characters characters

Cand fratii impart aceeasi camera

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 noiembrie 2012    |   2739 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Atunci cand ai un copil e dificil momentul in care te decizi ca a venit momentul ca cel mic sa doarma singur in camera sa. Insa ce faci atunci cand e vorba de doi frati care trebuie sa isi imparta camera? O serie de probleme pot sa apara, iar modul in care parintele gestioneaza aceasta situatie este foarte important.

Desi in multe cazuri fratii nu sunt prea incantati de ideea de a imparti camera, aceasta experienta are si cateva avantaje:
-    creeaza o apropiere mai puternica intre frati,
-    ajung sa se cunoasca mai bine,
-    invata ce inseamna cooperarea;,
-    invata despre toleranta si empatie,
-    descopera ca fiecare are drepturi care trebuie respectate de catre celalalt,
-    invata sa respecte nevoile celuilalt.

Pentru a-i ajuta pe copii sa se adapteze mai usor la aceasta schimbare, poti lua in considerare urmatoarele recomandari.
1. Creeaza spatiu personal pentru fiecare copil. Cumpara in dublu exemplar totul incepand de la jucarii, haine, mobila (pat, birou, dulap). Amenajeaza camera astfel incat fiecare copil sa beneficieze de un spatiu pe care sa il poata numi al lui si pe care sa il poata decora in functie de preferinte. Unele familii folosesc perdele sau draperii decorative cu rolul de a imparti camera si a crea spatiul personal pentru fiecare copil.

2. Gandeste un orar de somn pentru fiecare copil in parte mai cu seama cand varsta copiilor difera si nevoile lor sunt altele. Nu poti obliga un copil de varsta primara sa doarma la aceeasi ora ca un prescolar. Daca fratele mai mic trebuie sa adoarma mai devreme decat cel mare, profita de acest lucru pentru a petrece timp impreuna cu cel mare: cititi o poveste impreuna, cere-i sa iti povesteasca despre cum a petrecut ziua sau  uitati-va la un film impreuna.

3. Foloseste muzica pentru a-i adormi. Copiii pot intampina dificultati in a adormi daca impart aceeasi camera, asa ca poti apela la piese relaxante care faciliteaza linistirea copiilor si ii ajuta sa adoarma mai rapid. Este vorba de acea muzica care reda sunete din natura si care sunt foarte linistitoare. Iata cateva exemple:
Sunete din natura- https://www.youtube.com/watch?v=QsQfJ-n90nI&feature=related
Sunete ale cascadei- https://www.youtube.com/watch?v=7r8NE4osAYA&feature=relmfu
Ikebana pentru relaxare - https://www.youtube.com/watch?v=iPmvPS0aqLc
Muzica de relaxare- https://www.youtube.com/watch?v=bNqERBWaJeM&feature=related

4. Mentine-te ferm si consistent cand vine vorba de activitatile discordante pe care vor sa le faca copiii care impart aceeasi camera. S-ar putea ca unul dintre ei sa vrea sa doarma in timp ce altul sa vrea sa se uite la desene. Mergi pe principiul: “Respectam nevoile celuilalt pentru ca nevoile noastre sa fie respectate”. Asta inseamna ca cel ce va dori sa doarma o va putea face in timp ce al doilea se va putea uita la desene fara sonor ori in alta camera.

5. Pregateste mereu un plan de rezerva. Ce faci atunci cand unul din copii se imbolnaveste si exista riscul sa il contamineze si pe cel de-al doilea? Unde va dormi? Cum isi vor petrece timpul liber? Ce activitati vor putea face ambii copii, insa separat? Este bine sa ai o solutie pentru aceste situatii.

6. Treci peste mofturile de inceput. Nu e usor sa imparti camera cu nimeni si nici sa te obisnuiesti cu nevoile celuilalt, dar in timp totul se rezolva. Acorda timp ambilor copii pentru a se acomoda.

Desi la inceput poate parea o schimbare neplacuta, in timp si cu ajutorul tau, copiii tai vor descoperi si partea amuzanta a faptului ca impart aceeasi camera si dificultatile vor fi depasite. Copiii tai impart camera? Au intampinat dificultati pana acum?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe