characters characters

Ce este autismul. Temerile parintilor copiilor cu autism

Propus de: Geta Chiriac   |   26 februarie 2013    |   2836 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

“Daca un copil nu poate invata in felul in care ii predam, atunci trebuie sa ii predam in felul in care el poate invata".(Ivar Lovaas)
                                                                             
Ce este autismul?  Cum este o persoana cu autism?  La aceste intrebari, multi oameni inca raspund cu “O persoana cu autism este o persoana care nu aude”. Autismul  este  una dintre  “enigmele” care de ceva timp a devenit fie marea provocare, fie marea necunoscuta, dar, in acelasi timp, si marea problema a numerosi parinti, educatori sau chiar a specialistilor.

Ce este autismul

Potrivit estimarilor internationale, incidenta tulburarilor din spectrul autismului este de 1 la 88 de copii. De asemenea, 4 din 5 copii cu autism sunt baieti.  Autismul poate aparea in orice familie indiferent de rasa, etnie sau mediu social.

Copiii cu autism prezinta deficite in ceea ce priveste comunicarea, socializarea, procesarea limbajului, jocul, abilitatatea de a fi independent de alta persoana, imitatia si generalizarea. Pe de alta parte, ei au comportamente in exces cum ar fi autostimularile, tantrumurile (accesele de furie), comportamentele agresive, comportamentele obsesiv-compulsive si comportamentele sociale inadecvate.

Autismul este o tulburare severa de dezvoltare, de natura neurobiologica. Semnele autismului se dezvolta aproape indotdeauna inaintea implinirii varstei de 3 ani, desi aceasta afectiune este uneori diagnosticata abia mai tarziu. In mod tipic, parintii devin ingrijorati atunci cand observa ca fiul/fiica lor nu incepe sa vorbeasca, nu raspunde la intrebari, nu interactioneaza ca si ceilalti copii de aceeasi varsta, nu are contact vizual si asa mai departe.

Temerile parintilor copiilor cu autism

Una dintre cele mai importante temeri ale parintilor copiilor cu autism este frica de a pierde achizitiile dobandite pana in acel moment. Alte intrebari ale parintilor sunt urmatoarele “Ce se va intampla cu copilul meu?”,  “Cum se va desfasura viata de acum incolo ?”.  Viata parintilor copiilor cu autism este plina de urcusuri si coborasuri.  De obicei, parintii copiilor cu autism se bucura mai mult pentru copiii lor, se bucura pentru fiecare succes oricat de mic ar fi si inteleg ca a avea un copil cu autism este un stil de viata pe care il vor avea de acum incolo.  Un stil de viata care uneori are multe neajunsuri, frustrari si tristeti, dar si multe bucurii si zambete nevinovate. Un stil de viata care te schimba si care te face sa te bucuri de cea mai mica realizare si care te face sa intalnesti oameni minunati. Alaturi de oameni minunati care lucreaza cu el si care cred in el, copilul se poate autodepasi si te va surprinde in fiecare zi.

Geta Chiriac
Lucrez la Asociatia Invingem Autismul si coordonez grupuri de socializare sambata
http://invingemautismul.ro/ce_este_autismul
http://www.facebook.com/pages/Saturday-Friends/143942472421724

 

Citeste si despre Interventia ABA in autism.

Comentează:
7 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Nora State
    Nora State    31.03.2015 - 19:31
    Anunt Bucuresti!
    Psiholog clinician , cu experienta de 6 ani in aplicarea principiilor ABA, doresc sa fac terapie la domiciliul copilului sau in cadrul cabinetului meu. Relatii la tel: 0766.264.096 Nora.
  • Utilizator Anonim
    Geta    22.03.2013 - 14:46
    Copii sunt diferiti cum si noi ca oameni suntem diferiti. Nu vi s-a intamplat niciodata ca unui membru al familiei un medicament sa ii faca bine si altul nu? Asa si aici. La unii copii exista progrese mai mari la altii mai mici. Depinde foarte mult de copil, de personalitatea lui.
    Metodele ABA s-au imbunatatit foarte mult de acum 20 de ani. Eu am un verisor de 23 de ani si daca ar fi avut parte de cunostiintele care exista acum ar fi fost totul altfel.
    Exista foarte multi copii care s-au recuperat. El este unul dintre.
    http://www.romania-actualitati.ro/autism_baiatul_caruia_ii_place_sa_alerge-25605
    Mai multe filmulete cu povesti reale le gasiti aici http://www.kanald.ro/tag/autism/.
    Mai bine de jumatate din ele sunt din centrul in care lucrez
  • Utilizator Anonim
    amonica    14.03.2013 - 07:50
    Mie, mi se pare ca se vindeca in mare parte spre adolescenta.Trebuie radbare, sa-i dai incredere si multa dragoste.
  • Utilizator Anonim
    andrusi    13.03.2013 - 19:01
    Din nefericire autismul nu se vindeca niciodata! O spun ca mama a unui baiat de 20 de ani, care a facut terapie ani de-a randul. Si-a insusit limbajul, comunicarea si multe achizitii de manipulare obiectuala. Stie ce vrea si cand vrea ceva, vrea pe loc. |E un scump, dar mereu va avea nevoie de supraveghere continua, de asigurarea traiului, nu este responsabil, nu are discernamant...Si il iubim mult cu totii, asa cum e! Dar dragi parinti, nu va faeti sperante si nu aruncati banii pana nu stiti sigur pe ce ii dati!
  • Utilizator Anonim
    stefan    11.03.2013 - 16:35
    Frances Tustin, nascuta in 1930,... o carte scrisa acum 20 de ani, nu mai e valabila, contrazisa de studiile mai recente.
  • Utilizator Anonim
    Geta    03.03.2013 - 14:23
    Nu. O am in biblioteca, insa nu am apucat sa o citesc.
  • Anca Munteanu
    Anca Munteanu    27.02.2013 - 16:32
    Ati citit ”Carapacea protectoare” de Frances Tustin, aparuta la editura Trei?

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Sindromul Asperger
    Sindromul Asperger – ce inseamna si cum il poti intelege mai bine
    25 septembrie 2019   

    „Boala mintala” sau „dereglare psihica” sunt etichete folosite de multe persoane atunci cand se refera la sindromul Asperger. De ce diagnosticul de tulburare de spectru autist (cum este sindromul Asperger) nu ar trebui folosit pentru a invalida eforturile si capacitatea unei persoane aflam impreuna.

  • Integrarea copiilor cu autism in invatamant
    3 idei pentru integrarea copiilor cu autism in clasa 1
    12 aprilie 2019   

    Esti parinte de copil cu autism? Sau esti cadru didactic? Citeste pana la final si obtine informatii valoroase! Descopera metode simple, utile si la indemana oricui pentru a activa copiii cu autism.

  • Tratament autism
    Abordarea BLUE in autism
    13 septembrie 2018   

    BLUE este o abordare terapeutica utilizata in terapia copiilor cu autism in cadrul Asociatiei AITA, insumand o serie de tehnici si principii din mai multe terapii clasice.

Mai multe