characters characters

Ce faci cand copilul tau chiuleste?

20 octombrie 2010    |   8733 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Chiar daca stim prea bine ca a chiuli de la scoala este ceva destul de obisnuit, fie pentru ca si noi am facut asta odata, fie pentru ca am primit deja plangeri de la dirigintele copilului nostru, fuga de la scoala poate sa devina o problema serioasa. Ea a inceput sa fie considerata un obstacol cu care se confrunta cadrele didactice si conducerea scolii. E un adevarat fenomen, cu atat mai mult cu cat unii copii care chiulesc sunt gasiti prin baruri sau sunt implicati in infractiuni.

 

 

Iata cum se poate comporta un copil care chiuleste de la scoala:
•    Fuge de la majoritatea orelor pe care le are intr-o zi de scoala;
•    Poate sa nu mearga deloc la scoala sau pur si simplu sa “isi ia talpasita” dupa a doua ora;
•    Are multe absente in majoritatea rubricilor din catalog;
•    Lipseste de la scoala fara ca tu, parintele sa fii informat de asta ori sa ti se fi cerut voie;
•    Are performante scolare scazute, tocmai pentru ca lipseste de la ore;
•    E preocupat doar de anumite lucruri care nu prea au legatura cu mediul scolar;
•    Are prieteni mai mari decat el;
•    Cu siguranta nu si-a gasit amici printre colegii de clasa ori daca ii are, sunt mari sansele ca si acestia sa obisnuiasca sa lipseasca de la scoala;

Si pentru ca fiecare problema poate fi analizata si solutionata, noi iti oferim o serie de sugestii despre cum anume sa gestionezi comportamentul unui copil care chiuleste de la scoala in mod frecvent:

1.  S-ar putea ca acest comportament sa fie rezultatul unei lipse de incredere in propria persoana. Copilul poate simti ca nu este suficient de valoros si ca nu are ce cauta printre ceilalti copii, de aceea alege “fuga”. Imposibilitatea ori dificultatile crescute in a-si indeplini anumite responsabilitati poate fi si ea una dintre cauze. In aceste situatii, comunicarea parinte-copil este foarte importanta. Incearca sa afli care sunt problemele ce stau la baza alegerii de a chiuli. Daca uneori iti spune ca fuge pentru ca nu ii place o anumita materie, s-ar putea ca absentele lui sa arate de fapt o problema de acomodare la toate materiile.

2. Furia si frustrarea de a nu putea sa stabileasca relatii de prietenie cu colegii de clasa s-ar putea sa reprezinte cauzele comportamentului. E posibil sa se considere un “inadaptat” la mediul clasei, iar reactia sa de aparare ar fi “nici mie nu-mi pasa de voi”, de aceea va incerca sa-i evite cat poate de mult. Discutii cu profesorii de la clasa, sfatul consilierului scolar si actiuni la nivel de clasa, toate acestea sunt necesare daca situatia creata se datoreaza furiei.

3. Nevoia de apartenenta, de a face parte dintr-un grup poate fi solutionata daca incerci sa identifici activitatile extrascolare in care se angajeaza cu placere. Sunt numeroase cluburi sportive, cluburi scolare, ateliere care abia asteapta sa mai primeasca un membru in echipele lor. Totul se invata prin modelare. Daca copilul observa ca este acceptat in alte grupuri, se deprinde cu ce anume inseamna valorile unui grup, munca de echipa, ce abilitati si comportamente folosesc cei mai de succes membri, sunt mari sansele sa preia putin din toate acestea si sa-si contureze propria identitate. Fuga nu va mai reprezenta atunci o solutie.

4. Atunci cand copilul este deschis si comunica cu tine, iti spune clar ca nu vrea sa mearga la scoala, nu ii spune “Nu ai voie sa chiulesti”. Copiii fac exact invers decat ce le spui de aceea, nu ii arata ca esti impotriva, ci pur si simplu incepe discutia in felul urmator:”Daca vrei sa fugi, intr-adevar poti sa faci asta, dar hai sa ne gandim putin care sunt avantajele si dezavantajele comportamentului de a chiuli, in cazul tau”.  De asemenea, aceasta discutie poate fi ocazia de a intelege ce anume incearca sa evite copilul atunci cand chiuleste.

5. Cauta sa afli daca fenomenul chiulitului s-a extins la majoritatea colegilor de clasa ai copilului. Intr-o astfel de situatie, poate ca problema nu e la copilul tau, ci undeva la nivelul intregii scoli, a conducerii, a procesului de predare-invatare si evaluare. Un front comun al parintilor ar fi potrivit pentru a face schimbari de conduita si mici reforme privind procesele educationale desfasurate in scoala. Asadar, este necesar sa comunici cu toate persoanele implicate in procesul educatiei. Poti face acest lucru si online, creand un grup de discutie al clasei. Invita apoi cadrele didactice ale si parintii colegilor copilului, pentru a dezbate problemele intampinate la clasa sau acasa, pentru a primi sprijin din partea profesorilor si pentru a discuta si cu alti parinti care se confrunta cu problemele tale.

6. Aminteste-ti ca scopul tau este de a-l face pe copil sa revina la scoala. Ai in vedere ideea ca “a te certa cu un copil care fuge de la scoala nu rezolva situatia”. Daca va dori, se va reintoarce atunci cand el va considera ca e necesar. Asa ca, nu lasa nicio portita inchisa. Fii deschis la orice propunere si orice idee pentru a-i schimba comportamentul spre directia potrivita.

Tu ce metode folosesti atunci cand te confrunti cu o astfel de situatie in viata copilului tau?

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • ana maria avram
    ana maria avram    24.04.2014 - 11:19
    Ii explic ca nu e bine si ca va ramane repetent si il pedepsesc.
  • Utilizator Anonim
    Anonim    10.11.2010 - 19:10
    Ce stupid sunt in clasa a VI-anu am chiulit pentru ca sunt prea mica dar allo daca toata clasa lipseste stai si tu ca prostu in clasa ca sa iti puna profa proful un 10 :-j nici gand !!!CHIULITI DRAGI COPII CHIULITI :)!!!
  • Utilizator Anonim
    gabi cincu    21.10.2010 - 18:16
    Copilul meu este in cls. a vIII-a, dar de chiulit nici vorba , de ce??? Pentru ca ma duc des la scoala si pentru ca i-am explicat ca degeaba chiuleste ca-si v-a face mai mult rau decat bine.Mai este un aspect sunt apropiata baiatului si mai este un aspect care ma avantajeaza pe mine ca mama acela ca are o fire mai moale si este un copil foarte bun si pot colabora bine cu el,sunt sigura ca parintii trebuie sa stie in ce cercuri se invarte copilul lor,asta este foarte important.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Absenteismul scolar
    Absenteismul scolar 2
    16 decembrie 2013   

    Copilul tau lipseste de la scoala din ce in ce mai des. Are tot ce-i trebuie pentru ca tu te asiguri de asta zi de zi si totusi te rasplateste intr-un asemenea fel. Ce poti sa faci?Iti propunem un scurt exercitiu care va va ajuta mai mult decat o simpla blamare si discutie in contradictoriu.

  • Cum vorbim copilului despre noul an scolar
    Cum vorbim copilului despre noul an scolar
    02 septembrie 2024   

    Reintoarcerea la scoala poate fi atat motiv de bucurie, cat si un motiv de stres pentru unii parinti. Perceptia pe care o are parintele influenteaza mult modul in care copilul va percepe reintoarcerea la scoala.

  • Neglijarea emotionala in copilarie si depresia la maturitate
    De ce neglijarea emotionala in copilarie poate duce la depresie la maturitate
    16 august 2024   

    Neglijarea emotionala in copilarie poate avea consecinte puternice asupra dezvoltarii emotionale a unei persoane si poate duce chiar la depresie in perioada de adult.

Mai multe