characters characters

Care sunt avantajele folosirii calculatorului? De care dintre ele se bucura copilul tau?

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 noiembrie 2013    |   43666 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

avantajele folosirii calculatorului
Deoarece stim ca majoritatea copiilor petrec mult timp in fata calculatorului, ti-am propus pana acum o serie de materiale despre rolul acestuia in educatia copilului.

Am aflat impreuna ca exista avantaje si dezavantaje ale utilizarii lui. Ne oprim in acest material asupra avantajelor pe care le aduce computerul in educatie si te invitam sa ne spui de care dintre ele se bucura sau s-a bucurat copilul tau:

Iata principalele avantaje ale calculatorului folosit ca instrument eficient de invatare:

1. Calculatorul asigura invatarea prin joc. Multe produse educationale transforma invatarea intr-o activitate distractiva. Deoarece copiii invata cel mai usor atunci cand se joaca si deoarece copiilor le place sa se joace pe computer, invatarea pe calculator poate fi solutia ideala. Copilul invata lucruri noi fara sa depuna un efort special si fara sa se plictiseasca sau sa fie distras cu usurinta. De exemplu, ScoalaIntuitext.ro este un produs educational online ce ii ajuta pe elevii din clasele I-IV sa recapituleze acasa, prin joc, materia predata la clasa. Astfel, prin jocuri logice/ matematice/ “de programare”, prin animatii explicative sau experimente interactive copiii inteleg notiunile din programa scolara in timp ce se bucura de atractiile mediului online

2. Calculatorul faciliteaza intelegerea notiunilor noi, de care copilul se apropie mai greu.
Ele sunt mai usor intelese prin intermediul computerului intrucat acesta ofera suport vizual si auditiv si face posibila interactivitatea. In plus, copilul nu mai este nevoit doar sa asculte informatiile pe care i le ofera cineva, ci le descopera el insusi si are posibilitatea de a vedea “ce se intampla daca...”.


3. Calculatorul folosit in invatare ajuta la consolidarea informatiilor. Informatia teoretica nu este suficienta pentru invatare, iar copilul are nevoie de situatii in care sa aplice cunostintele pe care le-a invatat. De aceea, cele mai multe jocuri educationale contin o serie larga de exercitii prin care copilul isi fixeaza cunostintele.

4. Un alt avantaj pe care il ofera invatarea prin intermediul calculatorului il reprezinta posibilitatea testarii nivelului de cunostinte
la care a ajuns copilul. Rezultatele la test sunt furnizate in cateva secunde, de obicei insotite de recomandari privind felul in care copilul isi poate imbunatati performanta. Astfel, calculatorul te ajuta sa verifici daca cel mic a inteles cu adevarat notiunile noi.

5. Calculatorul face posibile modelarea si simularea fenomenelor care nu pot fi observate in realitate.
Copilul tau nu intelege cum au loc reactiile chimice sau nu isi poate imagina cu usurinta cum se produce o eruptie vulcanica? Computerul poate compensa cu succes dotarea insuficienta a laboratoarelor din scoli si poate usura intelegerea proceselor sau fenomenelor care nu sunt evidente. In plus, copilul poate reface oricand si de oricate ori doreste experimentele de laborator, poate vizualiza animatiile multimedia si poate simula diferitele fenomene naturale.

6. Calculatorul faciliteaza rezolvarea de probleme. Prin intermediul testelor cu feedback, care atunci cand copilul greseste, ii ofera indicii de rezolvare (atat indicii teoretice, cat si sub forma unor probleme asemanatoare). In felul acesta, pas cu pas, copilul este ajutat sa inteleaga si sa invete cum se rezolva diferitele tipuri de probleme. CD-urile educationale INTUITEXT 
 transforma notiunile abstracte intr-un continut multimedia captivant, de aceea, merita a fi instrumente de incredere in viata scolara a copilului tau.

7. Calculatorul te poate pregati pentru examen. Desi, poate suna straniu, e 100% adevarat. ExamenulTau.ro este creata pentru a facilita pregatirea  pentru Evaluarea Nationala, de la sfarsitul clasei a VIII-a. Limba romana si matematica vor fi parcurse prin peste 100 de filme de predare la fiecare disciplina, exercitii rezolvate in pasi, teste, simulari de examen si sfaturi pentru gestionarea emotiilor sau eficientizarea procesului de invatare.

Alte avantaje pe care le aduce calculatorul in educatia copilului:
A. Atunci cand iti doresti sa ii oferi o pregatire suplimentara ori sa exerseze ceea ce a invatat la scoala, poti sa-i oferi accesul catre site-urile special create pentru copii. Anxietatea indusa de testare scade substantial tocmai pentru ca in mediul online, copilul este cel ce isi poate seta nivelul la care sa lucreze si sa rezolve exercitiile. Atunci cand nu stie ceva, poate relua secventa de cate ori are nevoie ca sa inteleaga si sa rezolve.

B. Spre deosebire de televizor si de diversitatea canalelor pe care acesta le ofera, calculatorul permite interactiunea activa si selectiva cu materialele. A alege informatiile utile, a selecta sursele in care poti sa ai incredere sunt cateva dintre lectiile pe care le invata copiii care folosesc computerul in invatare. Asigura-te de faptul ca, inainte de a-l initia in aceasta lume virtuala, i-ai oferit toate sfaturile necesare si ca vorbesti in permanenta cu el despre cum foloseste internetul si computerul.

C. Produsele educationale pe calculator pot fi meditatorul ideal
deoarece sunt suficiente, copilul nu are nevoie de alte materiale, iar in plus, testeaza nivelul initial al copilului, il invata – ii explica, ii fixeaza cunostintele noi, apoi il testeaza. Cu softurile educationale copilul nu „toceste”, ci este ajutat sa inteleaga notiunile.

D. Interdisciplinaritatea.
Sunt foarte valoroase produsele educationale care au abordari interdisciplinare, deoarece il ajuta pe copil sa transfere informatiile in situatii si contexte noi, diferite. La fel cum se intampla in viata, cand pentru rezolvarea unor situatii problema apelam la solutii, uneori, atipice pentru genul acela de problema.

Pentru ca educatia copilului sa beneficieze de toate aceste avantaje, este bine sa ai in vedere cateva recomandari generale:

 • Supravegheaza-l atunci cand sta prea mult timp in mediul online.
 • Invata-l sa selecteze informatia, astfel incat sa nu piarda prea mult timp cu informatii de prisos.
 • Aminteste-ti sa-l inveti care este pozitia corecta in fata calculatorului si perioada de timp indicata de a sta cu privirea atintita asupra ecranului.
 • Verifica mereu ce site-uri a vizionat copilul tau pentru a sti care ii sunt preocuparile si pentru a evita pericolele online.


Care sunt avantajele calculatorului in educatie de care se bucura copilul tau?


*Sursa foto: Pixabay.com

Comentează:
9 comentarii

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu
 • Fără foto
  Cosma    30.10.2018 - 18:51
  Vreau sa stiu mai multe in legatura cu examenul care ma asteapta!
 • Fără foto
  fiola    24.01.2017 - 21:40
  It's ok
 • Fără foto
  fiola    19.10.2016 - 08:48
  pot sa il folosesc pentru o tema nu tot numai umpic o idee
  va rog
 • Fără foto
  fiola    19.10.2016 - 08:46
  Mi se pare super corect
  Bravoo
 • Fără foto
  Marina    14.04.2016 - 07:59
  Se relaxeaza
 • Utilizator Anonim
  corina    08.05.2011 - 09:34
  sunt de acord cu toate informatiile derulate in articol
 • Utilizator Anonim
  critasse    20.01.2011 - 18:48
  Si da!si nu!Ma refer la idei si concepte,care in final raman pe hartie si nu pot fi finalizate daca "din umbra" nu este "spionat",dandu-i din cand in cand impresia ca in ceea ce face(si poate face lucruri care sa-i transforme atat conceptia despre viata cat si caracterul).In final totul(jocul pe PC sau vizionarea TV)poate deveni ptr copil DEPENDENTA!!!Si e mai apriga decat orice drog.Mare atentie!Inca de la inceputuri,respectiv initiere,trebuie sa i se impuna ca intr-o joaca anumite zone sau tipuri de jocuri,dandu-i de inteles ca de cate ori incearca sa intre in zone interzise va pierde PC-ul.Cine nu a facut de la inceput acest lucru,tardiv mai incearca
 • Bernad Floare Barbara
  Bernad Floare Barbara    29.11.2010 - 06:16
  Da, calculatorul este un instrument indispensabil pentru copiii de azi, dar, asa cum bine ati punctatt,dar trebuiesc pastrate anumite limite; sa existe o supraveghere, chiar un orar; putem sa-i ajutam sa selecteze lucrurile cu adevarat importante si folositoare.Calculatorul este o fereastra catre lume ce iti aduce "acasa" lucruri pe care n-ai putut nici sa ti le imaginezi;raspunde curiozitatii si dorintei de cunoastere, descoperire;permite copilului sa-si evalueze cunostintele, sa si le imbogateasca.
 • Utilizator Anonim
  sabine65    04.11.2010 - 16:38
  Sunt de acord cu cele prezentate in articol. Nota 10 autorului(autorilor)

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe