characters characters

Ce prieteni ar fi bine sa aiba copilul meu?

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 mai 2010    |   3428 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Inca de la cele mai mici varste, copiii interactioneaza intre ei in functie de interesele pe care le au si jocurile desfasurate impreuna. Proximitatea spatiala joaca un rol important atunci cand ne referim la prietenii din vecini sau cei de la gradinita pe care si-i formeaza. Se poate vorbi de doua categorii de copii: unii care au foarte multi prieteni si copiii solitari, care care au doar unul sau doi. Cate tipuri de prieteni exista si care sunt avantajele fiecaruia?

 

Una dintre clasificarile posibile ale  "tipurilor" ideale de prieteni pe care un copil ar fi bine sa il aiba este aceasta:


1.Confidentul este acel prieten caruia copilul poate sa-i spuna orice i se intampla, cele mai ascunse ganduri, parere si actiuni pe care le-ai realizat, “mici prostii” pe care parintii le afla mai tarziu, si asta in situatia in care intr-adevar le afla. Pe acesta il pastrezi prin comunicare frecventa cu el, intalniri acasa, joaca impreuna, invitatii la diverse evenimente de familie, cum ar fi ziua de nastere a mamei, a fratelui mai mare etc.


2. Prietenul de sex opus
poate fi gasit la gradinita, in parcul de joaca pentru copii sau printre vecini. Avantajul unui astfel de prieten consta in faptul ca ofera copilului tau  posibilitatea de a intelege ca fetele nu sunt niste "extraterestri" sau ca baietii  nu sunt buni doar la batai si atat. De la cel de sex opus va invata cum functioneaza gandirea, ce comportamente sunt diferite, cum le place fetelor/baietilor sa fie tratati si cum sa interactioneze cu ele/ei.


3. Prietenul atletic
se intalneste pe terenurile de joaca si unde se practica sport, ca de exemplu la baschet, fotbal, inot etc. Ideal ar fi sa realizeze activitati sportive precum mersul cu bicicleta, inot, mersul cu rolele etc. Un astfel de amic ajuta foarte mult si la dezvoltarea fizica a copilului prin parcticarea de activitati ce nu se desfasoara in casa.


4. Un prieten mai mare ca varsta
poate juca rolul de model pentru copilul tau. Aici vorbim de un verisor, o cunostinta apropiata copilului si familiei de la care se pot invata modalitati de conduita, regulile necesare a fi respectate, cum sa se comporte in diverse situatii sociale etc.

 

5. Prietenul pe care copilul tau il alege este unul dintre cei mai important si asta pentru ca e primul pas spre independenta pe care copilul tau il face. Il alege din motive personale, dupa propriul set de criteriii pe care si l-a stabilit in mod constient sau inconstient.

Aceste tipuri de prieteni sunt valabile oricarei varste. Daca privesti cu atentie chiar si in grupul tau de prieteni, ii poti identifica probabil cu usurinta.


Ce alte lucruri ar fi bine sa cunosti despre prietenii copilului tau? Iata cateva sugestii.

  • Daca prietenii copilului tau sunt mai mari decat el, atunci foloseste regulile inca din momentul in care ei intra in casa. Jucariile se impart intre toti copiii, certurile nu isi au locul, lucrurile se asaza la locul lor, inainte de plecare, iar bataile sunt interzise. 

  • Oricand au nevoie de ceva pot sa vorbeasca cu tine, sa-ti ceara sfatul sau ajutorul. De asemenea atunci cand copilul tau iti cere sa ramana peste noapte la familia unui amic, asigura-te ca va fi bine primit.

  • Nu uita sa-ti pui deoparte instinctele de “aparare” a propriului copil atunci cand acesta se confrunta pentru prima data cu mici certuri sau neintelegeri. Implicarea parintilor uneori duce la stricarea relatiilor intre familii. E momentul sa invete singur din micile greseli cum trebuie sa se comporte. Asa va dezvolta un set de abilitati sociale si de comportament. E timpul sa invete sa fie pe cont propriu, chiar daca “e atat de mic”.


Recomandarile tale

Cati prieteni are copilul tau? Printre ei poti sa gasesti cei specificati in categoriile de mai sus? Asteptam raspunsurile tale.


Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe