characters characters

Ce greseli fac parintii in privinta disciplinei?

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 august 2010    |   3211 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Cand parintii nu obtin rezultatele dorite in educatia copilului, este natural sa se intrebe unde procedeaza gresit si cum ar putea sa imbunatateasca situatia. De cele mai multe ori, asa numitele "greseli" pe care le fac parintii sunt modalitati prin care incearca sa rezolve repede si usor o situatie dificila. Uneori, aceste modalitati dau rezultate, alteori nu.
 
 
Iata cateva dintre ele care pot avea si efecte "secundare", pe care nu ti le doresti:
1. O mica-mare minciuna pe care o spun in fata copilului.Chiar daca pare o nimica toata, stii vorba: “ulciorul nu merge de multe ori la apa” si iti vei da seama intr-o zi ca tocmai ai fost victima copilului tau, in privinta minciunilor. E mai bine sa prezinti adevarul asa cum e. Copiii cred ce le spun parintii, intrucat acestia sunt adultii care le ofera siguranta, iubire si confort. Pentru o relatie bazata pe incredere, este bine sa ii prezinti copilului adevarul, chiar daca este neplacut, intr-un mod in care copilul il poate intelege. Astfel, te vei putea astepta pe viitor la aceeasi sinceritate din partea lui. 
 
2. Amenintarile pe care le arunca doar-doar se va cuminti cel mic. “Vine bau-baul”, “Te dau la tigani”, “Se supara Doamne-Doamne pe tine” etc. Acestea contribuie la aparitia stereotipiilor sociale si formeaza comportamentele de discriminare inca de la cele mai mici varste. In plus, pot da nastere la temeri si anxietati care sa afecteze echilibrul emotional  al copilului, fara a-l determina insa pe copil sa renunte la comportamentul nepotrivit.
 
3. Discordanta intre ceea ce spui si ceea ce faci. L-ai pedepsit? Atunci pedepsit ramane. Nu iti retrage vorbele si nu-l lua in brate, nu-i da ciocolata pe care ai gasit-o in poseta sau nu ii permite sa iasa afara din camera lui daca a fost strigat de vreun alt copil, la joaca, afara. Comporta-te in conformitate cu ceea ce ai spus. Incalcata regula de consecventa si continuitate, copilul stie ca poate forta nota de mai multe ori fiindca ar putea scapa nepedepsit. Nu-ti doresti asta, nu-i asa?

4. Dezacordul intre ceea ce spune un parinte si ce alege celalalt sa zica. Daca unul dintre ei ia o decizie, ar fi bine ca celalalt sa o respecte. De asemenea, dezcordul privind educatia copilului este de preferat sa se rezolve in discutii la care copilul sa nu asiste. Cand sesizezi ca partenerul tau este pe cale sa ia o decizie cu care stii ca nu vei fi de acord, roaga-l sa aveti o discutie inainte si amanati momentul in care il anuntati pe copil decizia luata pana cand veti cadea de acord.
 
5. Acordarea de recompense ce intra in categoria alimentelor. Functioneaza bomboana din buzunar pentru a-l face sa nu mai planga? Sigur ca da. Se va mai intampla sa planga chiar daca nu i s-a intamplat nimic pentru a primi din nou bomboana? Cu siguranta. Alimentele si dulciurile sunt in principal interzise ca si forma de recompensare a copilului. Unii copii ajung sa fie obezi din aceasta cauza, intreg sistemul de mese zilnice se da peste cap din cauza micilor gustari, iar comportamentele nedorite vor aparea mai des la copil.
 
6. Pierderea controlului atunci cand apare furia te face sa spui lucrui care il pot rani pe copil.  Cateodata replici ca “Numai probleme imi faci”, “Esti o pacoste la casa omului” pot crea probleme foarte mari in dezvoltarea emotionala a copilului. De aceea, invata sa faci un pas inapoi si sa regandesti situatia. Putea fi si mai rau. Ce s-a intamplat e gata intamplat. Este cazul sa cautati impreuna o solutie.

7. Recompense ori amenintari ce vizeaza lucruri viitoare.
Ti s-a intamplat ca in miezul zilei sa-ti faca o scena in magazin pentru ca isi doreste o anumita jucarie si tu sa ii spui ca daca nu inceteaza, nu ii vei mai citi povestea de seara sau nu veti mai merge in parc? Momentul mentionat de tine este mult prea indepartat ca un copil prescolar sa il poata intelege. El nu poate sa anticipeze ce se va intampla diseara sau maine pentru ca notiunea de timp inca nu este prea bine fixata. in plus, ei uita destul de repede ce au facut gresit si nu vor intelege de ce anume in aceasta seara nu ii mai citesti povestea.

8. Lipsa de rabdare.
Prescolarii au nevoie de timp pentru a realiza multe dintre comportamentele care adultilor li se par banale. Aminteste-ti ca e copil si ii e greu sa faca totul cu vitezaa pe care o pretinzi. Miscarile lui sunt inca incetinite datorita insuficientei dezvoltari a muschilor membrelor. Ai rabdare si ofera-i sarcini care sa nu fie dependente de o dimensiune temporala.


Recomandarile tale

Ti se par cunoscute aceste decizii pe care le iau parintii? Ce alte "greseli" care apar in educatia copilului cunosti? Asteptam raspunsurile tale.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Valentina Cretan
    Valentina Cretan    20.08.2010 - 08:44
    Parintii mai fac si alte greseli, precum ar fi ca ei sunt primii care incalca regulile impuse copilului, chiar in prezenta acestuia. Uita ca sunt un model pentru propriul copil si ca, in general, copilul e oglinda parintelui.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe