characters characters

Conflictele de familie in vacanta

De ce apar si cum le putem evita

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 iulie 2023    |   540 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

conflictele de familie in vacanta de vara
Vacanta de vara ar trebui sa fie despre relaxare, bucurie si lipsa de griji. Deseori insa, vacanta in familie ajunge sa fie umbrita de neintelegeri, stres si nevoi diferite, care pot duce la conflicte si frustrare.

Citeste si:


Traditii de familie in vacanta de vara


Trei recomandari pentru vacanta de vara confirmate de studii


Motive frecvente pentru care apar conflictele in familie in vacanta


Copiii si parintii au nevoi diferite in vacanta

Parintii au nevoie de relaxare si odihna in vacanta, in timp ce copiii au nevoie de stimulare, activitati distractive si timp petrecut alaturi de parinti. Frustrarea nevoilor fiecarui membru al familiei poate duce la tensiuni, iritabilitate, reprosuri sau critica.

Posibile solutii pentru a evita aceasta situatie: fiecare parinte poate petrece timp singur relaxandu-se, in timp ce celalalt parinte petrece timp cu copiii; activitatile de grup pentru copii din cadrul hotelului sau, daca ati plecat in vacanta cu o alta familie, incurajarea copiilor de a petrece timp alaturi de ceilalti copii din grup.

Limitele financiare

Copiii sunt usor atrasi de toate activitatile, suvenirurile sau jucariile pe care le intalnesc in vacanta, insa parintii trebuie sa ia in considerare limitele bugetului pentru vacanta. Stabilirea unor reguli legate de cheltuielile zilnice in vacanta inainte de plecare ar putea ajuta la prevenirea conflictelor aparute din acest motiv.

Rivalitatea dintre frati

Mai mult timp liber petrecut impreuna inseamna deseori pentru frati, mai multe ocazii de a-si exprima rivalitatea si gelozia. Nevoia de a imparti un spatiu mai limitat si de a concura pentru atentia parintilor sunt alti factori care pot contribui la conflicte mai frecvente intre frati in vacanta.

Daca te afli in aceasta situtie, incercati sa petreceti timp separat cu fiecare copil in parte, astfel incat sa limitati timpul petrecut de copii impreuna, dar si sa le oferiti fiecaruia atentia nedivizata de care au nevoie.

Anxietatea legata de calatorie

Mai ales daca ati plecat intr-un loc departe de casa, a carui limba nu o vorbiti, nivelul de stres si anxietate poate creste considerabil, mai ales la inceputul vacantei. De aceea, pentur a preveni aceasta situatie, este benefic sa va informati cat mai in detaliu despre cultura, riscurile sau regulile importante in destinatia aleasa.

Asteptarile nerealiste

Entuziasmul de a descoperi un loc nou ne poate aduce in situatia in care planificam prea multe activitati sau vizite intr-o singura zi, ducand la epuizare, iritare si conflicte. Daca observi ca se intampla acest lucru, reduceti lista zilnica de obiective turistice sau activitati.

Mai putin timp petrecut in solitudine

Parintii isi pot gestiona mai bine stresul daca au timp pentru propriile nevoi. Deseori, acest lucru inseamna timp petrecut singur – fie dimineata, la cafea, fie seara inainte de culcare. In vacanta insa, programul de somn al copiilor tinde sa nu mai fie respectat, iar majoritatea activitatilor sunt realizate in familie. De aceea, capacitatea parintilor de a face fata stresului poate fi mai redusa. Incercati sa introduceti in programul zilnic cel putin o ora-doua in care fiecare parinte ramane singur pentru a se relaxa sau odihni, in timp ce celalalt parinte petrece timp cu copiii.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe