characters characters

Copiii si violenta de la televizor

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 ianuarie 2011    |   5150 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

copiii si violenta TVMajoritatea copiilor si-ar petrece cu placere intreaga zi in fata televizorului sau calculatorului. De asemenea, multi dintre adulti sunt la fel de dispusi sa isi petreaca timpul in acelasi fel. Diferenta dintre adulti si copii este ca cei din urma nu si-au dezvoltat inca abilitatea de a alege in mod responsabil programele pe care le urmaresc. De aceea, multi dintre ei ajung sa intre in contact cu scene de violenta pentru care nu sunt pregatiti din punct de vedere emotional. Parintilor le revine asadar rolul de a controla interactiunea dintre copii si televizor.


Efectele violentei din programele TV asupra copiilor

Printre efectele pe care violenta de la TV le are asupra copiilor se numara:
  • desensibilizarea copiilor fata de violenta
  • considerarea violentei ca modalitate de rezolvare a problemelor
  • imitarea comportamentelor violente in interactiunea cu alti copii
  • identificarea cu rolul de victima sau agresor
  • teama ca pot deveni si ei victime ale violentei

Cum sa-ti protejezi copilul de violenta de la televizor

Chiar si desenele animate prezinta un anumit grad de violenta. De aceea, inca de la cele mai mici varste, copiii privesc scene care prezinta batai, urmariri sau lupte. Violenta este prezenta si in viata reala, asadar solutia nu este sa il tii pe copil departe de tot ce inseamna agresiune, ci sa il ajuti sa inteleaga violenta de la TV altfel decat pe cea din viata reala.

Iata cateva masuri pe care poti sa le iei:
1. Explica-i  inca de la cele mai mici varste ca violenta din desene animate sau din filme este diferita de cea din viata reala. In timp ce actorul care joaca un rol nu este ranit in realitate, un copil care va fi agresat in acelasi fel va suferi cu adevarat.

2. Incearca sa alegi impreuna cu copilul tau programele pe care le urmareste, pentru a te asigura ca acestea nu contin un numar mare de scene violente. In Olanda, Belgia si Ungaria, 42% din copii decid singuri la ce anume vor sa se uite si isi aleg desenele animate. In Romania, se pare ca 32% din parinti aleg programul TV pentru copiii lor, iar alti 32% il aleg impreuna cu copilul.

3. Daca iti surprinzi copilul urmarind un program cu continut violent, explica-i de ce nu este bine sa il urmareasca si schimba apoi canalul sau opreste televizorul.

4. Asigura-te ca timpul copilului este impartit clar intre timpul acordat invatarii si timpul liber, pe care il poate petrece jucandu-se, citind sau uitandu-se la televizor.

5. Ofera copilului destule alternative de petrecere a timpului liber pentru ca televizorul sa nu fie niciodata singura sau prima optiune a sa.

6. Nu ii permite copilului sa se uite la televizor inainte de a adormi. Poate sa aiba cosmaruri sau dificultati in a adormi. Iti sugeram sa inlocuiesti privitul la televizor cu o poveste de seara
 
Nu uita ca televizorul poate avea un rol important in educatia copilului. Pentru a te asigura ca nici pe viitor copilul tau nu va fi afectat de violenta de la TV, il poti orienta inca de mic spre programe educative, din care poate invata lucruri noi.






Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe