos nu vor avea suficienta energie pentru a-si indeplini toate sarcinile legate de scoala sau casa. Somnul insuficient si alimentatia nesanatoasa reduc in mod semnificativ nivelul de energie al copilului tau.
  • teama de esec. Copiii care sunt frecvent criticati sau descurajati isi vor pierde motivatia de a mai incerca, iar acest lucru poate fi usor confundat cu lenea sau comoditatea.

Cum ajuti copilul lenes sau comod


Daca niciuna dintre cauzele de mai sus nu explica pasivitatea copilului tau, cel mai probabil, aceasta se datoreaza comoditatii: copilul a invatat in timp ca este mai usor sa nu depuna efort. Partea buna este ca acest lucru inseamna ca poate invata si opusul: bucuria si satisfactia de a indeplini responsabilitati, idei si proiecte. Cum poti face acest lucru?


Prin exemplu personal. Deseori, oboseala si stresul predispun parintii la un stil de viata sedentar. Daca vrei sa il ajuti pe copilul tau sa depaseasca tendinta spre comoditate, este important sa te vada pe tine facand acest lucru. Redu treptat timpul petrecut in mod sedentar si adopta obiceiuri care te ajuta sa fii mai productiv.

Evita sa il critici sau sa il etichetezi drept lenes. Aceasta strategie nu va face decat sa incurajeze comportamentul copilului tau, care nu va fi motivat sa coopereze cu tine. In schimb, ii poti cere ajutorul, aratandu-i ca il apreciezi si ca efortul depus de el este important. Vorbeste si altor membri ai familiei despre cat de mult te-a ajutat si cat apreciezi acest lucru.

Nu trece cu vederea evitarea responsabilitatii. Mai ales cand vine vorba de preadoelscenti si adolescenti, sarcinile casnice ar trebui impartite intre toti membrii familiei. Il ajuti astfel pe copil sa isi formeze abilitati de viata, dar si sa descopere ca responsabilitatile casnice care ii displac atat de mult nu sunt pana la urma, atat de complicate sau dificile.

Treptat, permite-i copilului tau sa faca lucrurile pe care le faceai in locul lui. Multi copii invata sa fie lenesi pentru ca parintii sau alti adulti fac in locul lor lucruri pe care ei sunt capabili sa le faca. Astfel apare fenomenul neajutorarii invatate, dar si al comoditatii.

Pune accentul pe satisfactia lucrului bine facut. Copiii lenesi au nevoie sa descopere ca efortul aduce satisfactii mai mari decat comoditatea. Ajuta-l sa descopere acest lucru vorbindu-i despre multumirea pe care o simti tu dupa ce ai indeplinit un proiect, spunandu-i ca esti mandru de eforturile depus de el si intrebandu-l cum se simte cand stie ca a incheiat o sarcina dificila.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe