characters characters

Care sunt simptomele autismului

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 august 2010    |   10909 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Niciun parinte nu vrea sa se gandeasca la faptul ca micutul lor ar putea suferi de vreo tulburare precum autism sau altele ce intra in spectrul acesteia. Insa e important sa cunoasteti semnele si caracteristicile prin care se manifesta deoarece, identificat de timpuriu, se poate lucra cu copilul pe domeniile de dezvoltare unde apar problemele principale. Astfel, ulterior, el va putea sa mearga la scoala, sa dezvolte abilitatile necesare pentru a se integra in grupuri si in final, in societate.


Ce este autismul?
Important de stiut este ca aceasta tulburare cu o cauzalitate multipla inseamna un conglomerat de simptome, in diverse arii de dezvoltare. Semnele sunt identificate pentru prima data in perioada prescolara, cand parintele observa ca exista unele diferente in achizitionarea limbajului, in felul cum se comporta, cum se joaca copilul lor raportat la ceilalti de varsta similara. De asemenea, fiecare copil care sufera de aceasta tulburare va prezenta un ansamblu diferit de simptome.

 

Disfunctionalitati apar in urmatoarele 3 domenii la majoritatea copiilor cu autism:

 

  • Comunicarea verbala si non-verbala
  • Relationarea cu mediul inconjurator si tot ceea ce implica acesta
  • Flexibilitate in gandire si comportament


Care sunt semnele autismului?
1. Lipsa contactului vizual. De obicei, persoanele autiste se uita mai mult pe linia gatului si nu la ochii celui cu care interactioneaza. Acest lucru duce la perturbarea limbajului non-verbal si se pierd o multime de informatii pe aceasta cale. 


2. Lipsa feedback-ului. Copiii autisti nu raspund atunci cand o persoana le zambeste, nu vor schita zambetul, asa cum o facem noi in mod instinctiv.


3. Nu raspunde atunci cand este strigat pe nume decat foarte rar si nu e interesat de vocile familiare pe care le aude in jurul sau.


4. Daca i se misca un obiect in fata ochilor pentru a observa directia privirii, el nu va urmari obiectul, ci se va uita in alta parte.


5. Lipsesc gesturile prin care se comunica.
De exemplu, daca va despartiti de cineva cunoscut, nu va face cu mana, nu se va uita spre acea persoana pentru un “ramas-bun”, nu are rabdare sa stea daca vrei sa-l saruti pe obraji, prezentand mereu reactii de retragere. Nu ii place sa fie atins si nici mangaiat.


6. Lipsa empatiei. Persoanele cu autism au dificultati in a intelege sau identifica sentimentele celor din jur: nu pot interpreta semnele non verbale ale celor din jur: expresia faciala, postura.


7. Lipseste interesul de a atrage atentia cuiva cunoscut.
Poate in schimb sa loveasca foarte tare cu unele obiecte atunci cand face crize de furie. Nu percepe sentimentele si starile celorlalti, nu poate sa inteleaga semnificatia unei actiuni si invata totul automat.


8. Au nevoie de rutina, iar daca ceva intervine apar crize puternice de furie, zvarcoliri pe parchet, plansete, tipete si arunca cu obiectele din jur. Uneori chiar si mutarea unei mici piese de mobilier, schimbarea culorii paturii cu care il inveleai poate sa duca la astfel de manifestari.


9. Intarzierea dezvoltarii limbajului sau lipsa totala a comunicarii verbale.
In cazul in care limbajul este dezvoltat, poate aparea folosirea repetitiva sau stereotipa a acestuia: repetarea de multe ori a unui cuvant sau a unei expresii auzite de curand.


10. Prefera joaca solitara, nefiind interesat de ceilalti copii sau de jocul acestora. Nu ii place galagia si relationeaza mult mai bine cu o singura persoana, decat in grup.


11. Uneori la o simpla atingere sau o soapta pe care i-o spui poate reactiona extrem de dur. Copiii autisti percep atingerile si zgomotele la o intensitate mult mai mare decat noi. Astfel ca o bataie pe umar poate sa o simta ca pe o adevarata lovitura.


Pe langa toate aceste simptome apar si comportamente care au rolul de a-l calma:

  • Balansarea corpului (le plac foarte mult leaganele si jucariile din parc pe care te asezi si te leagana)
  • Lovitul din palme
  • Mersul in cerc in mod continuu
  • Lovirea urechilor cu intreaga palma
  • Miscari continue din fata spre spate a capului
  • Sunete pe care le scoate in mod repetat
  • Aprinderea si stingerea luminii intruna
  • Invartirea unor obiecte cu mainile, fara oprire

Fiecare caz de autism este special. Simptopmele de mai sus pot sa apara in combinatii diferite, de la caz la caz. Importanta este atitudinea parintelui sau a persoanei care are grija de copil, atentia si preocuparea de a identifica semnele care pot indica o tulburare de acest fel. Este indicata consultarea medicului daca sunt observate asemenea comportamente la copil, deoarece cu cat este identificata mai devreme aceasta tulburare, cu atat mai bune vor fi rezultatele terapiei si tratamentului de recuperare.

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Daniela    09.12.2016 - 13:16
    Bună ziua, am un băiețel de 2 ani și 4 luni.... Sunt foarte îngrijorată copilul tipa și în același timp își flutura mâinile și picioarele cam tot timpul! Dacă ii zic sa îmi scoată limba sau sa îmi facă ciao nu face! Ii place sa se joace cu ziare colorate și cu cuti! Avem programare pe 21-12-2016 la o vizita neuropsihiatrica dar eu ca mama nu mai am răbdare! Îmi poate spune cineva despre ce este vorba și ce pot face? Va mulțumesc!
  • Fără foto
    Ania    17.08.2016 - 14:07
    Din ce cauza apare autismul ? Sau se naste cu boala? Multumesc
  • Utilizator Anonim
    Florin    16.05.2013 - 11:29
    Un articol bun.
    Autismul este un simptom al altei boli, sau o boala secundara alteia. Tratatele de medicina explica autismul si tratamentul acestei boli asa cum au fost instituite in urma cu zeci de ani. Exista , spre fericirea celor deschisi, munca de pionierat care demonstreaza vindecarea autismului prin metode total diferite de cele cunoscute si practicate pana acum de medicina alopata. Oricate droguri, calmante sau psihologi si logopezi se vor folosi, dupa metodele clasice, sansele de recuperare sunt foarte mici atata timp cat cauza ramane neatinsa, asa cum spuneam mai sus. Pentru a disparea fumul, trebuie inlaturat focul.
    Florin, specialist in nutritie

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Sindromul Asperger
    Sindromul Asperger – ce inseamna si cum il poti intelege mai bine
    25 septembrie 2019   

    „Boala mintala” sau „dereglare psihica” sunt etichete folosite de multe persoane atunci cand se refera la sindromul Asperger. De ce diagnosticul de tulburare de spectru autist (cum este sindromul Asperger) nu ar trebui folosit pentru a invalida eforturile si capacitatea unei persoane aflam impreuna.

  • Integrarea copiilor cu autism in invatamant
    3 idei pentru integrarea copiilor cu autism in clasa 1
    12 aprilie 2019   

    Esti parinte de copil cu autism? Sau esti cadru didactic? Citeste pana la final si obtine informatii valoroase! Descopera metode simple, utile si la indemana oricui pentru a activa copiii cu autism.

  • Tratament autism
    Abordarea BLUE in autism
    13 septembrie 2018   

    BLUE este o abordare terapeutica utilizata in terapia copiilor cu autism in cadrul Asociatiei AITA, insumand o serie de tehnici si principii din mai multe terapii clasice.

Mai multe